Mor undrer sig: Byggesagsbehandler kiggede i børns private oplysninger

En miljømedarbejder, en byggesagsbehandler og en medarbejder fra seniorområdet har været inde på byrådsmedlem Randi Johanssons(K) socialsag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Faxe Kommune er byrådspolitikeren Randi Johansson (K) chokeret. 

Intet mindre end 29 af kommunens medarbejdere har kigget i hendes og hendes børns sagsakter i socialforvaltningen i kommunen. Akter, der indeholder dybt private oplysninger om politikeren og hendes familie.

quote Min bekymring er, at det kan blive brugt over for mig eller mine børn

Randi Johansson (K), byrådsmedlem, Faxe Kommune

Randi Johansson og hendes partiformand for de konservative i Faxe, Lars Huge, er på jagt efter en forklaring. Indtil videre er jagten dog forgæves.

- Det er alle mine børns sager, som de er inde og kigge i, konstaterer Randi Johansson mens hun gennemgår sagen.

Sammen med formanden for den konservative vælgerforening i Faxe Kommune, Lars Huge, forsøger Randi Johansson at få klarhed over sagen.
Sammen med formanden for den konservative vælgerforening i Faxe Kommune, Lars Huge, forsøger Randi Johansson at få klarhed over sagen. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

TV2 ØST har allerede fortalt, at byrådsmedlem Randi Johansson frygter, at mange medarbejdere i kommunen har snaget i hendes og hendes families papirer i kommunen.

- Min bekymring er, at det kan blive brugt over for mig eller mine børn, delt med uvedkommende eller i sidste ende brugt i forhold til mit politiske arbejde, lyder det fra Randi Johansson (K).

Læs også
Mor afslører: 29 medarbejdere har kigget i hendes dybt private oplysninger
Læs også
Mor afslører: 29 medarbejdere har kigget i hendes dybt private oplysninger

I alt har 29 forskellige medarbejdere været inde på dybt private filer om Randi Johansson og hendes familie. Hun vurderer, at kun fire af dem har haft noget at gøre med sagsbehandlingen.

På detektivarbejde

Logfilen over hvem, der har kaldt dokumenter frem om Randi Johansson, fylder i alt 70 sider.

Hun har meget nøje gennemgået hver enkelt. Hendes detektivarbejde har afsløret, at medarbejdere fra flere forvaltninger har været inde i hendes sager - også medarbejdere, der intet har med børne- og familieområdet at gøre.

- Det undrer mig meget, at der var en miljømedarbejder og en byggesagsbehandler og også en fra seniorområdet inde på filerne. Jeg synes ikke, at de har så meget at gøre med mine børns og mine sager.

Randi Johansson har især svært ved at forstå, hvorfor så mange mennesker uden for børne- og familieområdet har kigget i familiens mest private oplysninger.
Randi Johansson har især svært ved at forstå, hvorfor så mange mennesker uden for børne- og familieområdet har kigget i familiens mest private oplysninger. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Logfilerne fortæller også, at nogle af de pågældende medarbejdere har redigeret i akterne.

Henning Mortensen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed er forundret over sagen.

- Det er en helt uacceptabel adfærd. Medarbejdere i kommunen skal kun se de akter, som de skal bruge til sagsbehandlingen og ikke alle mulige andre. Hvis det er sådan, at medarbejdere går ind og kigger på sådanne akter, er det en underminering af tilliden til den kommunale forvaltning. Det kan også være ulovligt efter en konkret vurdering, understreger Henning Mortensen.

Læs også
Mor afslører: 29 medarbejdere har kigget i hendes dybt private oplysninger
Læs også
Mor afslører: 29 medarbejdere har kigget i hendes dybt private oplysninger

Borgmester Ole Vive ønsker ikke at oplyse, om sagen har fået nogle personalemæssige konsekvenser. Men han vil gerne sige, at han synes, at Randi Johansson fejlfortolker informationerne i logfilerne.

- En datalog kan ikke stå alene. En forklaring kan være, at de pågældende har lavet en søgning i systemet, hvor de har fået rigtig mange cpr-numre ud. Og så har de måske være inde på andre filer, der ikke har noget med sagen at gøre. Men så vil de stadig stå på dataloggen, fordi de har lavet en generel søgning. Så en datalog kan ikke stå alene. Der skal simpelthen være en it-forklaring, siger han.

Formand vil til bunds i sagen

Lars Huge, der er formand for den konservative partiforening i Faxe Kommune, efterlyser klare svar.

- Jeg synes, vi mangler at få præcis at vide om, hvordan man vil sikre, at borgernes data ikke bliver misbrugt, fastslår han.

quote Jeg er lidt skræmt over det

Randi Johansson (K), byrådsmedlem, Faxe Kommune

Forklaringen fra borgmesteren imponerer heller ikke Randi Johansson (K). Hun vil til bunds i sagen.

- Jeg er lidt skræmt over det. Og det er jeg stadigvæk, fordi der er nogle mennesker, der har fået personlige oplysninger om mig og mine børn. Det synes jeg ikke er særlig trygt, lyder det fra byrådsmedlemmet i Faxe.


Nyhedsoverblik