Frivillige arrangerer festival for vinterbadere: - Det måtte godt være lidt koldere

I weekenden er der for andet år i træk vinterbaderfestival i Faxe Ladeplads. De frivillige kræfter bag håber at starte en forening i byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom den januar, vi netop er trådt ud af, har været den varmeste i 146 år, så skal man stadig være lidt af en viking for at hoppe i havet og tage sig en dukkert i det kun fem grader varme vand.

Ikke desto mindre var det hvad mere end 30 personer i Faxe Ladeplads gjorde lørdag morgen for at markere begyndelsen på byens vinterbadningsfestival.

- Har I været nede og mærke vandet? I har fis i kysen, lød det fra borgmesteren i Faxe Kommune, Ole Vive (V), da vinterbaderne blev sendt i vandet. Selv havde han uddelegeret badetjansen til sin søster og skulle ikke selv en tur i bølgen blå.

- Jeg synes, det er fantastisk, at I gør det. Jeg vil gerne ønske jer et koldt sus.

Artiklen fortsætter under billedet.

Borgmester Ole Vive (V) skød festivalen i gang - men skulle ikke selv en tur i vandet.
Borgmester Ole Vive (V) skød festivalen i gang - men skulle ikke selv en tur i vandet. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Man kan mærke, at man lever

Det er andet år i træk, at der er vinterbaningsfestival i Faxe Ladeplads, og medarrangør Christiane Holmriis var meget glad for det store fremmøde.

- Det er fantastisk. Det er en fest og kulminationen på et par måneders stort arbejde. Og det er dejligt, at der er så mange, der bakker op og vil skabe en vinterbadningsfestival her i Faxe Ladeplads, siger hun.

quote Det er dejligt at få brudt det grå lidt og komme herned, for her er så smukt. Du føler dig meget frisk bagefter

Dana Barnsley, Haslev

I Danmark er vinterbadning efterhånden et populært fænomen, og i dag fandt mor og søn fra Australien, Dana Barnsley og Asger Paungreen, ud af hvorfor. De har det seneste halve år boet i Haslev og hørte om weekendens festival gennem danske venner.

- Det er ret godt. Først var det frysende koldt, men så hopper man i saunaen, siger Asger Paungreen.

- Man kan i hvert fald mærke, at man lever. Det er dejligt at få brudt det grå lidt og komme herned, for her er så smukt. Du føler dig meget frisk bagefter, siger Dana Barnsley.

Skaber en kæmpe værdi

Vinterbadningsfestivalen er som sagt stablet på benene af frivillige kræfter, og de kolde dukkerter blev efterfulgt af en tur i sauna og kaffesnak over bålet.

- Det har en kæmpe værdi, at vi samles og er fælles om noget, siger medarrangør Hanne Leholt.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Jesper Hald - TV2 ØST
Der var både sauna og hygge over en kop kaffe eller en lille skarp til vinterbadefestivalen i dag.
Der var både sauna og hygge over en kop kaffe eller en lille skarp til vinterbadefestivalen i dag. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Og det er også noget, som borgmesteren lægger vægt på.

- Det er fantastisk. Det er fantastisk, at de tør, og det er fantastisk, at der sker noget hernede i området. Der sker så mange ting fra april og indtil efteråret. Men om vinteren sker ikke så meget, og det er de her vanvittige mennesker, der er med til at sikre, at der kommer til at ske noget, siger Ole Vive.

De frivillige bag festivalen vil da også gerne cementere vinterbadernes eksistens i Faxe Kommune, fortæller Hanne Leholt.

quote Det er fantastisk, at de tør, og det er fantastisk, at der sker noget hernede i området

Ole Vive (V), borgmester, Faxe Kommune

- Fremtidsplanerne er, at vi indkalder til en stiftende generalforsamling om en uge og forsøger at få en rigtig vintebadeklub op at stå. Og fremtidsplanerne er, at vi arbejder på at få en stationær sauna, klubhus og omklædning, hvor vi virkelig kan samles. Vi er lidt spredt, for Faxe Ladeplads breder sig langt omkring, siger hun.

Måtte gerne være koldere

Vinterbadningsfestivalen fortsætter i morgen, søndag, men for flere af dagens deltagere er det her ikke blot en engangsoplevelse. Karsten Frigh Andersen var meget skeptisk, da han første gang hoppede i det kolde vand i oktober, men nu kan han slet ikke lade være.

 - To gange om dagen vil jeg gerne i. Det giver - undskyld udtrykket - et los i røven til at komme videre med resten af dagen. Så til dem der ikke har prøvet det: Prøv det. Det giver en masse god energi, siger han.

Lige netop dagens arrangement manglede dog én ting, hvis man spørger Christiane Holmriis.

- Vi kunne godt have ønsket os, at det var klart, og at der måske var lidt frost. Det er okay, siger hun.

Hører jeg dig sige, at det gerne måtte være koldere?

- Det måtte gerne være koldere ja.