Forkerte skeletter i grav: Strid om vikingelegende skudt til hjørne

En afgørende DNA-test på efterkommerne til den kendte vikingefyrste Rollo er slået fejl. Dermed kan det ikke fastslås, om vikingen kommer fra Faxe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En skole er opkaldt efter ham, der er sat en mindesten, og der stod engang også et mindetårn med udsigt over kalkbruddet.

Faxe by har altid haft en stærk tilknytning til vikingelegenden Rollo, som nærmest skabte sit helt eget kongerige i det nordlige Frankrig i år 911 - og hvis efterkommere underlagde sig blandt andet Sicilien og England.

Samtidige krønikeskrivere har nemlig placeret den i datiden kendte viking som stammende fra Faxe-egnen, og derfor har man i Faxe og resten af Danmark altid set lidt skævt til senere krøniker, der placerer Rollos hjemstavn som værende henholdsvis Norge og England.

Utroværdig krønikeskriver peger på Faxe

Problemet for dem, der vil placere Rollo som dansker har været, at krønikeskriveren Duro - der har leveret oplysningen om Faxe - ikke er kendt for at være særlig omhyggelig i sin omgang med fakta. Oplysningen er derfor ikke ret sikker.

Samtidig har en nutidig DNA-analyse, der knyttede Rollo til Danmark, vist sig at være endog særdeles kontroversiel.

Nu er der så dårlige nyheder fra et årelangt norsk forsøg på at slå en streg i sandet og med sikkerhed vise, hvor vikingen stammede fra.

Resterne af Rollos barn og barnebarn lå nemlig ikke på deres plads i deres franske grav. I stedet lå langt ældre skeletter i graven, mens børnenes skeletter er blevet forlagt.

Det skriver Videnskab.dk.

Dermed kan disse grave ikke bruges til at fastslå den gamle vikings oprindelse.

For høj til at sidde på en hest

Det er meget begrænset, hvad vi reelt ved om vikingen Rollo. Man mener, at hans nordiske navn var Rolf – og vi ved, at han overtog kontrollen over et hertugdømme i Normandiet i 911. Området er stadig den dag i dag opkaldt efter de nordiske vikinger.

Betingelsen var, at Rollo skulle lade sig døbe, til en vis grad underlægge sig den franske konge – og så i øvrigt beskytte floden Seinen mod andre vikinger. Vores forfædre havde nemlig tillagt sig den uvane at sejle op af den franske flod og plyndre byerne langs den - blandt andet Paris.

Samtidige beskrivelser fortæller, at Rollo var kendt for at være så høj, at han ikke kunne ride på de lave vikingeheste – og han beskrives som en meget vidende mand, der dog ofte greb til sværdet, og som senere erobrede en række franske byer uden for Normandiet.

Tidligere DNA-test tvivlsom

En tidligere DNA-analyse fra det amerikanske selskab Origin Hunters har peget på, at Rollo og hans forfædre i 12 generationer skulle komme fra Danmark.

DNA-analyserne er lavet af nulevende personer, der menes at være i familie med Rollo.

Undersøgelsen anses dog som værende meget kontroversiel, og resultaterne er ikke blevet eftergjort af andre forskere.