Madskoler mangler frivillige, men ikke i Haslev

Landet over har madskoler svært ved at rekruttere frivillige. Derfor er mange børn på venteliste, men i Haslev er der frivillige nok.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For 19 år i træk bliver der afholdt madskoler for børn landet over. Dog halter det med at at få frivillige efter Corona, og det betyder, at der er lange ventetider for at komme med. 

På Teestrup 4H madskole i Haslev er der heldigvis frivillige nok i år til at lære børn at lave rigtig mormormad - ligesom den Thea Stensgaards mormor laver. 

- Hun laver en rigtig god medisterpølse, siger Thea Stensgaard, der er en af de mange børn, der er med til madskole i denne uge. 

quote Da jeg startede i femte klasse, fik jeg madkundskab, og vi fik en rigtig god lærer, og det blev faktisk rigtig godt

Thea Stensgaard, madskoledeltager

I dag står den på boller i karry, og Thea Stensgaard er i gang med at røre fars i en grøn margretheskål. Hun var ikke i tvivl om, at hun skulle med til madskole i år.

- Da jeg startede i femte klasse, fik jeg madkundskab, og vi fik en rigtig god lærer, og det blev faktisk rigtig godt og faktisk mit yndlingsfag, siger hun mens farsen bliver arbejdet godt igennem med en grydeske.

Fem frivillige gør det muligt

At madskolen i Haslev overhovedet kan lade sig gøre, skyldes madskolens fem frivillige med Aff Hjarnø i spidsen.

Hun har været med i ungdomsorganisationen 4H, siden hun var ti, og hun har været frivillig, siden hun var 16 år. I dag er hun 60 år og har været med til at lave madskole fire gange. Hun er slet ikke i tvivl om, at hun gerne hjælper til med madskolen i Haslev.

- Nej, nej, det synes jeg godt, man kan bruge en ferieuge på, siger hun, mens hun river blomkål på rivejernet. Det skal blive til blomkålsris for at give retten et moderne touch. Den slags ris brugte man ikke, dengang hun var barn.

Stop Spild Lokalt.1
Læs også
Forening tvunget til at stoppe uddeling af gratis mad
Stop Spild Lokalt.1
Læs også
Forening tvunget til at stoppe uddeling af gratis mad

Selvom der er frivillige nok i Haslev, kniber det på landsplan for madskolerne. I 2019 hjalp 500 frivillig med sommerens madskoler. I år er der kun 300 tilbage, og det går ud over antallet af børn, der kan deltage.

- Vi er gået fra at kunne få omkring 2000 børn på madskole, til kun at kunne få 1100 børn på madskole. Så det er jo en væsentlig reduktion, siger Line Munk Damsgaard, der er  landskoordinator for madskolerne i Landbrug og fødevarer.

Line Munk Damsgaard er landskoordinator for madskolerne og fortæller, at de i år kun har  plads til 1100 børn. Tidligere har de kunne få omkring 2000 børn.
Line Munk Damsgaard er landskoordinator for madskolerne og fortæller, at de i år kun har plads til 1100 børn. Tidligere har de kunne få omkring 2000 børn. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Tror, det skyldes Corona

Manglen på frivillige hører Line Munk Damsgaard også om fra mange andre foreninger, og hun tror, at årene med Corona er årsagen til frafaldet.

- Jeg tror, at efter to år med Corona, så er vi blevet mere selektive i forhold til, hvad det er, vi vælger at bruge vores tid på, siger landskoordinatoren.

I år er 379 børn endt på en venteliste, men ikke i Haslev, hvor der er frivillige nok. En af dem, der vil give videre til madskolens børn efter selv, at have deltaget i madskolen er Andreas Hansen.

- Jeg har selv været deltager engang og ved, hvor meget det betyder og har min viden som kommende kokkeelev. Så den vil jeg gerne dele ud af til de mindre.

Andreas Hansen har selv været med i madskolen, og snart skal han være kokkeelev.
Andreas Hansen har selv været med i madskolen, og snart skal han være kokkeelev. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Det gør han uden at få så meget som en krone for arbejdet.

- Hvad jeg får for det? Jamen, jeg får den glæde af at hjælpe andre, siger Andreas Hansen.

- Man skal ikke have penge for alt i sit liv. Hvis jeg kan bidrage til at få børn til at forstå, hvor maden kommer fra, så synes jeg egentlig at det smil, den glæde og jubel i baggrunden er nok, ik, siger Aff Hjarnø.

Læs også
Michelinstjerne til nystartet restaurant: - Folk fra den store verden kigger nu ind på Odsherred
Læs også
Michelinstjerne til nystartet restaurant: - Folk fra den store verden kigger nu ind på Odsherred

Mens børnene er i gang med at lave dagens første ret udbryder Thea Stensgaard:

- Det ser lidt tørt ud.

Alligevel tror hun på resultatet i sidste ende, selvom retten starter en smule tvivlsomt ud.

Thea Stensgaard glæder sig til resten af ugen med mormormad og udsigten til 19 nye venner.

- Det bliver godt. Det er rigtig sjovt, siger hun.

Det koster 570 kroner at deltage i madskolen, og chancen kommer igen i efterårsferien, hvor der igen bliver afholdt madskoler landet over.