¨

Familier klager over luftforurening fra busser (Video)

Foto: TV ØST

Et villakvarter i Faxe plages af støj og os fra et nærliggende garageanlæg til busser. Området er fyldt op med dieselos, siger beboertalsmand.

Familierne i et villakvarter i Faxe er utilfredse med at blive udsat for os og støj fra et garageanlæg til busser.

-Det er noget svineri. Det skal stoppes med det samme, siger Allan Lou. Han er talsmand for beboerne i villakvarteret.

Beboerne klager over, at busserne i Faxe Industripark holder i tomgang i hele og halve timer fra klokken 04 til klokken 07.

-Når vi har været ude og løbe om morgenen og kommer tilbage, så kan man ikke trække vejret ved huset. Området er fyldt op med dieselos, siger beboertalsmanden.

[video:video_mangler:100105_tomgang.flv]

Støjen fra busserne er så kraftig, at den vækker folk i villakvarteret.

-Jeg vågner ved, at der er rystelser i min hovedpude, siger Allan Lou.

Talsmanden har selv været ude her til morgen for at dokumentere, at busserne holder i tomgang i længere tid. Han har optaget busserne på videofilm hver halve time fra klokken 04 til klokken 07.

-Se her. Der holder fire, fem, seks busser og to mere derover. De har holdt i tomgang i to og en halv time, siger Allan Lou, mens han kigger på videobillederne fra om morgenen.

Beboerne er bekymrede for den skadelige påvirkning af partikelforureningen.

-Jeg tør ikke tænke på konsekvenserne af smoggen, der ligger i luften i området. Det er helt sikkert sundhedsskadeligt, siger Allan Lou.

Faxe Kommune har et sæt såkaldte tomgangsregler, der betyder, at køretøjer ikke må holde i tomgang i mere end ganske få minutter. Det gælder også busserne fra Østtrafik.

-De skal ikke holde i tomgang. Det støjer og forurener, siger Thomas Eriksen, der er direktør for Teknik og Miljø i Faxe Kommune.

Østtrafik mener dog ikke, at busserne holder i tomgang i længere tid. Hos Østtrafik kalder man det en fejl, hvis busserne holder i tomgang.

-I givet fald at nogle busser holder i tomgang, så er det ikke meningen. Vi har indskærpet overfor vores medarbejdere dernede, at busserne ikke må holde i tomgang, så det går jeg ud fra bliver overholdt, siger Søren Rytgaard, der er driftschef hos Østtrafik.

Kommunen vil nu se på sagen igen. Hvis Østtrafik ikke overholder tomgangsreglerne, så går kommunen i gang med undersøgelser.

-Vi kan gå i gang med stikprøver og sende folk derned på uanmeldte tilsyn og se, om Østtrafik bryder reglerne. Men så langt kommer vi forhåbentlig ikke. Alle parter har en interesse i at få løst sagen på en mindelig måde, siger Thomas Eriksen fra faxe Kommune.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App