Faxe med på sort liste over sygefravær

Faxe Kommune er en af de kommuner, hvor de ansatte har flest sygedage. Det koster borgerne mange penge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Influenza og forkølelse rammer lige ofte over hele landet.

Men der er alligevel stor forskel på, hvor mange sygedage, som de kommunalt ansatte har i kommunerne.

Det viser en gennemgang af de kommunalt ansattes sygefravær, som Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda har gennemført.

Faxe er blandt dem med størst problemer

Blandt de 4 kommuner i Danmark med allermest sygefravær er Faxe, der har ligget i top målt på sygefravær de seneste 4 år, hvor det er opgjort.

De kommunalt ansatte i kommunen var i 2010 væk i gennemsnit 16 dage om året på grund af sygdom, hvilket dette år gjorde kommunen til den værst ramte i Danmark. Det er næsten 25 procent flere sygedage end gennemsnitligt i Danmark.

Har ingen god forklaring

Kommunaldirektør i Faxe, Ole Møller, siger til Agenda, at kommunen er meget bevidst om problemet.

- Jeg kan desværre ikke præcist forklare hvorfor. Vi kan se et mønster, der ligner andre kommuners, det vil sige, at vi har nogle arbejdspladser, hvor sygefraværet er meget højt, især på sosu-området og rengøringsområdet. Men hvorfor vi generelt ligger højt, er ikke til at sige, siger han til bladet.

Starter særlig indsats

Sygefravær i kommunerne er dyrt – både i form af sygedagpenge og i form af vikardækning og travlhed og overarbejde hos kollegerne.

I Faxe er man dog i gang med en indsats, der skal rette op på situationen.

- For tre år siden etablerede vi et projekt, Øje for Nærvær, hvor vi dels får en meget præcis og detaljeret statistik, så vi hvert kvartal kan se, hvor der er problemer, og hvor hver enkelt lokal leder kan se, hvem af de ansatte, der skal holdes øje med. Det bliver fulgt op af en værktøjskasse, der hjælper den lokale leder til hvordan han eller hun sætter ind, siger han til Agenda.

Projektet har ifølge direktøren betydet, at sygefraværet i kommunen allerede nu er på vej ned.