Hjælper med alt fra rygestop til mindre fravær: Støtte til udsatte familier i Faxe har succes

Et såkaldt Team Task Force i Faxe hjælper familier med alt fra rygestop og jobpraktik til at få børnene til at dukke op i skolen. Og det virker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere børn passer nu deres skole, to forældre er startet i praktik med henblik på at få et job, en er ved at holde op med at ryge, og flere unge har fået et fritidsjob.

Det er blot nogle af de ting, der er sket i en række familiers liv i Faxe Kommune, efter Team Task Force har set dagens lys.

- Det, vi kan, er, at vi kan samle tingene under én hat. Hvis man har et barn med nogle udfordringer og samtidig er arbejdsløs, kan man komme op til os og samle det hele ét sted, fortæller projektleder for Team Task Force, Louise Gieseler.

quote Nogle børn har meget fravær. Og så kan man spørge, hvorfor har de så meget fravær? Kunne det blive mindre, hvis forældrene ikke var hjemme?

Louise Gieseler, projektleder Team Task Force

Projektet henvender sig til familier, hvor der er børn og hvor far og mor typisk ikke er i arbejde. Ofte betyder det, at en familie har flere afdelinger i kommunen, hvor de skal til møder og skal have kontakt til flere forskellige sagsbehandlere.

- Der kan være mange handleplaner at forholde sig til som forældre og rigtig mange samarbejdspartnere. Og når en person i den ene afdeling beslutter noget, er det ikke altid, man ved det i en anden afdeling, fordi der ikke altid er det helt tætte samarbejde i alle sager, fortæller Louise Gieseler.

Én kontaktperson

Med Team Task Force, der startede 1. november 2017, kan borgerne nøjes med at forholde sig til en enkelt person. Team Task Force består af fire personer med hver sin kompetence – der er en socialrådgiver, en socialpædagog, en familieterapeut og en medarbejder, der kender beskæftigelseslovgivningen indgående.

- Her har vi mulighed for at gøre tingene selv. Hvis en borger for eksempel har brug for hjælp til at åbne e-boks, så gør vi det. En af de fordele, vi har, er den relation, vi har til borgerne. Vi ser dem hver eller hver anden uge. Vi har i hvert fald kontakt med dem rigtig ofte. Og ofte er det sådan, at man kommer til en samtale, og så går der tre måneder, så kommer man til en ny opfølgning, siger Louise Gieseler.

Succeskriterier for Team Task Force

Mindre fravær

Helt konkret er det blandt andet lykkedes at bringe fraværet i skolen ned for fire børn og unge, én er startet på rygestopkursus, tre har søgt om tilskud til tandbehandling for at øge deres jobmuligheder, og to er startet i erhvervspraktik, der kan ende med et reelt job.

- Nogle børn har meget fravær. Og så kan man spørge, hvorfor har de så meget fravær? Kunne det blive mindre, hvis forældrene ikke var hjemme? Så var det måske ikke så hyggeligt at komme hjem og rende en tur i centret og hygge sig, hvis forældrene alligevel ikke er hjemme, men på arbejde. Så er det måske ikke så interessant at komme hjem, siger projektlederen.

quote En af målsætningerne er at gøre noget andet end det, vi gør i forvejen

Louise Gieseler, projektleder Team Task Force

Der er plads til 20 familier i projektet. Lige nu er 14 familier i Faxe Kommune med, men 21 familier har i alt været med i programmet det seneste år. 

- Vi er meget glade for at se Task Forcens foreløbige resultater. I flere af familierne er forældrene allerede rykket tættere på arbejdsmarkedet, og vi ser også, at flere af de unge har fået et fritidsjob og nedbragt deres skolefravær betragteligt. Det er jo præcis derfor, vi valgte at igangsætte projektet, siger Per Thomsen (S), næstformand for Faxe Kommunes Beskæftigelses & Integrationsudvalg.

Kommunen håber på, at udgifterne til Team Task Force på sigt vil kunne tjene sig hjem. Et af succeskriterierne hedder:

"At kommunens samlede, årlige omkostninger til familierne reduceres med i alt 3 millioner, hvorfor projektet vil være selvfinansieret."

- En af målsætningerne er at gøre noget andet end det, vi gør i forvejen. Hvordan kan vi tænke nogle ting anderledes og gøre nogle ting på en anden måde. For ellers er det jo bare mere af det samme, vi gør i vores team, siger Louise Gieseler.

Der er foreløbig afsat penge til projektet i yderligere to år.