Giftig debat om bosted i Faxe: Direktør bliver angrebet hårdt

Direktør hos botilbuddet Forkanten Henrik Friis kritiseres skarpt i den politiske debat i Faxe Kommune for sin rolle i sagen om bostedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Mon ikke den leder trænger til at finde et andet job, hvor vedkommende ikke har med mennesker at gøre?

Sådan lyder et af indlæggene i en debat om opsigelsen af en beboer på botilbuddet Forkanten i Haslev. Her er en lokalpolitisk debat om sagen blevet giftig og personlig. 

Midt i debatten står bostedets direktør, Henrik Friis.

Læs også
Mor klagede over kritisable forhold: Nu er datteren smidt ud af botilbud
Læs også
Mor klagede over kritisable forhold: Nu er datteren smidt ud af botilbud

Han har som leder og direktør underskrevet opsigelsen af den 23-årige autistiske og udviklingshæmmede Amalie. Hun bor med tre andre i et bofællesskab, hvor hun trives – og opsigelsen sker da heller ikke, fordi hun har gjort noget galt, men fordi Karisefonden, der driver Forkanten, finder samarbejdet med Amalies mor uacceptabelt. Hun har oprettet en støttegruppe for beboere og pårørende på Forkanten, da ledelsen angiveligt ikke ønsker en dialog med beboerne.

Henrik Friis har afvist at kommentere på sagen, da der var tale om en personsag, mens han skriftligt har besvaret en række spørgsmål overfor TV ØST.

Lagt for had

Efter TV ØST tirsdag bragte et indslag og flere artikler om sagen er debatten imidlertid eksploderet i Faxe Kommune, hvor Henrik Friis også er byrådsmedlem for SF.

En af TV ØSTs artikler gav anledning til en skarp debat i gruppen ”Politik og debat i Faxe Kommune”, som startede med et opslag af Kenneth M. Nielsen, der til kommunalvalget var spidskandidat for Liberal Alliance i kommunen, men som ikke opnåede valg.

00034.jpg
Læs også
Læs hele skrivelsen: Direktør for botilbud svarer på kritikken
00034.jpg
Læs også
Læs hele skrivelsen: Direktør for botilbud svarer på kritikken

Debatten udviklede sig dog i så høj grad til personangreb på Henrik Friis, at gruppens administrator og byrådsmedlem for Enhedslisten Nadia Bruun Thurø helt valgte at slette tråden.

Det skriver hun i et flittigt kommenteret opslag i Facebook-gruppen. 

Artiklen fortsætter under indslaget.

Se eller gense indslaget: En autistisk kvinde står til at miste sit hjem, fordi hendes mor klagede over dårlige arbejdsforhold for personalet. Samtidig har bostedet Forkanten fået seks påbud af Arbejdstilsynet, mens 25 tidligere ansatte er fyret eller opsagt inden for halvandet år.

Vil have en ordentlig tone

Opslaget har i skrivende stund fået næsten 100 likes. En del brugere er dog vrede over sletningen, som kaldes censur og brud på ytringsfriheden.

- Hvorledes skal man udtrykke sin manglende tillid til en folkevalgt uden at blive personlig? Vedkommende er i kraft at sin post en, man kan kritisere eller holde af. Ydermere er vedkommende direktør i en virksomhed i kommune, hvorfor han er virksomhedens ansigt, skriver Kenneth M. Nielsen, der som nævnt også var manden bag det oprindelige opslag i gruppen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan lyder opslaget fra gruppens administrator.
Sådan lyder opslaget fra gruppens administrator.

Enkelte brugere er endnu voldsommere i deres kritik – mens andre kritiserer debattørerne for at gå efter manden i stedet for bolden.

- Jeg bakker Nadia helt op. Hvis man gerne vil være ubehagelig, grov og uforskammet under påskud af at værne om ytringsfrihed, bør man finde andre fora med imødekommende retningslinjer, skriver Sean Littlewood, byrådsmedlem for De Radikale, og han støttes af mange andre brugere, der er kede af, at debatten bliver for personlig.

Læs også
Socialt botilbud får massiv kritik for dårligt arbejdsmiljø
Læs også
Socialt botilbud får massiv kritik for dårligt arbejdsmiljø

-'Kodeks om at holde den gode tone', det er dét punkt, admin har henvist til. Trolling må foregå andre steder, skriver Christina Elvan Birkemose.

Lev kritiserer

Organisationen LEV har kritiseret beslutningen om at opsige den 23-årige kvindes lejemål på bostedet på baggrund af et misforhold til hendes mor.

- Det er stærkt bekymrende, at hvis borgere eller pårørende udtrykker kritik eller vil i dialog med et sted, så risikerer man repressalier. Det er jo ytringsfriheden, der er knækket, men det er også alle de gode muligheder, man faktisk har for dialog og samarbejde, lød det organisationens formand Anni Sørensen.

LEV mener, at sagen er med til at dokumentere et generelt problem med retssikkerheden for udviklingshæmmede på private bosteder.

Stevns Kommune, som 23-årige Amalie er tilknyttet, arbejder på højtryk på at finde en ny løsning for den autistiske og udviklingshæmmede kvinde. Hun skal fraflytte sit bosted før månedens udgang. 


Nyhedsoverblik