To mårhunde fundet i Haslev - er den invasive art kommet til Sjælland?

To døde mårhunde er fundet døde i vejkanten med trafikskader omkring Haslev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den er vandret fra Rusland til Europa. Igennem Tyskland og videre til Danmark. De har erobret Jylland, gjort deres entré på Fyn, og nu er de blevet fundet i Haslev i Faxe Kommune.

Mårhunden.

- De er fundet ved vejkanten. Vi kan se, at der er skudhuller i dem, men vi afventer situationen, fortæller Mariann Chriel, specialkonsulent i Miljøstyrelsen.

quote Vi intensiverer overvågningen og forsøger at finde ud af, hvad vi har med at gøre i området

Mariann Chriel specialkonsulent i Miljøstyrelsen

Således vides det ikke, hvordan de to mårhunde er endt i vejkanten, og hvad de er døde af, men det skal en kommende obduktion gøre Miljøstyrelsen klogere på.

Hvor kommer den fra?

Om den invasive art er kommet for at blive, og hvordan den er kommet, aner Miljøstyrelsen ikke endnu.

- De kan være gået over broen, svømmet, eller de kan have siddet på ladet af en bil, hvor de har lagt sig til ro under en presenning.  Vi kan ikke svare på, hvordan de er kommet herover, fortæller Mariann Chriel.

Flere personer har indberettet til Miljøstyrelsen, at de har set mårhunden på Sjælland, men før Miljøstyrelsen tager affære, skal de have håndfaste beviser.

- Vi får enkelte sporadiske henvendelser fra folk, der mener, at de har set mårhunde, men vi skal se fotodokumentation, før vi sætter noget i værk. I de fleste tilfælde viser det sig, at det er nogen andre arter som ræv eller grævling, fortæller Mariann Chriel.

Artiklen fortsætter under kortet.

Nu kan Haslev føjes til kortet over mårhunde-indberetninger. 
Nu kan Haslev føjes til kortet over mårhunde-indberetninger.  Foto: Miljøstyrelsen

Mårhunden har ikke altid været en invasiv art i Danmark. Tilbage i 80’erne blev den benyttet i pelsindustrien, og for at det ikke skal være løgn, kan Miljøstyrelsen se, at nogle af de indfangede mårhunde har genetik tilbage fra dengang.

Hvorfor er den et problem?

Bag mårhundens nuttede ansigt gemmer der sig en skikkelse, som er til fare for Danmarks beskyttede og truede dyr.

- Det er problematisk, hvis de kommer til Sjælland og begynder at sprede sig, som de gjorde i Jylland, så belaster de biodiversiteten, fortæller Mariann Chriel.

I slutningen af 00’erne viste mårhunden sig for første gang i Jylland. En mårhund kan få op til 11 unger, og pludselig var bestanden af mårhunde i Jylland så stor, at de ikke stod til at udrydde.

- Vi intensiverer overvågningen og forsøger at finde ud af, hvad vi har med at gøre i området, fortæller hun.

Hun forklarer desuden, at man skal være klar til at sætte voldsomt ind fra start, hvis man vil undgå en eksplosion af bestanden på Sjælland.

Derfor vil Miljøstyrelsen nu anmode Jægerforbundet om at afholde et kursus med henblik på at inddrage erfaringer fra Jylland bekæmpelsen af mårhunde.