¨

Forældre i Faxe skal hente børn tidligere om fredagen: - Det er en rigtig dårlig idé

01:15

Rasmus Steinmeier får fremover svært ved at nå at hente sin datter i børnehaven hver anden fredag, hvor han slipper fra arbejde klokken 16 i Rønnede. Video: Tina Mortensen - TV2 ØST

Til januar skal alle kommunale daginstitutioner i Faxe Kommune til at lukke en time før om fredagen. Det passer dårligt for familien Steinmeier.

Rasmus Steinmeier er træt af, at hans datters daginstitution i Terslev snart skal til at lukke en time tidligere om fredagen end nu.

- Jeg synes grundlæggende, det er en rigtig dårlig idé, siger han.

Jeg synes grundlæggende, det er en rigtig dårlig idé.

Rasmus Steinmeier, far, Terslev.

Hans kone, Theresa Steinmeier er pædagog i en daginstitution i Ringsted Kommune, som også lukker klokken 16 om fredagen. Når hun har lukkevagt, kan hun ikke nå at hente 3-årige Fiona inden klokken 16.

Det samme er tilfældet for Rasmus Steinmeier. Han arbejder i Rønnede - 20 minutters kørsel fra Terslev - men hver anden fredag slipper han først klokken 16.

- Jeg arbejder med reservedele og har en butiksåbningstid fra halv otte til klokken fire, så jeg vil jo skulle gå før tid og lukke butikken, og derved risikere at miste omsætning. Eller også skal jeg eller min kone gå ned i tid, siger han

Det mener han ikke kan være rigtigt.

- Hvis kommunerne vil have flere skattekroner ind, så bliver vi som forældre jo altså også nødt til at arbejde, siger Rasmus Steinmeier.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rasmsus Steinmeier bor i Terslev og er ikke tilfreds med beslutningen om, at daginstitutionerne i Faxe kommune skal lukke en time før, end de gør nu. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Skulle finde besparelser

I dag har Faxe Kommunes vuggestuer og børnehaver åbent til klokken 17 alle dage.

Men i forbindelse med budgetforhandlingerne for de næste fire år blev flertallet i byrådet i kommunen enige om at skære en time af åbningstiden om fredagen i samtlige daginstitutioner.

Et tiltag, som bliver indført fra januar næste år, og som skal sikre kommunen en besparelse på 1,3 millioner kroner om året.

- Vi havde et budget, hvor vi skulle finde nogle besparelser - også på børneområdet. Det har været relativt begrænset, hvad vi har budt ind med. Det her er hullet i osten, og det er jeg selvfølgelig ked af vil ramme nogen, siger Mikkel Dam (LA), formand for udvalget for Børn og Læring.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er få forældre, de bruger åbningstiden mellem 16 og 17 om fredagen, siger Mikkel Dam (LA), formand for Børn- og Læringsudvalget i Faxe Kommune. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Mikkel Dam fortæller, at beslutningen er truffet på baggrund af en dialog med lederne af daginstitutionerne.

- Den tilbagemelding, vi har fået, er, at det er relativt begrænset, hvor mange børn, der bruger tilbuddet i ydertimerne om eftermiddagen, siger Mikkel Dam (LA).

Vi havde et budget, hvor vi skulle finde nogle besparelser, også på børneområde.

Mikkel Dam (LA), formand for udvalget for Børn og Læring.

Men det forstår Anders Møller, formand for områdebestyrelsen i Faxe Midt, ikke.

- Jeg kan ikke nikke genkendende til den betragtning. Vi mener ikke, beslutningen er truffet på et sagligt grundlag. Man har ikke været ude at spørge forældrene, hvad deres reelle behov er, siger han.

Områdebestyrelsen var i dialog med politikerne i Børn- og Læringsudvalget tilbage i februar, og her fortalte Anders Møller, at forældrene ønskede mere fleksible åbnigstider, i stedet for at alle daginstitutioner skal have samme åbningstid.

- Vi lagde op til, at man inden for hver afdeling skulle kunne tilpasse åbne- og lukketider efter behov. Det har man valgt at sidde overhørig, fortæller han.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Vi mener ikke, beslutningen er truffet på et sagligt grundlag, siger Anders Møller, som er formand for områdebestyrelsen i Faxe Midt. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Barnepige er eneste løsning

I Terslev er Theresa og Rasmus Steinmeier frustrerede over politikernes beslutning.

Vores forældre bor langt væk og er i øvrigt stadig på arbejdsmarkedet, og jeg tænker ikke, borgmesteren kommer og henter mine børn, så det bliver jo et problem

Rasmus Steinmeier, far, Terslev

- Vores forældre bor langt væk og er i øvrigt stadig på arbejdsmarkedet, og jeg tænker ikke, borgmesteren kommer og henter mine børn, så det bliver jo et problem, der kommer til at ramme os, siger Rasmus Steinmeier.

Han kan ikke rigtig se anden udvej, end at familien må prøve at finde en barnepige, der kan hjælpe til.

- Men hvorfor skal vi altid gå efter den laveste barre i stedet for at flytte den op og sige; Vi prøver sgu' at yde en service for vores borgere her i Faxe, fordi vi faktisk gerne vil have unge børnefamilier til at bo i Faxe, som er gode skatteydere?

Alle kommunale daginstitutioner i Faxe Kommune lukker i dag klokken 17. Fra januar får de allesammen reduceret åbningstiden om fredagen, så de lukker klokken 16. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App