Frivillige driver koncertsted: - Det handler om at holde byen levende

Siden efteråret 2021 har publikum igen kunne nyde livemusik på det gamle diskotek Black and White i Haslev. Stedet er genåbnet takket være frivillige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Engang var Black and White det helt store diskotek på Sydsjælland.

I 70’erne, 80’erne og 90’erne var der livebands hver fredag og lørdag, og folk kom til fra flere byer. Alligevel endte stedet med at lukke ned i 2010.

- Folk fravælger det lidt. Der er mange skoler, der lukker her i byen, så der er mange unge mennesker, der flytter væk, forklarer Jens Ole Andersen.

quote Vi har fået bygget noget, der er helt unikt

Ove Klattrup, frivillig

Siden efteråret 2021 har publikum dog igen kunne nyde livemusik og foredrag på adressen. Efter ti år fik nogle borgere den ide, at stedet skulle op at køre igen, og takket være en masse frivillige er kulturhuset og spillestedet B&W Live åbnet på ny.

- På selve åbningsdagen var der jo fuldt heroppe, og der var gratis adgang. Man kunne komme ind og se det, og der var masser af folk i byen. Folk var glade, og vi fik historier fra dengang, de selv havde været heroppe i 70’erne og 80’erne.

Kan blive det nye samlingspunkt

Bag koncertstedet står over 60 frivillige, som har været med til at bygge stedet op.

En af dem er Ove Klattrup. Han startede i maj 2021 og har været der næsten hver dag siden.

- Da jeg startede, var jeg ikke klar over, at det var så stort et projekt. Det var først, da jeg kom ind og fik set på omgivelserne, at jeg kunne se, at der skulle bruges rigtig mange timer før, at vi kunne få det her op at stå.

Ove Klattrup kom selv på diskoteket Black and White som ung. Nu er han frivillig på stedet.
Ove Klattrup kom selv på diskoteket Black and White som ung. Nu er han frivillig på stedet. Foto: Mikkel Rasmussen - TV2 ØST

Ove Klattrup blev hurtigt bidt af projektet. Interessen for musik er stor hos den frivillige, og han fik opfyldt et behov for livemusik ved selv at være med til at arrangere koncerter.

Som ung kom Ove Klattrup selv på det gamle Black and White diskotek. Han mener, at byen siden lukningen har manglet et sted, der kunne bidrage med mere kultur.

- Jeg tror, vi har fået bygget noget, der er helt unikt. Både lydmæssigt og publikumsvenligt. Det er min fornemmelse i hvert fald, at det her bliver stort.

Tom Noach oplever, at spillestedet også har en positiv virkning på byens restauranter og barer.
Tom Noach oplever, at spillestedet også har en positiv virkning på byens restauranter og barer. Foto: Mikkel Rasmussen - TV2 ØST

Tom Noach, ansvarlig for cafeen i huset, tror også på, at B&W Live kan blive et samlingspunkt for borgere i både Haslev og Faxe Kommune. Han har selv kunne mærke på de lokale restauranter og barer, at de også er glade for åbningen.

- Der er flere, der kommer ud og hører en koncert eller et foredrag, og så vil de måske ned og snakke om koncerten bagefter og så får de måske en øl inden, de går hjem, forklarer den frivillige og tilføjer:

- Så det skaber jo også liv, og taxaerne skal køre nogen hjem. Sådan er det jo i alle byer. Det handler om at holde byen levende.

Sådan så det ud, da renoveringen af B&W Live var i gang.
Sådan så det ud, da renoveringen af B&W Live var i gang. Foto: Mikkel Rasmussen - TV2 ØST

Folk får tårer i øjnene

Udover de mange frivillige hænder har restitueringen af B&W Live også krævet enorme mængder affald og timer.

- Jeg tror, der er kørt ti store containere væk herfra med affald, fortæller frivillig og næstformand, Henrik Pommergaard.

Næstformanden Henrik Pommergaard har brugt mindst et par hundrede timer på renoveringen.
Næstformanden Henrik Pommergaard har brugt mindst et par hundrede timer på renoveringen. Foto: Mikkel Rasmussen - TV2 ØST

Sammen med en håndfuld andre frivillige har næstformanden gået og renoveret i mindst et par hundrede timer. En af årsagerne til, at projektet har taget så mange timer, er fordi, at de har forsøgt at bevare udseendet fra før 70’erne. Indgangen ligner dog stadig det gamle diskotek.

- Jeg har haft rigtig mange kommentarer, når jeg har stået i indgangen, at folk kommer med tårer i øjnene og har fået et sug i maven, fordi det var ligesom at blive 17 år igen.

Henrik Pommergaard tror, at Black and White har været savnet blandt borgerne, og sammen med de andre frivillige håber han på, at spillestedet fremadrettet kan give borgerne en masse gode minder igen.