Må ikke passe kræftsyg kone: Familie kæmper for hjælp

Tina Lodstrup fra Haslev har leukæmi og vil gerne passes af sin mand. Men det kan han ikke få lov til på grund af loven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En alvorlig kræftsygdom rammer ekstra hårdt hos en familie i Haslev.

Tina Lodstrup er for anden gang ramt af leukæmi og vil gerne have sin mand hjemme fra arbejde til at passe hende og parrets to børn. Det gjorde han nemlig under sidste sygdomsforløb, men på grund af loven kan han ikke få bevilget en pasningsorlov igen.

Alene fordi det er samme sygdom, som vender tilbage.

-       Havde det nu været brystkræft eller lymfekræft, havde vi kunnet søge igen, fortæller Tina Lodstrup.

For i servicelovens § 118 står der nemlig, at der kun kan ydes én pasningsordning til ét sammenhængende sygdomsforløb.

Og da Tage Lodstrup brugte sine 9 måneders pasningsorlov, som der maksimalt kan bevilges under første sygdomsforløb, er der ikke mere hjælp at hente.

-       Det berører mig dybt ind i sjælen. En ting er, at blive syg igen og at man som familie så skal bøvle med at få hverdagen til at hænge sammen, det er virkelig hårdt, siger Tina Lodstrup.

Hos Kræftens Bekæmpelse kender man til problemet med pårørende, der er hårdt under pres, fordi de gerne vil passe deres syge familiemedlemmer så godt som muligt.  

-       I situationer ser vi, at de bruger afspadsering eller ferie eller endda melder sig syge, fortæller rådgiver Anne Lise Petersen.

Og organisationen så gerne tingene blive ændret.

-       Så skal der nogle lovændringer til eller også skal det ændres i overenskomsterne ligesom man for eksempel har barn syg-mulighed, siger Anne Lise Petersen.

Foreløbigt er Tage Lodstrup blevet tilbudt en ansættelse i Faxe Kommune på omkring 12 timer ugentligt med henblik på at kunne passe sin kone. Men det er ifølge familien langt fra nok i et skrapt behandlingsforløb og vil samtidig betyde, at han så resten af tiden skal passe sit fuldtidsarbejde som jord og betonarbejder.

-       Det kan jeg slet ikke se kan fungere. Overhovedet ikke, siger Tage Lodstrup.

-       Man kan sådan set kun passe sig selv og sin dårligdom og det er bare vigtigt for mig at vide, at pigerne så har deres far, siger Tina Lodstrup.

Ifølge sundhedsordfører Lislotte Blixt fra Dansk Folkeparti vil hun nu tage sagen op og spørge socialminister Manu Sareen om lovgivningen på området kan blive lavet om. 


Nyhedsoverblik