Jul på Gisselfeld Kloster aflyst: - Tivoli må have 20.000 gæster, vi må have 10

Det vanlige juletorv på Gisselfeld Kloster ved Haslev bliver ikke til noget i år på grund af de nuværende corona-restriktioner. Det ærger eventchef.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Duften af gløgg og brændte mandler må de undvære på Gisselfeld Kloster i år.

På grund af de nuværende corona-restriktioner har de nemlig fået afslag på at afholde det traditionsrige juletorv i slutningen af november – til stor ærgrelse for Jens Risom, der er administrerende direktør, Gisselfeld Kloster.

quote Tivoli er jo bare et lille frimærke i forhold til det vi står på her

Jens Risom, administrerende direktør, Gisselfeld Kloster

- Vi har vendt hver en sten for at se, om der var nogle muligheder for at lave en måske light-udgave af det, der skulle være vores rigtige juletorv. Det troede vi, vi havde en løsning på, ind til de sidste stramninger, og må nu konstatere, at det er der ikke.

Han oplyser, at Gisselfeld Kloster ikke kan få kompensation for det økonomiske tab ved aflysningen af juletorvet, der normalt tiltrækker i omegnen af 20.000 gæster spredt over flere dage.

- 20.000 gæster, der hver betaler 110 kroner i entré, så er det ret hurtigt regnet ud, at det er godt to millioner kroner, der forsvinder alene der i omsætning, siger direktøren og tilføjer:

- Samtidig er der vel forsvundet en million netto i foråret.

Forstår ikke logikken

Det er, ifølge Jens Risom, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som har givet afslaget med henvisning til forsamlingsloftet på ti personer.

Det er blandt andet i hallen her, at julemarkedet plejer at finde sted.
Det er blandt andet i hallen her, at julemarkedet plejer at finde sted. Foto: Stephan Svingkær - TV2 ØST

Han har dog svært ved at se logikken i det, da flere andre underholdningsinstitutioner ikke er omfattet af forsamlingsforbuddet og altså gerne må holde åbent for mange mennesker.

quote Man kan blive smittet overalt i hele landet.

Rasmus Horn Langhoff (S), sundhedsordfører 

- Tivoli er jo bare et lille frimærke i forhold til det vi står på her. Bare alene vores park er fem gange så stor som tivolis areal. I tivoli er det tilladt at have 20.000 gæster, og vi må have ti. Det er sådan logik for perlehøns at spørge sig selv, hvordan hænger det sammen, spørger Jens Risom.

- Hvis vi måtte have 2.000 gæster, så stod der klart julemarked her til at blive åbnet om 14 dage.

- Smitterisiko den samme på julemarked

Selvom Jens Risom ikke har meget tilovers for logikken i afslaget, så forstår han godt, hvorfor et fyldt juletorv midt i en pandemi måske ikke er det smarteste. Derfor var planen da også at skalere det ned til højest 1.500-2.000 personer samtidigt og sælge billetterne på forhånd.

- Vores plan light var jo ganske enkelt, at alle stier og gange var blevet gjort ensrettet, og i stedet for 120-125 stadeholdere, så ville der blive et sted mellem 15 og 20.

Det er regeringen, der har besluttet de nuværende restriktioner og herfra lader sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) forstå, at man ikke kan sætte alle restriktionerne op over for hinanden og få dem til at give100 procent mening.

Sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S), mener ikke, der er større risiko for at blive smittet med corona på et julemarked end i Tivoli - alligevel har regeringen valgt, at julemarkedet ikke må holde åbent.
Sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S), mener ikke, der er større risiko for at blive smittet med corona på et julemarked end i Tivoli - alligevel har regeringen valgt, at julemarkedet ikke må holde åbent. Foto: Stephan Svingkær - TV2 ØST

- Vi må gøre det så godt, vi kan, for at sikre, at vi får beskyttet befolkningen mod det her meget farlige virus, siger Rasmus Horn Langhoff (S) og tilføjer:

- Det bedste, vi kan gøre, er at lytte til sundhedsmyndighederne og agere herefter og sikre, at vi beskytter befolkningen, samtidig med at vi forsøger at holde så meget af samfundet åbent som overhovedet muligt.

Derudover minder Rasmus Horn Langhoff om, at også Tivoli kan ende med at måtte lukke.

- Vi kan blive nødt til, hvis smitten udvikler sig, som vi ser i dag - at vi bliver nødt til at lukke meget mere ned.

Tror du, der er større risiko for at blive smittet med corona på et julemarked end i tivoli?

- Det tror jeg sådan set ikke, og nu kan vi se blandt mine kollegaer inde på Christiansborg, her er der også en håndfuld, der er blevet smittet. Så man kan blive smittet overalt i hele landet.

Det ville have været den 22. udgave af juletorvet i år, og det skulle have været afholdt den 20., 21., 22., 27., 28. og 29 november.

Se i videoen herunder, hvordan det så ud til juletorv på Gisselfeld Kloster sidste år.

Rigtig mange  benytter lejligheden til at få den gode julestemning ind under huden ved at besøge nogle af de julemarkeder vi har i regionen. Denne gang besøger vi Gisselfeld, som er et af de steder, der nærmest har magnetagtig tiltrækningskraft.