Museum udsat for hærværk - omdiskuteret banner med nazikors er blevet klippet i stykker

Rasende direktør har politianmeldt hærværket mod Østsjællands Museum, bestilt et nyt banner til særudstillingen om 2. Verdenskrig og overvejer videoovervågning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det har været genstand for stor debat, at Østsjællands Museum i forbindelse med dets udstilling om Danmarks besættelse under 2. Verdenskrig har hængt et stort banner på frontfacaden med et naziflag med et hagekors side om side med Dannebrog. 

Nu er museet blevet udsat for hærværk. Det 43 meter lange, orange banner er blevet skåret i stykker, og en stålwire, der holder banneret hængende på bygningen, er blevet klippet over, så det er faldet sammen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

En eller flere gerningsmænd er kravlet op på museets første sal og har klippet banneret over. 
En eller flere gerningsmænd er kravlet op på museets første sal og har klippet banneret over.  Foto: Østsjællands Museum

Hærværket er sket natten til søndag, og museet har mandag anmeldt det til politiet - og bestilt et nyt banner med et nyt naziflag, der snart kommer op at hænge. 

Det siger museumsdirektør Peter Gravlund Nielsen til TV2 ØST.

- Jeg synes ikke, det er i orden, og jeg er rasende. Det er ikke den måde, man indgår i en debat i et demokratisk samfund. Man er gået langt over stregen. 

Har fået meget negativ mail

Særudstillingen, der hedder Krigen og Klimakrisen, fortæller ifølge museets hjemmeside om besættelsen fra et lokalt perspektiv, og hvordan hverdagen udspillede sig med mørklægning, luftalarmer, varerationering og modstandskamp.

Peter Gravlund Nielsen fortæller, at museet, siden udstillingen åbnede, har fået få henvendelser fra borgere, der ikke mener, naziflaget med det sorte kors skal være der. Der er også blevet klaget til Faxe Kommune, som museet hører under. Andre har omvendt skrevet og udtrykt opbakning til banneret.

Direktøren har også fået en, som han kalder det, meget negativ mail fra en person. Han svarede vedkommende og inviterede på kaffe, men fik så bare en ny mail med samme ordlyd tilbage.  

Hvad stod der i de mails?

- Det, synes jeg ikke, skal ud i offentligheden, siger han og afviser, at han eller andre af museets ansatte er blevet truet. 

I juli udtalte Eric Paul Van Leenen fra Faxe sig kritisk overfor banneret til TV2 ØST.

c.jpg
Læs også
Museum hænger hagekors på facaden: - Det er skræmmende
c.jpg
Læs også
Museum hænger hagekors på facaden: - Det er skræmmende

- Jeg synes, det er fint, at man viser historien og inde i bygningen har en udstilling, men man kan ikke bruge hagekorset som et marketingssymbol for at få folk til at besøge et museum. Man kan frygte, hvilke mennesker det kan tiltrække, sagde han.

Også på Facebook fik beslutningen sindene i kog. 

Overvejer videoovervågning

Som en konsekvens af hærværket overvejer museet ifølge Peter Gravlund Nielsen nu "meget stærkt" at få opsat videoovervågning rundt om bygningen.

- Jeg er blevet overrasket over, at man kan gå så langt som til at begå hærværk. Som museum er vi altid klar til at indgå i en debat, og vi har selvølgelig undersøgt hos politiet, om det er lovligt, hvilket det er. Vi har aldrig tænkt det som en provokation.

- Stærke symboler som naziflaget bør ikke gemmes væk, for til det knytter sig en frygtelig, men også vigtig historie, og flaget og korset bliver også brugt i diverse film, siger Peter Gravlund Nielsen. 

Museet skal betale 10.000 kroner for et nyt banner. 
 
Det er planen, at særudstillingen skal køre resten af året og også ind i det nye år. 


Nyhedsoverblik