Flygtninge fremfor sæsonarbejdere

Gisselfeld Kloster har forsøgt sig med tre flygtninge fra Eritrea i stedet for sæsonarbejdere. Nu kan de se frem til fast arbejde det meste af året.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Gisselfeld Kloster bruges der hvert år sæsonarbejdere. Men i år har man også hyret tre politiske flygtninge fra Eritrea, der bor i Haslev.

- Det er meget fint. Jeg kan godt lide arbejdet, og jeg vil gerne snakke med danskere, siger Isayas Haile, der er 22 år og i øjeblikket holder ukrudt nede mellem de kommende juletræer.

- Hvorfor hente folk i Spanien, hvis der er folk i Haslev, som er interesseret i et arbejde?, spørger Jan Olsen, der er skovfoged på Gisselfeld Kloster.

Arbejdsmoralen fejler intet, og de tre flygtninge har nu været i gang i tre måneder.

- De møder glade ind på arbejde hver morgen, og de vil gerne lære, siger Jan Olsen. 

Startvanskeligheder

Sproget kan være en barriere, men med danskundervisning to gange om ugen og danske kolleger hjælper det på det.

- Det kan godt tage lidt længere tid, at sætte dem ind i tingene på grund af sproget, men det kan der også være med sæsonarbejderne fra Spanien og Polen, siger Jan Olsen. 

Henover sommeren skulle de tre flygtninge været stoppet, og polske sæsonarbejdere hentet ind til andet arbejde. Men med lidt ekstra oplæring og et kommunalt tilskud kan Isayas Haile og de to kammerater fortsætte.

- Det tilskud kompenserer for den ekstra tid på oplæring. Men tilskuddet ser jeg ingen grund til næste år. Nu kender de jo arbejdsopgaverne og producerer ligesom alle andre fra dag 1, siger Jan Olsen.