Forbud mod at skjule ansigt på vej i Faxe

Venstrepolitikeren Jonas Kristinsson mener, at det skal være forbudt for offentligt ansatte i kommunen at dække sit ansigt, mens de er på job.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det handler om en åben og ærlig dialog. Hvis vi taler sammen, kan jeg se dit ansigt, jeg kan se din mund og din mimik, og jeg kan se, om du smiler. Det kan jeg ikke, hvis du har dækket dit ansigt til, og sådan synes jeg ikke, at det skal være i kommunikationen mellem kommunens borgere og de ansatte.

Med hele Venstregruppen bag sig har Jonas Kristinsson fra Faxe kommune bedt økonomiudvalget om at tage stilling til, om det er en ide at lade administrationen undersøge, om man kan forbyde de offentlige ansatte at dække ansigtet til. Jonas Kristinsson understreger, at der ikke er tale om et såkaldt "burkaforbud", men at forslaget gælder alle former for ansigtstildækning.

Forslaget drejer sig ikke om de offentligt ansatte, der har direkte borgerkontakt, da der allerede findes regler, der giver kommunen mulighed for at nedlægge forbud mod at medarbejderne bærer f.eks. burka. Jonas Kristinsson mener dog, at der er en gråzone.

- Det drejer sig om de ansatte, der ikke har direkte borgerkontakt, men dog alligevel kan have en vis kontakt med borgerne. Det kan f.eks. være rengøringspersonale på en skole, som forældre og børn skal kommunikere med.

Borgmester Knud Erik Hansen (Soc.dem.) er imod forslaget, som han mener, sender et kedeligt signal. 

- Det er noget underligt noget, at begynde at pege nogen ud, selvom der ikke er et problem. Faktisk tror jeg ikke, at vi har en eneste, der går tildækket på den måde i kommunen. Men vi har nogle ansatte, der bærer tørklæde, og selvom man siger, at forslaget ikke vedrører dem, så gad jeg nok vide, hvad de føler lige nu. Jeg vil være ked af, hvis det forslag bliver vedtaget i min kommune, siger borgmesteren. 

Indenrigsminister Karen Ellemann (Venstre) har i en kommentar til Dagbladet skrevet, at hun ikke vil tage stilling til noget, der ikke er vedtaget, men at hun mener, at kommunen nøje bør overveje, om det er en god ide med sådan et forslag.

Flertal i økonomiudvalget

Onsdag aften var forslaget oppe og vende i økonomiudvalget. Her var der flertal for forbuddet med fire stemmer mod tre. 

Dem der stemte for forslaget var:
- Jørgen Egede Johannessen (V)
- Dorte Nybjerg (V)
- René Tuekær (L)
- Bente Abrahamsen (O)

Dem der stemte imod var:
- Knud Erik Hansen (A) (formand)
- Camilla Meyer (A)
- Ivan Lilleng (C)

Forslaget er dog endnu ikke endeligt vedtaget. Borgmesteren mente nemlig, hele byrådet skulle have mulighed for at debattere sagen. Derfor skal sagen muligvis drøftes på næste byrådsmøde i næste uge.