¨

Naturen er af lave: Bøgen er sprunget ud

Foto: TV ØST

Det lune efterår giver kuk i kalenderen for mange blomster og træer. Der er dog ingen grund til bekymring, siger planteskoleejer.

Der er hindbær på buskene, jordbærrene sidder stadig og putter sig på planten. Violerne springer ud – og senest er knopperne på flere bøgetræer bristet, så de forårsfine blade folder sig ud.

Billedet herover er fra en bøgehæk i Haslev på Midtsjælland, hvor nye, forårsfriske blade er ved at springe ud blandt de visne. Forleden kunne vi også vise billeder af helt friske violer fra en have i samme by.

Men selvom de grønne blade, de halvåbne knopper og blomsterne vil gå til, når der kommer frost, så er der i de fleste tilfælde ikke noget at frygte for haveejerne, siger planteskoleejer Erik Andersen fra Toksværd Planteskole.

- Det er der ingen grund til, at man skal være så bekymrede over. De blade og knopper, der nu går til, skal nok komme igen, siger Erik Andersen. Han er i forvejen kendt fra haveprogrammet på TV ØST, hvor han optræder sammen med værten Sille Roulund.

De fleste planter kan klare det

Han fortæller, at det slet ikke er så udsædvaneligt, at vi ser spirende planter og udspringende træer og buske.

- Det sker hvert efterår, at nogle planter bliver forvirrede – det er bare særligt mange i år, fordi det er så mildt. Men som sagt: Det er ikke noget, som vi har dårlige erfaringer med. Det skal nok alt sammen komme igen, siger Erik Andersen.

Ifølge planteskoleejeren, så skal haveejerne dog være særligt opmærksomme på nogle planter, der i forvejen har det hårdt med frosten.

- Med eksempelvis roser, perikon og sommerfuglebuske gør det milde klima her i efteråret, at vi skal være endnu mere opmærksom på at dække bedre af end ellers. Men hvis man gør det, så skal de nok klare det, siger han.

02:47 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App