Fund af pesticider lukker for aflevering af haveaffald - nu vil politikere forbyde Roundup

Miljøministeren er ikke klar til at forbyde de giftige ukrudtsmidler endnu, men støttepartierne presser på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden i mandags har Karise Haveaffaldsplads holdt lukket, efter man har fundet høje mængder af pesticider i det vand, der siver ned i jorden fra det afleverede haveaffald.

I vandet er der blandt andet fundet glysofat, som man finder i ukrudtsmidlet Roundup, og i sidste ende kan det forurenede vand finde vej ind i grundvandet. Det får nu politikerne til at reagere.

- Vi hælder gift ud i vores haver, og det holder ikke – det er enormt skadeligt både for os selv, naturen og drikkevandet, og derfor synes vi, det skal forbydes, siger SF’s miljøordfører, Carl Valentin, til DR.

quote Det er enormt skadeligt både for os selv, naturen og drikkevandet, og derfor synes vi, det skal forbydes

Carl Valentin (SF), Miljøordfører

Vil først se resultater fra tysk forbud

Netop Carl Valentin har rejst et spørgsmål til miljøministeren om, hvor stort et problem nedsivning af vand med pesticider fra haveaffald er.

Derfor har ministeren ikke uanet tid til at blive klar til et decideret forbud, lyder det fra støttepartierne SF, Enhedslisten og Radikale Venstre.

Men miljøminister Lea Wermelin (S) er endnu ikke klar til at forbyde midlet i Danmark endnu.

Hun vil først se resultater fra Tyskland, som for nyligt har forbudt glysofat, før hun er klar til at skride til handling herhjemme.

Danskere vil forbyde Roundup

En undersøgelse, som Epinion har foretaget for DR, viser desuden, at miljøministerens støttepartier ikke står alene med deres mening om at forbyde Roundup. I undersøgelsen har 53 procent af de adspurgte danskere svaret, at de er helt eller delvist enige i, at ukrudtsmidlet bør forbydes i private haver.

Jørgen Lund
Læs også
Haveejere: Drop giften og pas på grundvandet
Jørgen Lund
Læs også
Haveejere: Drop giften og pas på grundvandet

Samtidig har 29.000 danskere skrevet under på et borgerforslag om at forbyde de giftige ukrudtsmidler i haver og på offentlige, grønne områder.

AffaldPlus har sat gang i en undersøgelse af vandet fra deres andre genbrugspladser og haveaffaldspladser for at finde ud af, om der også indeholder store mængder pesticider der.


Nyhedsoverblik