Mor klagede over kritisable forhold: Nu er datteren smidt ud af botilbud

En 23-årig kvinde, der bor på tilbuddet Forkanten i Haslev, er blevet smidt ud. Begrundelsen er hendes mors opførsel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

”Opsigelsen er ikke begrundet i forhold omkring Amalie. Hun både udvikler sig og trives fint i vore regi. Derimod er Amalies mors adfærd af en fuldstændig uacceptabel karakter”.

Sådan skriver Henrik Friis, direktør af Forkanten, i sin opsigelse af samarbejdsaftalen til Stevns Kommune.

Det betyder konkret, at 22-årige Amalie, der er autistisk og udviklingshæmmet skal flytte fra botilbuddet Forkanten den 31. maj 2018.

Det viser opsigelsen til Stevns Kommune, som TV ØST har fået aktindsigt i.

I opsigelsen skriver direktør for bostedet, Henrik Friis:

quote Sagen er jo grotesk og har faktisk afsløret et generelt retssikkerhedsproblem i forhold til mennesker, der bor i private botilbud

Anni Sørensen, formand af Landsforeningen LEV

”Hun (moderen, red.) anklager os for en lang række uhyrligheder og i en form, der er aldeles uforeneligt med det værdigrundlag, som vores aktiviteter drives efter”.

Direktør: Hun anklager os for uhyrligheder

Amalie har siden 2017 boet på Forkanten under Karisefonden, som er et beskæftigelses-, aktiverings- og boligtilbud, der lige nu huser omkring 30 unge mennesker med forskellige læringsvanskeligheder og psykiske handicap.

Men nu er Amalie blevet opsagt på bostedet per 31. maj på grund af hendes mors opførsel.  

Den anklage kan moderen, Betina Baden, slet ikke nikke genkendende til.

- De anklager er bare, at jeg sammen med andre pårørende har brugt de legitime klageinstanser, der findes, siger hun til TV ØST.

Mor og datter i et sjovt øjeblik til Amalies fødselsdag.
Mor og datter i et sjovt øjeblik til Amalies fødselsdag. Foto: TV2 ØST

Afslører et retssikkerhedsproblem

Sagen er blevet fremlagt for formanden af Landsforeningen LEV, som er en landsdækkende forening for mennesker med udviklingshæmning, pårørende og andre interesserede.

- Det er stærkt bekymrende, at hvis borgere eller pårørende udtrykker kritik eller vil i dialog med et sted, så risikerer man repressalier. Det er jo ytringsfriheden, der er knækket, men det er også alle de gode muligheder, man faktisk har for dialog og samarbejde, siger formand Anni Sørensen.

Hun mener, pårørende skal ses som en ressource – også når samarbejdet er svært. Ifølge hende er det stærkt bekymrende, at et menneske kan blive opsagt, fordi et sted ikke synes, det er nemt at arbejde sammen med de pårørende.

quote Når borgeren er placeret i et tilbud, så er det tilbuddet der skal håndtere dagligdagen, og hvordan man samarbejder med borgere og pårørende

Tina Mørk, Centerchef for Sundhed og Omsorg, Stevns Kommune

- Sagen er jo grotesk og har faktisk afsløret et generelt retssikkerhedsproblem i forhold til mennesker, der bor i private botilbud. Retssikkerheden for de borgere er dårligere, end hvis samme borger havde boet i et kommunalt tilbud. Det afslører, at retssikkerheden er meget skrøbelig, hvis du bor i et privat botilbud.

Tilbuddet skal samarbejde med borgere og pårørende

Forkantens direktør har opsagt samarbejdsaftalen omkring Amalie med Stevns Kommune. De har ifølge tilbudsportalen indtil nu betalt 35.000 kroner om måneden for botilbuddet til Amalie.

Kommunen kan ikke gå ind i den konkrete sag, men siger, at rent juridisk kan kontrakten godt brydes.

23-årige Amalie skal flytte fra botilbuddet Forkanten den 31. maj 2018.
23-årige Amalie skal flytte fra botilbuddet Forkanten den 31. maj 2018. Foto: TV2 ØST

Ifølge Centerchef for Sundhed og Omsorg hos Stevns Kommune, Tina Mørk, er det ikke ukendt, at et bosted bryder en kontrakt, og at kommunen hurtigt skal finde et alternativ. Men som regel skyldes det, at det pågældende bosted er i økonomiske problemer eller har en situation med beboeren, de ikke kan håndtere.

- Normalt har kommunen en myndighedsfunktion. Når borgeren er placeret i et tilbud, så er det tilbuddet der skal håndtere dagligdagen, og hvordan man samarbejder med borgere og pårørende. Det er jo nødvendigt, siger Tina Mørk.

Græd og blev meget chokeret

Amalie bor ellers i en lejlighed sammen med tre veninder, som har kendt hinanden i flere år.

- Det er fantastiske relationer, de har til hinanden de fire piger. Min datter er autistisk og udviklingshæmmet, og det er meget specielt med den måde, de hjælper hinanden på, siger moderen Betina Baden.

Udover at være mor til Amalie, er hun også formand for Støtteforening For Beboere og Pårørende på Bostedet Forkanten. En forening, der ifølge hende blev oprettet, da de pårørende forgæves forsøgte at komme i dialog med Forkantens ledelse.

quote Hvis nogen taler direktøren imod og kritiserer, risikerer du at blive fyret eller andre sanktioner som for de unge at blive opsagt

Karin Sørensen, socialrådgiver og tidligere arbejdsmiljørepræsentant på Forkanten

- Vi har løbende forsøgt at få et samarbejde med ledelsen fra Forkanten, men vi har ikke kunne komme igennem til dem, siger Betina Baden.

Ifølge hende er de andre pårørende nu bange for at udvise kritik, fordi Amalie er blevet opsagt, og de frygter, at det samme kan ske for deres pårørende.

Den tidligere ansatte Karin Sørensen retter hård kritik mod Forkantens ledelse.
Den tidligere ansatte Karin Sørensen retter hård kritik mod Forkantens ledelse. Foto: TV2 ØST

Ifølge Karin Kambskard, som er socialrådgiver og tidligere arbejdsmiljørepræsentant på Forkanten, handler det om at statuere et eksempel.

- Overordnet krænkes såvel de ansattes, som de pårørende og de unge beboeres ytringsfrihed. Hvis nogen taler direktøren imod og kritiserer, risikerer du at blive fyret eller andre sanktioner som for de unge: At blive opsagt. Han har nu statueret eksempler - så andre kan vide, hvad der måske kan ske, hvis de ikke synes om hans ledelsesstil, siger Karin Kambskard.

Uenighed om kontraktens ordlyd

I starten af maj blev Betina Baden tvunget til at orientere sin datter om, at hun efter den 31. maj ikke længere kan bo på Forkanten.

- Hun blev meget chokeret og græd. Helt spontant begyndte hun at sige de ting, hun gerne ville sige til direktøren. Hun skrev i en halv time, to hele sider. Hun synes, det er forkert, at hun er blevet smidt af på grund af noget, hendes mor har gjort, siger Betina Baden.

Moren har efterfølgende fået aktindsigt i kontrakten, hvor der ikke står noget om, at man bare kan opsige en beboer på den baggrund. Forkantens direktør Henrik Friis er dog af en anden opfattelse. Han vil ikke kommentere Amalies sag, da han mener, der er tale om personforhold, men siger til TV ØST:

- Alle vores beboere er her på en samarbejdsaftale med en hjemkommune og os, og der har vi nogle aftaler i de kontraktmæssige forhold, hvor der også er nogle opsigelsesvarsler. Så det er et helt almindeligt vilkår, siger han.

Svarer til at halshugge os på torvet

Det er ikke så nemt at finde et nyt botilbud, og det er endnu ikke lykkedes for Betina Baden at finde en ny bolig til hendes datter Amalie.

quote Alle vores beboere er her på en samarbejdsaftale med en hjemkommune og os, og der har vi nogle aftaler i de kontraktmæssige forhold, hvor der også er nogle opsigelsesvarsler. Så det er et helt almindeligt vilkår

Henrik Friis, direktør

- Hun risikerer, at alt bliver skiftet ud for hende – hun er autistisk. Det kan blive en rigtig voldsom oplevelse for hende. Hun kan risikere at skulle flytte uden for Faxe Kommune, så hun ikke kan fortsætte sit arbejde, siger Betina Baden.

- Det svarer næsten til at halshugge os nede på torvet. Alle pårørende er rædselsslagne nu, siger hun.

Hos Stevns Kommune er de dog klar til at hjælpe Amalie med at finde et nyt sted at bo.

- Vi gør alt for at både beskytte og skærme borgeren og finde det næste tilbud i forhold til, at de kan få så smidig en overgang som muligt, siger Tina Mørk. Hun erkender dog, at det ikke altid er en lige nem opgave.

- Det er nogle gange meget svært at finde et tilbud, der præcist passer til den pågældende målgruppe. Det er med større eller mindre held, at vi kan finde et alternativ.

Kan have vidtrækkende konsekvenser

Ifølge landsformanden fra LEV kan en udsmidning have vidtrækkende konsekvenser for Amalie.

- For den unge kvinde er det ulykkeligt, og det har nogle vidtrækkende konsekvenser for hende og hendes trivsel, som rækker langt frem, siger Anni Sørensen.

- Derfor er det et stort problem, at man rent faktisk kan gøre det. Det er en retssikkerhedsproblematik, som vi ikke på den måde har været opmærksom på før, fordi det heldigvis er ekstremt sjældent, at vi oplever sager, hvor borgere bliver opsagt, fordi der er samarbejdsvanskeligheder med en pårørende. Jeg har faktisk ikke kendt til det før, siger landsformanden.

TV ØST har forsøgt at få kontakt til andre medlemmer fra pårørendeforeningen uden held. Ifølge formanden af foreningen, vil de ikke udtale sig, fordi de frygter for konsekvenserne af at udtale sig til pressen.


Nyhedsoverblik