¨

Hel by blev erklæret coronafri efter udbrud blandt østeuropæere - men nu mangler 45 prøvesvar

00:28

Torsdag stod borgerne i Terslev i kø for at blive testet. Men 45 af prøverne forsvandt. Video: Frederik Thorup - TV2 ØST

Borgere i Terslev blev coronatestet efter et stort smitteudbrud blandt østeuropæiske arbejdere. Nu er 45 prøver forsvundet.

Borgerne i den lille østsjællandske by Terslev har i over en uge gået rundt i uvished og ventet på svar på deres coronaprøver.

Nervøsiteten for coronasmitte i byen har været stor, efter at et stort smitteudbrud ramte en større gruppe udenlandske håndværkere, der er bosiddende i byen. 

Søndag blev der ellers draget et lettelsens suk, da Region Sjællands præhospitale direktør, Benny Jørgensen, til TV2 ØST kunne oplyse, at ingen af de lokale borgere var blevet konstateret smittede, imens der samlet var konstateret 81 smittetilfælde blandt de 143 udenlandske håndværkere.

Vi er utroligt kede af, at det kunne ske

Hanne Schjøning, funktionschef, Region Sjælland

Men nu viser det sig imidlertid, at 45 af de prøver, som Region Sjælland har foretaget blandt lokalbefolkningen, er blevet væk. 45 af byens borgere, som frivilligt var mødt op for at lade sig teste, aner med andre ord ikke, om de alligevel bærer rundt på den stærkt smitsomme virus.

- Vi er utroligt kede af, at det kunne ske, siger Hanne Schjøning, funktionschef i Det Nære Sundhedsvæsen, Region Sjælland til TV2 ØST.

Regionen blev opmærksomme på problemet, da flere borgere rettede henvendelse blandt andet via Facebook, hvor de undrede sig over manglende prøvesvar.

De østeuropæiske arbejdere bor på tre ejendomme rundt om Haslev. De smittede er blevet samlet i en ejendom i Terslev nord for Haslev.

Får kun besked om positive test

Trods de manglende prøver gik Region Sjælland søndag ud med budskabet om, at der ikke var konstateret smitte i lokalbefolkningen.

- På det tidspunkt vidste vi ikke, at vi manglende at sende de 45 prøver til analyse hos Statens Serum Institut. Oplysningen er givet på baggrund af de oplysninger, der gives om antallet af smittede, forklarer Hanne Schjøning.

Hun forklarer, at regionen alene har adgang til oplysningerne om antallet af smittede hos Statens Serum Institut. Dermed har de ikke adgang til eventuelle negative eller inkonklusive svar.

- Region Sjælland ved ikke, hvor mange prøver der er kommet svar på. Vi får ikke svar på, hvilke der er negative eller inkonklusive. Det svar modtager borgeren på sundhed.dk, siger funktionschefen og påpeger, at regionen søndag har udtalt sig om en foreløbig opgørelse.

- Det er ud fra de tal, som har været offentliggjort på daværende tidspunkt. Der er tale om et øjebliksbillede.

De mange smittede blev i starten isoleret på den gamle kro i Terslev ved Haslev. Foto: TV2 ØST

Uklar kommunikation

Det var Region Sjællands præhospitale direktør, Benny Jørgensen, der sammen med politiet og Faxe Kommune gav en status på smitteudbruddet i Faxe. Det skete søndag i et interview med TV2 ØST.

Her erkender direktøren, at man burde have gjort det klart, at der var tale om en foreløbig opgørelse, da man udtalte sig søndag.

- For vi testede også både lørdag og søndag, og de prøver lå der ikke svar på, da vi stillede op til interview og gav en status søndag, siger Benny Jørgensen og tilføjer:

Der var tale om en foreløbig opgørelse. Det burde vi have gjort opmærksom på

Benny Jørgensen, præhospital direktør, Region Sjælland

- Der var tale om en foreløbig opgørelse. Det burde vi have gjort opmærksom på.

Borgere har taget sagen i egen hånd

Der er dog på baggrund af coronatest foretaget i lokalbefolkningen i det øvrige af Faxe Kommune ikke anledning til at tro, at der gemmer sig et stort antal smittede i de manglende prøver fra Terslev, forklarer Hanne Schjøning.

Ligeledes er det hendes indtryk, at borgerne i Terslev i vid udstrækning har taget sagen i egen hånd.

- Mange af dem, som ikke har fået svar inden for 24 timer fredag, har selv fået foretaget en ny test. Det er vores indtryk flere allerede har gjort det, og ellers sender vi det mobiletestcenter til Terslev igen fredag, siger Hanne Schjøning.

Hun oplyser til TV2 ØST, at de 45 manglende prøver er et udpluk af prøverne foretaget fredag på den mobiletestenhed i Terslev. Prøverne var faldet ud af en transportkasse, og blev først fundet søndag, hvor de så blev sendt afsted til analyse.

Vi er nu ved at undersøge, hvad vi har gjort forkert

Hanne Schjøning, funktionschef, Region Sjælland

Den lange ventetid har dog medvirket til, at mange af prøverne ikke har kunnet vise et klart svar. Derfor er borgerne nødt til at lade sig teste igen.

Nye test igen fredag

Prøverne i Terslev blev foretaget som et præventivt og beroligende initiativ fra Region Sjælland, efter at udbruddet med coronasmitte blandt de udenlandske håndværkere viste sig at være yderst omfattende.

Region Sjælland sendte derfor sit mobiletestcenter til Terslev, for at lokalbefolkningen kunne lade sig teste. Tilbuddet blev taget godt imod - alene torsdag stod 150 lokale i kø for at lade sig teste.

Regionen vil nu undersøge årsagen til de manglende svar nærmere.

- Vi er nu ved at undersøge, hvad vi har gjort forkert, så vi fremover minimerer risikoen for at lave samme fejl, forklarer Hanne Schjøning, som endnu en gang beklager over for borgerne.

Derfor sender Region Sjælland igen en mobil testenhed til Brugsen i Terslev fredag d. 23. oktober i tidsrummet fra kl. 14.00-16.00.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App