¨

Kommune bøvlede med tung badebro og stod i vand til halsen - så fik Per en god idé

Per Simonsen, er ansat som mekaniker i Park og Vej hos Faxe Kommune. Foto: Faxe Kommune

En mekaniker hos Faxe Kommune har opfundet en særlig kran, der gør det meget lettere og billigere at opsætte de kommunale badebroer.

Når du går hen ad badebroen i sommervarmen og gør dig klar til at hoppe i bølgerne, tænker du nok sjældent på de arbejdsfolk, som har bøvlet med at sætte broen op til badegæsterne.

Men det gjorde Per Simonsen, der er ansat som mekaniker i Park og Vej hos Faxe Kommune.

Til sidst står du med brofagene i strakt arm, mens du har vand til halsen

Per Simonsen, mekaniker i Park og Vej hos Faxe Kommune

Tilbage i foråret 2017 var han sammen arbejdssjakket fra kommunen taget med ud til opsætningen af en badebro ved Faxe Ladeplads. Her så han, hvordan fire mand nede i vandet balancerede med de 50 kilo tunge brofag, mens de flere gange stod i vand til halsen og forsøgte at få broen i vatter.

Artiklen fortsætter under billedet.

Opsætning af badebroen ved Faxe Ladeplads. Foto: Faxe Kommune

- Det var mildt sagt ikke optimalt den måde, som det blev gjort på. Det var et slæb for dem at holde brofagene stille i vandet, mens de skulle skrue dem sammen. Og jo længere ude i vandet du kommer, jo højere skal du løfte elementerne. Så til sidst står du med brofagene i strakt arm, mens du har vand til halsen, siger Per Simonsen.

Står bag flere opfindelser

Den oplevelse fik mekanikerne med flere opfindelser bag sig til at tænke. Det burde kunne gøres smartere. Så under den milde vinter mellem 2018 og 2019 baksede Per Simonsen med en idé i værkstedet. Flere kollegaer kom med råd, og i foråret 2019 rullede hans seneste opfindelse ud af værkstedet i Faxe.

Artiklen fortsætter under billedet.

Per Simonsen, er ansat som mekaniker i Park og Vej hos Faxe Kommune. Foto: Faxe Kommune

Det var et lille firehjulet køretøj med en kran på til at løfte, bære og køre badebroen ud i vandet, efterhånden som man bygger den.

Udfordringen var, at køretøjet ikke måtte være særlig tungt, så det braste igennem badebroen. Men den skulle samtidig være tung nok til at holde broelementerne, så den ikke tippede i vandet.

Jeg vil næsten sige, at det bærer lønnen i sig selv

Per Simonsen, mekaniker i Park og Vej hos Faxe Kommune

- Vi lavede en prøveopstilling på værkstedsgulvet, hvor vi lagede et stykke af badebroen ud og prøvekørte vores maskine, inden vi slæbte den ned til vandet, fortæller Per Simonsen.

Artiklen fortsætter under billederne.

Opsætning af badebroen ved Faxe Ladeplads. Foto: Faxe Kommune

  Foto: Faxe Kommune

Forsøget lykkedes.

Så da badebroen ved Faxe Ladeplads skulle sættes op til badesæsonen i år, skulle kommunen kun sende to folk i vandet i stedet for fire. Her kunne de let puffe broelementerne på plads, mens den sidste mand med tørre sko styrede kranen.

- Det er dejligt, at jeg kan lave sådan noget afvekslende i mit arbejde, som ellers kan være en del rutinepræget. Jeg kan godt lide at rode med sådan nogle ting, og vi har også lavet en saltlæsser og alt muligt andet, siger Per Simonsen.

- Jeg vil næsten sige, at det bærer lønnen i sig selv, tilføjer han.

Stolt chef

Hos Faxe Kommune glæder man sig også over Per Simonsens seneste opfindelse, som ifølge Jørgen Veisig, centerchef for ejendomme, kan inspirerer andre til at finde nye og anderledes løsninger til hverdagens udfordringer.

- Jeg er utrolig stolt over, at de har det blik for, om der er noget, som man kan gøre på en nemmere og smartere måde. Resultatet taler for sig selv, når man nemt og stille kan køre ud med brofagene og justere dem helt i vatter. Det er simpelthen imponerende både i forhold til produktiviteten og arbejdsmiljøet, siger Jørgen Veisig.

Artiklen fortsætter under billedet.

Opsætning af badebroen ved Faxe Ladeplads. Foto: Faxe Kommune

- Det har været en fuldstændig medarbejderdrevet projekt hele vejen igennem, som jeg har støttet fuldt op om, selvom man ikke vidste, om det ville lykkes, tilføjer han.

Han håber samtidig, at historien om opfindelsen kan gøre op med manges billede af landets kommuner som tunge og bureaukratiske.

Kommunen sparer penge

Opfindelsen betyder samtidig, at Faxe Kommune sparer penge på området, når badebroerne langs kommunes kyster skal sættes op og tages ned.

- Nu kan mandetimerne bruges på noget andet, siger Jørgen Veisig.

Artiklen fortsætter under billedet.

Opsætning af badebroen ved Faxe Ladeplads. Foto: Faxe Kommune

Faxe Kommune har brugt cirka 35.000 kroner på selve flyttemaskinen, mens kranen og de andre elementer allerede eksisterede i kommunes tunge redskabslager.

Jørgen Veisig kalder det en succeshistorie, og glæder sig over den seneste af flere opfindelser, som ifølge ham sikrer, at kommunen får mere ud af skatteborgernes penge.

- Jeg kan ikke sige nok, hvor stolt jeg er over den kreativitet, som medarbejderne har udvist. Det er meget imponerende, siger han.

Trods opfindelsens succes pønser Faxe Kommune ikke på at sætte den i produktion, joker Jørgen Veisig. Men han håber, at kranen eventuelt kan inspirere nogle maskinproducenter.

Herunder kan du se, hvordan det så ud, da arbejdssjakket hos Faxe Kommune brugte Per Simonsens kran for første gang.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App