Faxe Kommune dropper støtte til udviklingshæmmet barn

En ny afgørelse i Ankenævnet har fået Faxe Kommune til at droppe støtten til handicappede børn, der ikke har udsigt til bedring.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Hvis der ikke er udsigt til bedring, så må I selv betale.

Sådan lyder meldingen til forældrene til 14-årige Jonas Jensen fra Faxe Kommune. 

Jonas Jensen er udviklingshæmmet, og afgørelsen betyder, at han nu må sige farvel til det bosted, som både læger og pædagoger ellers anbefaler.

Jonas Jensen bor i dag på et bosted i Tappernøje under Marjatta, der har målrettet deres arbejde mod udviklingshæmmede. Men da Faxe Kommune nu har hævet egenbetalingen på tilbuddet fra 500 kroner til nu mere end 4.000 kroner om måneden må forældrene holde Jonas Jensen hjemme. Og det piner forældrene.

- Det, vi ønsker for Jonas er, at han får den mest optimale behandling, så han udvikler sig og får et godt liv, når han bliver stor. Men vi er desværre nødt til at gøre noget andet, siger Alena Jensen, mor til Jonas Jensen.

Tabte sag

Baggrunden for ændringen er en principafgørelse fra Ankestyrelsen fra 2012, som Faxe Kommune er ved at implementere

Den siger, at hvis der ikke er udsigt til en bedring af barnets tilstand, så må forældrene selv betale for en anbringelse udenfor hjemmet.

John og Alena Jensen forsøgte at anke beslutning om forældrebetalingen til Ankestyrelsen, men her fik Faxe Kommune medhold.

TV ØST har i dag været i kontakt med Ankestyrelsen, der dog ikke ønskede at udtale sig om den konkrete sag eller at deltage i et interview. De har dog sendt et skriftligt svar på vores henvendelse:

- Formålet med principafgørelsen fra 2012 er at give eksempler på forhold, der kan inddrages, når en kommune overvejer at fritage forældrene for betaling med begrundelsen, at behandlingen har et udpræget behandlingssigte, skriver de.

Føler sig svigtet

Forældrene til Jonas Jensen føler sig i dag svigtet af systemet. De mener nemlig, at der stadig er et stort perspektiv i behandlingstilbuddet til Jonas.

- Det kan godt være, han ikke kan lære og læse og skrive, men han kan lære sociale færdigheder og for mig er det vigtigt, min søn bliver et helt menneske, siger John Jensen, der er far til Jonas.

Minister vil se på sagen

Der kan dog måske være hjælp til vej til familien Jensen og andre forældre i en lignende situation. Socialminister Manu Sareen (RV) siger nemlig, at han nu vil se på sagen om egenbetaling

- Jeg har bedt mine embedsmænd om at gennemgå sagerne, så vi kan få et overblik, siger han til TV ØST.


Nyhedsoverblik