Faxe Kondi fylder 50 år: - Folk elsker den stadigvæk

Med 50 år på bagen smager den næsten akkurat, som da sodavanden blev lanceret i 1971.

Det er smagen af sport, fællesskab, lemon og lime.

I år kan Faxe Kondi 50 års fødselsdag.

- Det betyder en hel masse for os alle sammen. Jeg er næsten ved at sige, at det betyder en hel del for danskerne. 50 år med Danmarks sodavand. Det er en stor ting for os i Faxe, siger Kasper Ryttersgaard, der er direktør Royal Unibrew Danmark.

I 2020 blev cirka 60 millioner liter produceret i Faxe.
I 2020 blev cirka 60 millioner liter produceret i Faxe. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

I 2020 blev der produceret cirka 60 millioner liter Faxe Kondi. Noget, der vidner om, at den stadig klarer sig godt på det danske marked, også selvom den stort set ikke har ændret sig siden 1971, fortæller Lars Paarup Nielsen, der har arbejdet på bryggeriet i 25 år. 

- Det er et godt produkt, som folk ikke er blevet trætte af. Det kan tåle at blive 50 år. Det er stort set det samme produkt, vi producerer. Der er sket justeringer på grund af lovgivning og regler, men det er stort set det samme produkt, og folk elsker det stadigvæk, siger Lars Paarup Nielsen, der i dag arbejder som produktudvikler i virksomheden.

Aldrig slået til i udlandet

Royal Unibrew har ad flere omgange forsøgt at markedsføre Faxe Kondi i udlandet. Dog uden det store held. 

- Dels kommer vi op at slås med de store, og dels er ”kondi” svært at oversætte til andre sprog, fortæller Lars Paarup Nielsen. 

Lars Paarup Nielsen har arbejdet på Royal Unibrew i 25 år. Han har været fabrikschef, arbejdet med marketing og nu produktudvikling.
Lars Paarup Nielsen har arbejdet på Royal Unibrew i 25 år. Han har været fabrikschef, arbejdet med marketing og nu produktudvikling. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Men selvom sodavanden endnu ikke for alvor har fundet vej til de udenlandske hylder, så håber Royal Unibrew stadig på, at det lykkes en dag. 

- Jeg håber selvfølgelig, at andre lande finder ud af, at det en fantastisk sodavand, siger Kasper Ryttersgaard.

Kasper Ryttersgaard tror stadig på, at Faxe Kondi kan lykkes på udenlandske markeder.
Kasper Ryttersgaard tror stadig på, at Faxe Kondi kan lykkes på udenlandske markeder. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Med 60 millioner sodavand produceret alene i 2020, kan de ifølge Kasper Ryttersgaard se på tallene, at danskerne bliver endnu mere glade for sodavanden. 

- Og det tror jeg, der er mange årsager til. Den har en smag, der rammer bredt, og jeg tror også, den er faldet ind under nogle værdier gennem mange år, som danskerne godt kan lide, siger Kasper Ryttersgaard.

- Det er en dansk sodavand, som vi ser i holdsport, og det er en sodavand der - som vi sagde i gamle dage - giver energi til hjerne og muskler, siger han.

VIDEO: Klumben og Raske Penge har lavet en sang, der handler om Faxe Kondi - med titlen Faxe Kondi.