Landbrugsjord på Feddet bliver til vild natur

Halvøen Feddet bliver nu ét af Sjællands største sammenhængende naturområder, efter landbruget på stedet bliver nedlagt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Halvøen Feddet syd for Faxe er for mange forbundet med særpræget natur, strandenge og en af landets fineste badestrande. Og nu har godsejer og landmand Ivan Reedtz-Thott valgt at gøre det specielle naturområde endnu større.

Han har besluttet at nedlægge landbrugsarealerne på halvøen og give det naturskønne område tilbage til naturen. De i forvejen store områder på halvøen, der blandt andet rummer Sjællands største hede, bliver derfor udvidet med hele 110 hektar. Det svarer til omkring 150 fodboldbaner. I alt er halvøen på omkring 600 hektar.

Det betyder, at halvøen nu bliver ét af Sjællands største sammenhængende naturområder.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det sammenhængende naturområde og dertilhørende strand bliver et af Danmarks største.
Det sammenhængende naturområde og dertilhørende strand bliver et af Danmarks største. Foto: Strandegården

Feddet er et særpræget område på Sjælland med en undergrund, som består af aflejret sand, grus og flint. Men selvom naturen her er noget helt særligt, har det gennem årene ført til en evig kamp mellem naturen og de, der har dyrket jorden her.

Det er også en af grunden til, at markerne nu nedlægges og laves om til naturområde.

quote Man kæmper altid med naturen som landmænd på sådanne områder, så hvorfor ikke bare give det op og så lade naturen komme ind?

Ivan Reedtz-Thott, godsejer og landmand

- Man kæmper altid med naturen som landmand på sådanne områder, så hvorfor ikke bare give det op og lade naturen komme ind, spørger godsejer og landmand Ivan Reedtz-Thott retorisk og fortsætter.

- Det ville være noget andet, hvis det var perfekt landbrugsjord. Så ville det nok ikke være sket. Men det er jo selvfølgelig fordi det er en jord, som tydeligvis egner sig bedst til at lade naturen brede sig på, fortæller han.

Artiklen forsætter under billedet. 

Udkigspost med udsigt over Feddet og græssende kvæg.
Udkigspost med udsigt over Feddet og græssende kvæg. Foto: Strandegården

Naturen og biodiversiteten får plads

Jordens stridige kamp mod landbruget er ikke den eneste grund til, at naturområdet ved Feddet nu bliver et af Danmarks største. Det skyldes også, at den vilde natur hører hjemme her.

- Naturområdet bliver også lavet, fordi der jo i forvejen er rigtig meget natur på Feddet. Og så mangler der i forvejen store naturområder i Danmark, så jeg synes, det er oplagt at lave et her. Nu skal naturen bare råde, forklarer Ivan Reedtz-Thott.

quote Der kommer ikke landbrug på det areal nogensinde igen

Ivan Reedtz-Thott, godsejer og landmand

I dag rummer Feddet store naturværdier og er hjemsted for et rigt og meget afvekslende dyre- og planteliv. Området indeholder mere end fem procent af hele Danmarks strandengsareal og er internationalt vigtigt for mange arter af ande- og vadefugle.

Nu får biodiversiteten fri leg, og naturen får igen mulighed for at vende tilbage i det store, nye naturområde. Det er nemlig forbi med at dyrke landjorden i fremtiden.

Artiklen fortsætter under billedet.

På Feddet kan man blandt andet støde på får og kvæg, der græsser frit. Foto: Strandegården.
På Feddet kan man blandt andet støde på får og kvæg, der græsser frit. Foto: Strandegården.

Økonomisk kompensation

For at muliggøre nedlægningen af landbruget og omdannelsen til naturområde har godsejer Ivan Reedtz-Thott modtaget en økonomisk kompensation fra ordningen ”Permanent ekstensivering”, der er styret af Miljøstyrelsen.

Tilskuddet skal blandt andet være med til at kompensere for, at nuværende og fremtidige ejere ikke længere må dyrke jorden. Godsejer Ivan Reedtz-Thott mener derfor ikke, at tilskuddet kan ses som en økonomisk gevinst.

- Der er ikke nogen gevinst i det. Det er en kompensation for at afgive rettighederne til at dyrke landbruget, og det er en engangsbetaling. Så der skal man jo overveje, om man synes, den kompensation er god nok, fordi der kommer ikke landbrug på det areal nogensinde igen. Det er tinglyst, så det er forbi, siger han.

Artiklen forsætter under billedet.

. Området indeholder mere end 5 % af hele Danmarks strandengsareal, og er internationalt vigtigt for mange arter af ande- og vadefugle. Foto: Strandegården.
. Området indeholder mere end 5 % af hele Danmarks strandengsareal, og er internationalt vigtigt for mange arter af ande- og vadefugle. Foto: Strandegården.

Spændende natur for gæster

Selvom biodiversiteten kommer til at nyde godt af det nye område, er det er ikke kun naturen, der kommer til at få gavn af det store naturområde, spår Ivan Reedtz-Thott. Campister og andre gæste vil nemlig også kunne nyde det.

- Jeg forventer helt sikkert, det nye område vil være noget, der glæder vores gæster og alle andre naturinteresserede. Vi tænker, de fleste danskere fra hele landet vil synes, det er spændende at komme og se det her store naturområde, hvor naturen bare får lov til at boltre sig, mener han.

quote Først og fremmest laver vi nogle initiativer for dyrene, men det vil jo også give oplevelser for gæsterne

Ivan Reedtz-Thott, godsejer og landmand

Ved at lave nye tiltag forventer Ivan Reedtz-Thott, at naturområdet også kan tiltrække nye besøgende.

- Først og fremmest laver vi nogle initiativer for dyrene, men det vil jo også give oplevelser for gæsterne. Det kan for eksempel være udkigsplatforme. Sådan nogle ting, som kan gøre det lettere at få en oplevelse i naturen. Så vi forventer også, at der er noget turisme i det og en masse oplevelser for de besøgende, fortæller godsejeren.

Artiklen forstætter under billedet.

På Feddet kan du støde på kvæg, der græsser frit i området. Foto: Strandegården.
På Feddet kan du støde på kvæg, der græsser frit i området. Foto: Strandegården.

Ivan Reedtz-Thott lægger dog vægt på, at området ikke skal gå hen og blive en forlystelsespark for de besøgende.

- Det bliver ikke sådan tivoliseret. Det bliver på naturens og dyrenes præmisser selvfølgelig.

Alle er velkomne til at besøge Feddet for at opleve de mange store naturoplevelser området har at byde på. Når du besøger Feddet er det tilladt at færdes langs kysten samt på alle stier og veje til fods og på cykel.


Nyhedsoverblik