Frygter lukning - apotek har fyret medarbejdere på grund af særlig økonomimodel

En særlig økonomisk model presser landapotekerne på deres indtjening. Kunderne på Haslev Apotek er bekymrede for, at deres lokale apotek vil lukke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kunderne på Haslev Apotek frygter, at de i fremtiden skal til Næstved for at købe medicin.

Apoteket er nemlig, lige som mange andre apoteker på landet, presset af en økonomisk model, der tvinger apotekets avance på medicin i bund.   

- Der er nogle apoteker, der lider under den lave avance, og der er faktisk nogle, der er lukningstruede, siger apoteker Vivian Wederking Zederkof.

quote Der er nogle apoteker, der lider under den lave avance, og der er faktisk nogle, der er lukningstruede

Vivian Wederking Zederkof, apoteker, Haslev Apotek.

Hun fortæller, at Haslev Apotek ikke umiddelbart er lukningstruet, men at hun har mærket konsekvenserne af den økonomiske model i sin egen forretning.

- Det har betydet, at jeg har måttet skaffe mig af med nogle medarbejdere, fortæller hun.

- Dem, der er tilbage, må løbe hurtigere. Det kan selvfølgelig gå ud over kunderne og den rådgivning, som vi giver, siger Vivian Wederking Zederkof.

Apotekerne i de store byer tjener for meget

Landdistrikternes Fællesråd kritiserer apotekernes nuværende økonomimodel.

I en pressemeddelelse forklarer de, at den stigende indtjening fra salget af andre varer end medicin på apotekerne i de største danske byer betyder, at avancen på en medicinpakning løbende sættes ned.

Artiklen fortsætter under billedet.

Apoteker Vivian Wederking Zederkof, Haslev Apotek.
Apoteker Vivian Wederking Zederkof, Haslev Apotek. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Siden 2015 er den avance, apoteket kan beholde, halveret og faldet fra cirka 11 kroner til cirka 5,50 kroner per pakke, og det betyder ifølge Landdistrikternes Fællesråd, at 30 landapoteker vil være lukningstruede i 2025. Fem af dem ligger i vores sendeområde.

Salg af vitaminpiller sænker prisen på medicin

Også hos Apotekerforeningen genkender man problemet.

- Når de mange nye apoteker, der især er oprettet inde i byerne, sælger flere vitaminer, kosttilskud og andre varer end medicin for at finansiere deres husleje, nedsætter det automatisk det faste beløb, som alle apotekerne kan få for at sælge en pakke medicin, forklarer Per Nielsen, der er analysechef i Danmarks Apotekerforening.

Apotek
Læs også
Økonomimodel truer landapoteker - 30 apoteker vil være lukningstruede i 2025
Apotek
Læs også
Økonomimodel truer landapoteker - 30 apoteker vil være lukningstruede i 2025

Han fortæller, at den økonomiske model, som de danske apoteker er underlagt, regulerer, hvor meget alle apotekerne i landet må tjene i alt. Og det betyder, at apotekerne på landet lider, når der bliver tjent mange penge på apotekerne i byen.

quote Når man har en fast ramme, der ikke kan udvides, og der er blevet 60 procent flere apoteker til at dele dem, så får man nødvendigvis et mindre stykke hver

Per Nielsen, analysechef, Danmarks Apotekerforening.

- Alle apotekers samlede avance på alt, hvad de sælger, uanset om det er medicin, vitaminer eller hudcreme, skal holdes inden for den samme ramme. Det er den fælles lagkage, man må kæmpe for at få en bid af, forklarer Per Nielsen.

- Problemet er, at når man har en fast ramme, der ikke kan udvides, og der er blevet 60 procent flere apoteker til at dele dem, så får man nødvendigvis et mindre stykke hver, siger han.

Kunder frygter lukning

På Haslev Apotek er mange af kunderne bekymrede for, at apoteket måske må lukke på grund af den nuværende økonomiske model.

- Det ville være surt, siger Andreas Toftholm.

- Jeg ved ikke, hvor det nærmeste apotek ligger. Det ville måske være i Næstved eller Køge, og det er ret langt væk. En halv time med tog.

Artiklen fortsætter under billedet.

Andreas Toftholm, Haslev.
Andreas Toftholm, Haslev. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Også Susanne Christensen frygter en lukning.

- Jeg ville være ked af det, for jeg kan ikke komme andre steder hen, for jeg er handicappet, siger hun.

- Så måtte jeg have nogen til at hente det for mig et eller andet sted, eller også måtte de sende det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Susanne Christensen, Haslev.
Susanne Christensen, Haslev. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Men en løsning med at få tilsendt medicinen er ikke god nok, mener Godtfred Madsen fra Skuderløse.

- Så skal vi betale for at få det tilsendt, siger han.

- Det er jo også en udgift, og pensionister har ikke for mange penge i forvejen.

influenza vaccine
Læs også
Apotek slår rekord i antal vaccinationer
influenza vaccine
Læs også
Apotek slår rekord i antal vaccinationer

Der er allerede i dag mulighed for at købe sin medicin online, men det mener Camilla Nielsen ikke er en god erstatning for et fysisk apotek.

- Jeg ville stadig have det rigtig skidt med ikke at kunne komme ned og tale med dem, som har forstand på det, siger hun.

- Jeg har for eksempel nogle spørgsmål til den medicin, jeg skal have i dag, og den rådgivning får man ikke på nettet, siger Camilla Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Camilla Nielsen, Brøndby.
Camilla Nielsen, Brøndby. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Går ud over rådgivningen

Apoteker Vivian Wederking Zederkof er også bekymret for, at rådgivningen til kunderne bliver forringet, når apotekerne på landet er pressede på økonomien. Og det er et problem for vores velfærdssamfund, mener hun.

- Jeg tror, det vil gå ud over vores velfærdssamfund, hvis apoteket lukker, fordi vi får meget længere til denne her vigtige rådgivning, som sikrer, at borgerne tager deres medicin korrekt, siger hun.

quote Det er en nødvendighed i vores samfund, at vi har et sted, hvor vi kan hente vores medicin og få råd om vores håndkøbsmedicin

Liselott Blixt, sundheds- og psykiatriordfører, Dansk Folkeparti.

Fnat
Læs også
Danmark ramt af fnat-epidemi - apoteker er løbet tør for behandling
Fnat
Læs også
Danmark ramt af fnat-epidemi - apoteker er løbet tør for behandling

- For at kunne tage den medicin, som lægen har ordineret, så er det vigtigt, at kunden får en forståelse for, hvorfor man skal tage sin medicin, og hvordan man tager den korrekt, og her spiller apotekerne en rigtig vigtig rolle, siger Vivian Wederking Zederkof.

Hun bliver bakket op af Liselott Blixt, sundheds- og psykiatriordfører for Dansk Folkeparti, som tirsdag har stillet spørgsmål til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om apotekernes økonomiske model.

- Vi vil gerne have, at det er nemt og tilgængeligt at få vores apotekervarer, og derfor bliver vi nødt til at kigge på, om vi skal have lavet ordningen på en anden måde, siger hun.

- Det kan jo ikke nytte noget, at vi efterhånden sulter det så meget, så det er svært at opretholde apotekerforretningen. Det er en nødvendighed i vores samfund, at vi har et sted, hvor vi kan hente vores medicin og få råd om vores håndkøbsmedicin, siger Liselott Blixt.

quote Konkret ønsker regeringen, at der sker en omfordeling mellem apotekerne, der tilgodeser landapotekerne

Magnus Heunicke, sundheds- og ældreministeren, socialdemokratiet.

Minister vil tilgodese landapotekerne

I et skriftligt svar til TV2 ØST fortæller sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), at vilkårene for landapotekerne netop i disse dage bliver drøftet på forhandlinger med apotekersektoren.

- Jeg tager bekymringen om, at vi skal sikre en gunstig udvikling i yderområderne, meget alvorligt. Det skal der overhovedet ikke være tvivl om, skriver han.

- Vi skal skabe sammenhængskraft mellem land og by, og det skal selvfølgelig være muligt at drive et apotek i yderområderne. Det er også derfor, vi drøfter vilkårene for landapoteker i forbindelse med de igangværende forhandlinger om en ny økonomiaftale for apotekersektoren, skriver Magnus Heunicke.

- Konkret ønsker regeringen, at der sker en omfordeling mellem apotekerne, der tilgodeser landapotekerne. Det vil vi, fordi vi ved, at der er stor geografisk forskel på indtjeningen mellem land- og byapoteker, og det skal være sådan, at der også i fremtiden kan være apoteker i yderområderne.


Nyhedsoverblik