Faxe Kommune gav virksomhedspris til tidligere dømt svindler

Manden, der modtog årets virksomhedspris i Faxe Kommune, blev i 2016 dømt for svindel. Udvalgsformanden fortryder valget, mens hovedpersonen selv er ked af, at hans baggrund stjæler fokus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det vækker stor forargelse, at Faxe Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsudvalg i november gav årets virksomhedspris til en mand, der tidligere er blevet dømt for svindel.

Den 24. november skrev Faxe Kommune på deres hjemmeside, at Ejendomskompagniet ApS havde vundet kommunens virksomhedspris i 2020. Modtageren af prisen var stifteren af selskabet, Hans-Christian Rasmussen.

quote Jeg tænker, det er bare for meget. Hvem kan sidde og tilkende dem en pris?

Jane Olsen, Dalby

Da Jane Olsen fra Dalby så det, blev hun temmeligt forarget. Hendes mand har arbejdet i flexjob på Hans-Christian Rasmussens gård, Babberup Gammelgaard ved Dalby.

I den forbindelse blev hun bekendt med Hans-Christian Rasmussens fortid, der blandt andet lyder på en fængselsdom for at snyde håndværkere og det offentlige for millioner af kroner.

- Jeg tænker, det er bare for meget. Hvem kan sidde og tilkende dem en pris? Går de slet ikke ind og undersøger, hvem de har med at gøre? Det, synes jeg, er meget mærkeligt, siger Jane Olsen.

Jane Olsen skrev torsdag et opslag i Facebook-gruppen ”Politik & debat i Faxe Kommune”, hvor hun gjorde opmærksom på prisvinderens fortid. Det har siden fået over 100 kommentarer – de fleste med forargelse og uforståenhed over valget.

Flere sager bag sig

Hans-Christian Rasmussen - eller Christian Sandberg, som han også er kendt som - har flere gange været i mediernes søgelys.

I 2008 kunne DR-programmet Kontant blandt andet fortælle, at Christian Sandberg forfalskede regninger og forlangte uforholdsmæssigt store beløb, når lejere fraflyttede.

I 2011 var det så TV2-programmet Operation X, der afdækkede lignende forhold. Og i 2014 konfronterede Operation X så Christian Sandberg igen. Denne gang med flere håndværkere i ryggen, der ikke havde fået betaling for at sætte hans ejendomme i stand rundt omkring på Sjælland.

Sidstnævnte sager blev dog ikke kun behandlet i Operation X. 

I 2016 blev han nemlig dømt for under dæknavn at bedrage forskellige håndværksmestre for 3,8 millioner kroner. I den forbindelse blev han også dømt for at snyde det offentlige for godt og vel seks millioner kroner i skat og moms.

Læs også
Boligudlejer skal i fængsel for millionsvindel
Læs også
Boligudlejer skal i fængsel for millionsvindel


Alt i alt lød straffen på tre et halvt års fængsel, en erstatning på de seks millioner kroner til staten plus en bøde af samme størrelse for forseelsen og så erstatning på de knap fire millioner kroner til de forskellige håndværksmestre. Sammenlagt cirka 16 millioner kroner foruden sagens omkostninger.

Udvalg beklager

Prisen for årets virksomhed i Faxe Kommune uddeles af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Udvalget opstiller hvert år nogle kriterier for, hvad der skal til for at gøre sig fortjent til årets pris. I 2020 valgte udvalget af fokusere på virksomhedernes arbejde for integration.

Ifølge udvalgsformand Bente Abrahamsen (DF) var Ejendomskompagniet den virksomhed, der bedst levede op til de opstillede kriterier på beslutningstidspunktet i november. Og det var et enigt udvalg, der tog beslutningen, fortæller hun.

quote Det var ikke en viden, vi havde, da vi indstillede prisen

Bente Abrahamsen (DF), formand, Beskæftigelses & Integrationsudvalget

Bente Abrahamsen (DF), fandt først ud af Hans-Christian Rasmussens fortid, da hun hørte om Jane Olsens Facebook-opslag

- Jeg er lige så rystet over alt det, der er kommet frem, som alle andre. Men det var ikke en viden, vi havde, da vi indstillede prisen, forklarer hun.

- Vi politikere skal jo kun tage stilling til de ansøgninger, administrationen (Center for Beskæftigelse) har indstillet. Og jeg forventer jo, at administrationen har lavet research på virksomheden, fortsætter hun.

I pressemeddelelsen om prisuddelingen begrundes der blandt andet for valget, at virksomheden har et ”tæt samarbejde med Faxe Jobcenter”, og at ”stifter af Ejendomskompagniet ApS, Hans-Christian Rasmussen, siden 2018 har haft syv borgere under integrationsydelse i forskellige typer af støttede jobs ansat. Ligesom virksomheden også har haft en borger i et Integrationsgrunduddannelsesforløb. To borgere under integrationsydelse er for eksempel efterfølgende ansat som serviceteknikere i virksomheden på ordinære vilkår.”

quote Nu snakker jeg for mig selv, og jeg ville ikke have stemt på sådan én

Bente Abrahamsen (DF), formand, Beskæftigelses & Integrationsudvalget

Spørgsmålet er så, om Hans-Christians Rasmussens blakkede fortid i det hele taget havde haft nogen betydning, hvis den havde været bekendt for udvalget.

- Har man udstået sin straf, er man jo ren igen. Men jeg synes da, det er øv, der er kommet sådan noget frem, siger Bente Abrahamsen.

Men havde han kunnet få prisen, hvis I havde vidst det?

- Nu snakker jeg for mig selv, og jeg ville ikke have stemt på sådan én. Selvfølgelig skal man ikke sige ”én gang tyv, altid tyv”, men det ville jeg bare ikke, svarer udvalgsformanden.

Administration kendte ikke til fortid

Det er Center for Beskæftigelse i Faxe Kommune, der har fremlagt de seks virksomheder, som udvalget har taget stilling til, på baggrund af det fremlagte indsatsområde, der i 2020 var integration.

- Så går vi jo ind og kigger på, hvilke virksomheder har medvirket til, at vores integrationsborgere er kommet videre. Og også om nogen virksomheder har ansat borgeren efterfølgende, forklarer centerchef Vibeke Dyhr.

Da Ejendomskompagniet blev valgt som en mulig prismodtager, kendte Center for Beskæftigelse ikke til Hans-Christian Rasmussens fortid.

Ifølge Vibeke Dyhr er der ikke regler for, at centeret skal forkaste en virksomhed, fordi stifteren har haft en kriminel baggrund.

- Det, vi går ind og kigger på, er, om der har været noget i sagsbehandlingerne, der har givet udfordringer. Og der har ikke været nogle udfordringer på de her lovformelige områder, vi har med at gøre, uddyber hun.

Som udgangspunkt får det heller ikke nogen konsekvens for centerets samarbejde med Ejendomskompagniet fremadrettet, at de nu kender til Hans-Christian Rasmussens tidligere dom.

Ked af fortidens skygger

Hovedpersonen i sagen, Hans-Christian Rasmussen, der ikke længere bruger Sandberg i sit navn, er ked af, at hans fortid nu tager opmærksomheden fra den pris, han mener, Ejendomskompagniet fik på en ærlig baggrund i november.

- Jeg havde ønsket, man havde fokuseret på det, vi har fået prisen for. Vi har jo ikke fået prisen for min fortid. Vi har fået prisen for det, vi har opnået i den periode. Og mig bekendt har vi ikke gjort noget forkert. Tværtimod, siger han.

- Det er ikke mig, der har givet mig selv en pris. Faxe Kommune har givet os denne her pris, fordi vi har integreret et antal medarbejdere på en god og ordentlig måde, fortsætter han.

Hans-Christian Rasmussen har udstået sin fængselsstraf, men han afdrager stadig på de cirka 16 millioner kroner, han i 2016 blev dømt til at betale.

Han ærgrer sig over, hvis han ikke kan opnå anerkendelse for sit nuværende arbejde. Men han vil ikke stå i vejen, hvis kommunen fortryder prisuddelingen, som udvalgsformand Bente Abrahamsen giver udtryk for.

- Hvis de fortryder, de har givet den, så returnerer vi den bare og siger tak for denne gang. Vi har jo stadig opnået de resultater, vi har opnået, siger han.

Sagen er på dagsordenen

På Jane Olsens Facebook-opslag har flere af medlemmerne i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kommenteret og beklaget valget af Ejendomskompagniet som prismodtager.

- Havde vi haft denne viden, havde vi naturligvis ikke indstillet Ejendomskompagniet til virksomhedsprisen, skriver Venstres Nellie Bradsted.

- Jeg vil gerne beklage - og så er jeg helt utrolig pinlig over, at det kan ske, lyder det fra Liberal Alliances Mikkel Dam i kommentarsporet.

Mandag får de så anledning til at drøfte det politisk, da det vil være med som et lukket punkt på udvalgsmødet.

- Udvalget kan enten droppe prisen fremover eller stille andre kriterier op. Jeg tror ikke, man kan fratage en pris, man har givet, siger udvalgets formand, Bente Abrahamsen.

Udover æren i virksomhedsprisen, modtager vinderen også et kunstværk til en værdi af maksimalt 5.000 kroner.


Nyhedsoverblik