Flere overlever hjertestop: Lokale helte hyldet i dag

Vi er blevet langt bedre til at træde til med førstehjælp ved hjertestop. To lokale redningsmænd fik sidste år reddet Kim Søegren, og derfor blev de hyldet af Hjerteforeningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kim Søegren fra Haslev mødte i dag den ene af sine to redningsmænd, som sidste sommer hjalp ham, da han faldt om med hjertestop i den lokale svømmehal. 

Kim Søegren overlevede takket være førstehjælp - og faktisk er vi blevet langt bedre til at hjælpe, når vi ser andre falde om med eksempelvis hjertestop. 

- Jeg er evigt taknemmelig for at der var to mand på arbejde, som kendte procedurerne og gjorde, hvad de skulle for at redde mit liv, siger Kim Søegren om den dag, hvor hans hjerte gik i stå, men blev startet igen.

Førstehjælp tredoblet
På 12 år er andelen af hjertestop, hvor der er givet hjerte-lunge-redning inden ambulancen når frem, tredoblet, og det betyder at langt flere overlever et hjertestop. Det viser en undersøgelse fra Dansk Hjertestop-register.

Her fremgår det, at det for 12 år siden kun var 19,4 procent, der havde modtaget den livsvigtige førstehjælp inden ambulancen nåede frem, og i dag er det hele til 63,6 procent, der har modtaget hjertemassage og kunstigt åndedræt inden de professionelle reddere når frem.

Kim Søegren og hans to redningsmand blev i dag hyldet for sin indsats ved et arrangement i Nykredt i Københanvn, som Hjerteforeningen var vært for. Det var to ansatte i den lokale svømmehal,  som reddede Kim Søegren den dag i august, hvor han faldt om.

Det var kun den ene af de to hjertereddere, Peder Jørgensen, der i dag kunne være med til Hjerteforeningens arrangement, men han smiler, når han ser Kim Søegren:

- Det er jo bare dejligt at se ham stå her, siger han.

I alt 35 hjertehelte blev i dag hyldet for at de havde reddet et menneske fra at dø af et hjertestop.