Kun i én kommune skal eleverne i skole: Det er skolernes eget ønske

Skoleeleverne i Faxe Kommune skal som de eneste på Syd, Vest- og Midtsjælland i skole Grundlovsdag. Og det er skolernes eget ønske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når eleverne i Faxe Kommune tirsdag som de eneste i hele regionen skal i skole, er det ikke en markering fra Faxe Kommune. 

Det er simpelthen skolernes eget ønske til ferieplan, der er blevet indfriet.

Det oplyser formanden for Børn & Læringsudvalget i Faxe Kommune, Mikkel Dam (LA), til TV ØST.

quote Skolerne ville gerne have de her enkeltdage samlet til en lang juleferie. Det var ikke noget, som der gav den store politiske debat.

Mikkel Dam (LA), formand, Børn & Læringsudvalget i Faxe Kommune

- Når eleverne i Faxe kommune skal i skole i dag, så skyldes det en beslutning som Børn & Læringsudvalget har truffet. Men det er en beslutning, som er truffet på baggrund af enige høringssvar fra skolerne i kommunen, der alle helst ikke ville have grundlovsdag som en fridag, siger Mikkel Dam.

Han forklarer, at det var skolernes indstillinger, der var afgørende for, hvordan ferieplanen kom til at se ud.

Sådan holder skolerne i Faxe ferie og lukket dette skoleår

- Skolerne ville gerne have de her enkeltdage samlet til en lang juleferie. Det var ikke noget, som gav den store politiske debat. Udvalget valgte at følge indstillingen fra skolen, siger Mikkel Dam, der oplyser, at beslutningen blev taget før kommunalvalget, hvor han ikke selv var valgt ind i byrådet.

Da ferieplanen for 2018-2019 skulle vedtages, var Grundlovsdag dog tilbage på skolens ønskeliste, og eleverne i kommunen har således næste år fri på både 1. maj og grundlovsdag.

Daginstitutionerne har lukket

Grundlovsdag har ikke haft nogen officiel status i Danmark siden 1975. Før da var det en halv fridag.

En gennemgang af forholdene hos de enkelte kommuner, som TV ØST har gennemført, viser dog, at alle andre kommuner end Faxe i de gamle Storstrøms- og Vestsjællands Amter har lukket grundlovsdag.

Samtidig har næsten alle daginstitutioner også lukket på dagen. Det gælder også i Faxe Kommune.

Også rigtig mange voksne har fri på dagen, der af nogen betegnes som demokratiets festdag. Det er dog noget som dikteres af den enkelte overenskomst, og ofte af lokale forhold på den enkelte arbejdsplads.