¨

Faxes Kong Kylie får opkaldt to fossiler efter sig

Sten Lennart Jakobsen har levet et årelangt liv i fossilernes verden og fået to fossile snegle opkaldt efter sig. Foto: Østsjællands Museum

En geolog har fundet to sjældne fossile snegle på Stevns. De ligner sten og er nu opkaldt efter Sten Lennart Jakobsen, der ved alt om fossiler.

At få en vej, en plante eller et dyr opkaldt sig er for mange mennesker en stor ære.

Sten Lennart Jakobsen har fået to sten - eller mere korrekt to fossile snegle - opkaldt efter sig. Igennem hele sit liv har han arbejdet med fossiler i kalken og kridten både Stevns og Faxe Kommuner.

Det er det store arbejde, der hædres med navngivningen af de to fossile snegle, skriver Østsjællands Museum i en pressemeddelelse.

En gang imellem sker det jo, at heldet tilsmiler én, og man finder et helt særligt fossil

Sten Lennart Jakobsen, Østsjællands Museum

Geomuseum Faxes Kong Kylie

Sten Lennart Jakobsen håber, at navngivningen kan være med til at inspirere andre til at gå på jagt i naturen og lede efter fossiler.

- Det er nu lidt underligt at få fossile snegle opkaldt efter sig, men jeg synes da, det kan inspirere andre til at finde fossiler i vores natur. En gang imellem sker det jo, at heldet tilsmiler én, og man finder et helt særligt fossil, fortæller Sten Lennart Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Geomuseum Faxe’s Kong Kylie: Sten Lennart Jakobsen har nu fået to fossile snegle opkaldt efter sig. Foto: Østsjællands Museum

Snegle er meget sjældne fossiler, fordi deres skaller hurtigt bliver opløst efter dyrets død. Af og til finder man dog aftryk eller udfyldninger af snegle.

50 år på Statens Naturhistoriske Museum

De to snegle bærer navnet ”Jakobsen” i sig og hedder Arene jakobseni og Bathrotomania jakobseni. Ligesom Jakobsen i Sten Lennart Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dette er den ene snegl, der er navngivet Bathrotomania jakobseni. Foto: Østsjællands Museum

Jakobsen har levet et årelangt liv i fossilernes verden. Langt størstedelen af karrieren har været som konservator for Statens Naturhistoriske Museum. Hele 50 år blev det til derinde.

I den tid har Sten Lennart Jakobsen været aktiv i Danekræudvalget og har en stor viden om fossilerne i kridt og kalk. Af disse har han udgivet flere bøger. Det er igennem dette store arbejde, at hæderen tildeles med navngivningen af de fossile snegle.

Det var uden tøven at netop disse to snegle skulle opkaldes efter Sten

Thomas Hansen, geolog 

I dag er Sten Lennart Jakobsen tilknyttet Østsjællands Museum, hvor han på mere frivillig basis fortsætter arbejdet med fossiler fra Stevns Klint og Faxe Kalkbrud. 

Fundet på Stevns

De to snegle er fundet på Stevns af geologen Thomas Hansen, der til dagligt arbejder i Tromsø.

Dette er den anden snegl, der er navngivet Arene jakobseni. Foto: Østsjællands Museum

Under et tidligere og omfattende indsamlingsarbejde fra Stevns Klint fossiler fandt Thomas Hansen to nye sneglearter.

- Det var uden tøven, at netop disse to snegle skulle opkaldes efter Sten, udtaler Thomas Hansen.

- Sten har gjort et stort arbejde med fossiler fra kridt og kalk gennem mange år, og samtidig er han en sær type, så da jeg fandt disse to sære snegle, faldt tanken straks på Sten, slutter Thomas Hansen.

En anden kendt personlighed fra Faxe, som har fossilnavne bag sig, er den nu afdøde Alice Rasmussen, som har fire Faxe-fossiler navngivet efter sig. De er i dag udstillet på Geomuseum Faxe.  

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App