Mindes 100-årig raceforkæmper med særlig koncert

Emory Thomsen har hele sit liv kæmpet for sortes rettigheder. Torsdag var der mindekoncert i Faxe Ladeplads for hendes 100 år lange liv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Som lille spurgte hun sin far, om hvide mennesker var bedre end sorte, og hun satte sig på de hvides sæder i biografen. Det blev startskuddet til en livslang kamp for at forbedre de sortes rettigheder. 

Emory Thomsen blev født i USA for 100 år siden, men boede på Sydsjælland det meste af sit liv, og for to måneder siden endte hun sit liv her. 

quote Hun var et meget særligt og meget livsklogt og varmt menneske, som berigede mange menneskers liv

Monica Jacobsen, sangerinde

Egentligt skulle hovedpersonen selv have været på scenen torsdag aften i Faxe Ladeplads sammen med sangerinden Monica Jacobsen, der i mange år var hendes nabo. I stedet blev arrangementet en mindekoncert.

- Hun var et meget særligt og meget livsklogt og varmt menneske, som berigede mange menneskers liv. Især her på Sydsjælland, hvor hun levede siden 1970'erne indtil sin død, siger Monica Jacobsen, der er sangerinde og torsdag optrådte med Emory Thomsens tekster.

Monica Jacobsen er sangerinde og boede i mange år ved siden af Emory Thomsen. Torsdag aften var det hende, der fremførte deres fælles sange på scenen i Faxe Ladeplads.
Monica Jacobsen er sangerinde og boede i mange år ved siden af Emory Thomsen. Torsdag aften var det hende, der fremførte deres fælles sange på scenen i Faxe Ladeplads. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Emory var digter, og som 97-årig udgav hun sin digtsamling med alt, hvad hun havde skrevet, fra hun var fem år. Nogle af de tekster har jeg været så heldig at få lov at skrive musik til. Vi udgav en plade i 2018, og det er den musik, jeg vil spille i dag, lød det torsdag aften fra Monica Jacobsen.

I Emorys ånd

På de hvides sæder i biografen i USA blev Emory Thomsen lyst i ansigtet af kontrollørens lommelygte med et 'jeg vidste ikke, du var her', og han blev så overrasket over hendes replik 'jeg vidste heller ikke, du var her', at han lod hende sidde.

Hendes far lærte hende, at ingen mennesker er bedre end andre. Uanset farve. Og selv om hun forlod sit hjemland, stoppede interessen og kampen for et mere lige samfund aldrig.

Allerede som ung kvinde i USA protesterede Emory Thomsen mod raceforskellene i USA.
Allerede som ung kvinde i USA protesterede Emory Thomsen mod raceforskellene i USA. Foto: Privatfoto

Det var kærligheden, der trak den farvede kvinde til Danmark og Sydsjælland i 1970'erne, og her fulgte hun nøje med, hvad der rørte sig politisk i hjemlandet.

Hun beholdte sit amerikanske statsborgerskab og stemte på Barack Obama, da han i 2009 blev valgt til USA's første afroamerikanske præsident. Til gengæld var hun ikke imponeret over Donald Trump, der i 2016 overtog embedet.

- Han er racist, lød det fra den ældre kvinde, der til det sidste troede på retfærdighed mellem mennesker. 

Det var kærligheden, der trak Emory Thomsen til Sydsjælland. På billedet ovenfor er det hendes mand.
Det var kærligheden, der trak Emory Thomsen til Sydsjælland. På billedet ovenfor er det hendes mand. Foto: Privatfoto

Nu lever hendes ord videre i de mange tekster, hun har nedfældet, og torsdag aften blev der taget en musikalsk afsked med Emory Thomsen i Faxe Ladeplads.

- Jeg håber, de kan fornemme Emory. Min søn sagde 'skal du lave en koncert med Emorys ånd'?, så jeg håber, de kan fornemme hendes livsvisdom, og at de selvfølgelig vil nyde musikken, lød det fra Monica Jacobsen inden koncerten.