¨

Knallertbøller skabte frygt - men så fik de lokale en god idé

02:02

- Det viser også bylivet, at der stadig er håb i os, siger Lucas Hansen, som sammen med andre knallertdrenge har fået et sted at være. Video: Frederik Thorup - TV2 ØST

Knallertbøller kørte hensynsløs farlig kørsel i Faxe Ladeplads. Men i stedet for at politianmelde dem har borgere og kommune været i dialog med de unge.

I Faxe Ladeplads på det sydøstlige Sjælland har en gruppe knallertkørere længe gjort mange borgere bange og utrygge. Blandt dem er pensionisten Lis Frederiksen.

- Jeg var lige ved at blive kørt ned en dag, hvor vi var tre, der havde været oppe og spille petanque. Så kom der en ræsende og skar svinget. Hvis ikke jeg havde reageret, så havde han kørt ind i mig, siger Lis Frederiksen.

I lang tid forsøgte de lokale at løse problemerne ved at ringe til politiet. Men trods utallige opkald, blev problemerne ved. Nu har lokale kræfter selv fundet en løsning i tæt dialog med de unge knallertentusiaster.

Flere borgere i Faxe Ladeplads ​​​var plaget af, at unge kørte hasarderet rundt på knallert i byen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

3 gange Hansen på knallert

Lucas Hansen er en del af den gruppe knallertkørere, der indtil for nylig gjorde mange borgere bange og utrygge.

- Det startede jo med, at der kom en del klager fra folk i omegnen af byområdet, siger Lucas Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lucas Hansen har sammen med sine venner kørt rundt på knallert og scooter ved Faxe Ladeplads. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Også kammeraten Martin Engelmann Hansen mærkede, at deres knallertkørsel ikke var helt populær i byen.

- Der er mange folk, der er blevet utrygge ved, at vi har ligget og kørt rundt både på baghjul oppe i byen og ved stationen, Martin Engelmann Hansen

Artiklen fortsætter under billedet.

Martin Engelmann Hansen er også en af de unge, der har kørt rundt på knallert i Faxe. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Der har været klager fra folk midt i byen over, at vi har kørt retarderet rundt og jeg ved ikke hvad, siger Mikkel Hansen, et andet medlem af knallertgruppen.

De har været pisse sure over, at vi kører rundt på stierne. Det er selvfølgelig også noget møg, hvis Fru Jensen kommer der

Mikkel Hansen

- De har været pisse sure over, at vi kører rundt på stierne. Det er selvfølgelig også noget møg, hvis Fru Jensen kommer der, erkender Mikkel Hansen.

Vrede borgere gik i dialog med de unge

Efter hånden blev drengenes vilde ræs op og ned af den lille bys gader for meget for nogle af borgerne.

- Det gav en masse henvendelser til politiet og på baggrund af dem holdt vi et borgermøde, siger Christina Hansen, SSP-konsulent i Faxe Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge Christina Hansen, SSP-konsulent i Faxe Kommune, efterspurgte drengene blot at sted at være. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

På mødet stod det dog klart for alle, at problemerne i Faxe Ladeplads ikke forsvandt, blot fordi man ringede til i politiet. I stedet for at møde de unge med sure miner, blev det besluttet at prøve at løse problemerne i tæt dialog med de dem.

Drengenes ønsker har jo været ret beskedne

Christina Hansen, SSP-konsulent i Faxe Kommune

- Drengenes ønsker har jo været ret beskedne. Da vi fik spurgt ind, handlede det jo ikke om, at de ville have en ungdomsklub eller et ungdomshus. Det handlede bare om, at de ville have et sted at være, hvor de ikke generer nogen, siger Christina Hansen.

Nu kører de under radaren

Knallertbøllernes ønsker fik nu både borgere, SSP og Faxe Ladeplads Idrætsforening til at reagere.

- Så lavede vi nogle gentleman-aftaler omkring, at de der knallerter kørte under radaren. Der var jo ingen, der kunne holde det ud. Dem, der allermindst kunne holde det ud, det var drengene. De ville egentlig bare gerne have et sted at være, siger Leif Olesen, næstformand i Faxe Ladeplads Idrætsforening.

Det er ham, der har været med til at skaffe et sted, hvor de unge kan være.

Artiklen fortsætter under billedet.

Leif Olesen fra Faxe Ladeplads Idrætsforening har hjulpet de unge med at finde et sted, hvor de kan være. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Lucas Hansen møder sine knallert- og scooterglade venner ved det lille værksted, som drengene nu har fået. Flere lokale virksomheder har hjulpet til, og Faxe Kalk har stillet grunden til rådighed.

Artiklen fortsætter under billedet.

Virksomheden Faxe Kalk har stillet grunden til rådighed. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Drengene får dog ikke faciliteterne stillet til rådighed uden videre. De skal også selv tage ansvar, og derfor må de også trække i arbejdstøjet.

- Vi skulle jo se, om vi kunne få strøm ind i det lille hus, så I kunne få noget varme til efteråret og vinteren. Derfor står den på skovle og spader i dag, siger Leif Olesen til de fremmødte drenge.

- Vi har det problem, at jeg ikke kan finde ud af at bruge en skovl, siger Martin Engelmann Hansen kækt.

- Men det kan jeg lære dig, griner Leif Olesen.

I stedet for at blive jagtet af panserne oppe i byen, så har vi det her sted at køre på

Mikkel Hansen

Slut med at blive jagtet af panserne

I stedet for at køre rundt på må og få i byen, kan de unge nu være i det nye klubhus.

- Planen er, at der skal laves et værksted i den ene halvdel af containeren. Ligesom en fritidsklub, bare for os selv. For os der kører knallert, siger Lucas Hansen.

Ud over værkstedet er der også plads til, at drengene kan køre lidt ekstra til på knallerten uden at forskrække lokale.

- Det giver på en måde også en slags frihed, hvis vi gerne vil ud at køre. I stedet for at blive jagtet af panserne oppe i byen, så har vi det her sted at køre på. Et stort, dejligt område, siger Mikkel Hansen.

Mikkel Hansen var en af de unge knallertkørere, der plagede byen-. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Efter klubhuset blev indviet den 27. september er Faxe Ladeplads blevet et mere sikkert sted at opholde sig.

- Det er i hvertfald ikke et problem hernede mere. Vi havde også ret mange anmeldelser. Jeg har faktisk snakket med politiet tidligere i dag for at høre, hvordan det egentlig ser ud, siger SSP-konsulent Christina Hansen og fortsætter:

- Anmeldelserne hernede er nærmest lige nul, og der var forholdsvis mange anmeldelser i sommer, siger Christina Hansen.

Det viser også bylivet, at der stadig er håb i os

Martin Engelmann Hansen

Selvom drengene selv skal arbejde for, at deres lille klubhus kan blive lunt til vinteren, er Martin Ingemann Hansen glad for muligheden.

- Jeg synes, det er fedt nok, at vi har fået det her. så skal vi ikke hænge ud oppe ved Netto eller på skolen eller sådan noget, siger Martin Engelmann Hansen.

- Det viser også bylivet, at der stadig er håb i os, hvis man kan sige det sådan. Det er ikke bare total håbløst, siger Lucas Hansen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App