Faxe Kommune vil have klare regler for enlige

Reglerne for, hvornår ældre er enlige eller lever i parforhold er alt for flydende, mener kommuner og Ældresagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvor mange gange på en måned må en enlig pensionist overnatte hos en ven? Hvor mange gange på en måned må de to enlige pensionister købe ind sammen? Hvor mange gange om ugen må de spise mad sammen, før kontrolgruppen i deres kommune beskylder dem for socialt bedrageri?

Det er et af de spørgsmål, som blandt andet Faxe Kommune gerne vil have klarere regler for at kunne bedømme.

- Vi har lige haft et par sager om enlige pensionister inde til nærmere undersøgelse, men generelt har vi ikke helt så mange enlige-sager med de ældre, oplyser koordinator Henrik D. Jørgensen fra kommunens kontrolgruppe til dagbladet Information.

-Selvfølgelig er det ikke meningen, at ældre ikke kan mødes over en kop kaffe, men i bund og grund skal vi foretage vurderingen: Lever de sammen, eller lever de ikke sammen, siger han.

Ældresagen vrede

Ældresagen er vrede over store forskelle mellem kommunerne på, hvornår der gribes ind med sanktioner.

- Regelsættet om enlige er så forvirrende, at ingen rigtigt kan finde ud af det, siger Bjarne Hastrup, Ældre Sagens direktør, til Information.

Han har netop skrevet et brev til socialminister Karen  Hækkerup (S), hvor han henviser til, at en række kommuner for nylig i Information efterlyste klare retningslinjer for netop denne problematik.

- Rundtomkring i landet sidder de ældre og danner sig deres egne hjemmestrikkede regler for, hvad de må og navnlig ikke må. De ender med at blive skræmte, og det er en uværdig retstilstand, mener Bjarne Hastrup, der oplyser, at Ældre Sagens rådgivning hver uge får henvendelser om dette spørgsmål fra pensionister.

Hjælp til støvsugning udløste sanktion

Han henviser til en aktuel sag, hvor to enlige pensionister kom i klemme: Efter en anonym anmeldelse besluttede kontrolgruppen i Skanderborg Kommune i december 2011, at to ældre skulle politianmeldes for socialt bedrageri og desuden refundere udbetalte reelt enligtillæg og boligydelse flere år tilbage.

I kontrolgruppens »helhedsvurdering« indgik et mindre elforbrug hos den ene, at de to ældre spiste og sov sammen med mellemrum, at de hjalp hinanden med støvsugning, at de besøgte hinandens børnebørn og sammen havde deltaget i enkelte familiefester - samt at den ene meget gerne ville være kæreste.

Ifølge Bjarne Hastrup endte det sociale nævn efter klage fra Ældre Sagen med at pålægge Skanderborg Kommune at genoptage udbetalingerne, hvorefter sagen blev endelig henlagt i december 2012.

Debateres på Facebook

Vi har spurgt vores Facebook-brugere, hvad de synes om reglerne.

- Det er slut med bollevenner, når man bliver alene, så på TV, det kostede en ældre herre mange penge, skriver Tommy.

Se hele debattråden her...


Nyhedsoverblik