Faxe Ladeplads efter stormflod: Strømsvigt og sø ved sommerhuse

Faxe Ladeplads er et af de sidste områder, hvor beredskabet stadig er i gang med arbejdet. Nu handler det om at få strømmen tilbage til enkelte veje.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Faxe Ladeplads står stadig under vand.

En å, som går fra Faxe Bugt, har oversvømmet engen, og nu er vandet altså løbet op mod husene. Og det har ikke blot givet vand på vejen - men også strømsvigt. 

- Skabene står under vand, så der er gået ild i dem i går aftes. Så lige nu har vi afbrudt det hele, og så håber vi, at bedredskabet får pumpet vandet væk. Ligeså snart de gør det, kan vi få skiftet skabene og få strøm på igen, siger Torben Hammer, elmontør hos SEAS/NVE. 

- Lige nu venter vi bare på, at vandet skal forsvinde. 

En sø midt i sommerhusene

Det helt store problem er, at vandet er begyndt at trække sig tilbage, hvilket har efterladt en stor sø i sommerhusområdet. 

quote Men selve vandstanden er faldet en halv meter fra i aftes

Klaus Simonsen, indsatsleder ved Midt- og Sydsjællands Brand og Redning

- SEAS/NVE kan ikke reetablere strømmen, før vi får tømt vandet ud. Så vores opgave er at få pumpet det her ud i åen, så vi kan få reetableret strømmen på vejen, siger Klaus Simonsen, indsatsleder ved Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.

For vandet forsvinder ikke, da kloakkerne ikke trækker ret meget, forklarer Klaus Simonsen. Derfor skal det pumpes ud. 

- Men selve vandstanden er faldet en halv meter fra i aftes, siger han.

Et fornuftigt forløb

Klaus Simonsen er godt tilfreds med forløbet. 

- Vandstanden var meget høj, men det går da den rigtige vej. Det er gået fornuftigt i forhold til de betingelser, vi har arbejdet under. 

Ude ved kysten ligger Morten Østergård Hansens sommerhus.  Han er kørt fra Præstø for at se til huset. 

quote Det er gået fornuftigt i forhold til de betingelser, vi har arbejdet under

Klaus Simonsen, indsatsleder ved Midt- og Sydsjællands Brand og Redning

- Jeg lovede min svigerinde, som ejer huset, at holde øje med det, og se om der var sket nogen skader fra nattens begivenheder. Men det ser ud, som om vi har reddet situationen rimelig fint her, siger Morten Østergård Hansen til TV ØST. 

De havde holdt øje med DMIs rapport om vandstanden, og ud fra tallene kunne de lave en pejling på huset og vurdere hvor langt op vandet højst sandsynligt ville nå op. 

- Og det passede utrolig præcist, konstaterer Morten Østergård Hansen.

Sandsække en halv meter op

Morten Østergård Hansen fik anskaffet sig nogle sække, som de får fyldt sand i nede fra stranden. 

- Vi har måtte beskytte omkring en halv meter oppe på huset. Og vi har også beskyttet hen langs kanten, ellers kunne vandet komme bagom huset, siger Morten Østergård Hansen.  

quote Det ser ud, som om vi har reddet situationen rimelig fint her

Morten Østergård Hansen, sommerhusindehaver ved Faxe Ladeplads

- Hvis det stakkels lille hus skyller væk og i havet, så er det slut med at have hus her, for der må ikke genopbygges noget. Så det er lidt vigtigt at få reddet det, man kan.

- Her til morgen, da jeg kom forbi, var jeg virklig glad for, at det, vi har gjort, passede. Nu lader vi det her sand blive til foråret i sækkene, og så kan drengene i familien få lov til at hygge sig med at tømme poserne igen. 

Sådan så oversvømmelserne ud fra oven.