Københavnere kan spare formue ved at flytte til Faxe Kommune

Familier kan spare op til 16.000 kroner om måneden ved at flytte fra det indre København til Faxe kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En times kørsel til og fra arbejde lyder måske kedeligt, men arbejder man i hovedstaden, er der mange penge at hente. Det skriver Politiken mandag.
 
En familie med løn på mellemniveau og hus på Frederiksberg har 5.700 kroner til rådighed om måneden, når skatter og faste udgifter er betalt. Har familien hus i København, er rådighedsbeløbet på 13.000 kroner, viser beregninger fra Dansk Ejendomsmæglerforening.
 
Bor familien til gengæld i et tilsvarende hus i Faxe på Sydøstsjælland, hvorfra den ene forælder pendler omtrent en time til og fra København, så har familien et rådighedsbeløb på 21.800 kroner. Det er 8.800 kroner mere end i København og 16.100 kroner mere end på Frederiksberg, viser beregningerne.
 
- Selv om familien i Faxe har større udgifter til transport, bliver det opvejet mange gange af, at de bor så meget billigere end i København. Der er virkelig mange penge at spare, siger cheføkonom Troels Theill Eriksen fra Dansk Ejendomsmæglerforening til Politiken.
 
Først hvis familien bosætter sig i Nyborg på Fyn, og den ene forælder pendler til København, kommer rådighedsbeløbet ned i nærheden af, hvad familien ville have, hvis den boede i København.
 
- Det her viser, at København er stukket af. Udgiften ved at bo tæt på byen er voldsom i forhold til det omgivende miljø, siger Morten Skak, der er lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet, til Politiken.
 
Det har mange tilsyneladende opdaget. Alene i Region Sjælland pendler 96.110 mere end 20 km til og fra arbejde.
 
For folk med job i andre større byer end hovedstaden er besparelsen ikke nær så stor ved at købe hus uden for byen og pendle på arbejde, viser tallene.