Entreprenør får afslag om grusgrav ved Bjerrede - vil nu gå rettens vej

I Faxe har et snævert flertal trodset fagfolks vurderinger og nedstemt planen om en grusgrav ved Bjerrede. Det undrer firmaet bag grusgraven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I en grusgrav i Roskilde graver virksomheden Nymølle Stenindustrier efter grus, som ligger under grundvandets niveau. Det vil de også gerne have lov til at gøre i en grusgrav ved Bjerrede nær Haslev på Sydsjælland.

Det har virksomheden søgt om tilladelse til, men det har politikerne i Faxe Kommune sagt blankt nej til.

quote Det synes jeg er uacceptabelt. Jeg synes heller ikke, det er reelt, når man ser på den miljømæssige påvirkning, som det rent faktisk vil have at grave grus

Ole Nørklit, administrerende direktør, Nymølle Stenindustrier

Det stod klart efter et snævert flertal i Teknik- og Miljøudvalget satte en stopper for planerne om grusgraven i onsdags.

Det skete på trods af en miljøgodkendelse, der klart siger ja til projektet om grusgraven.

Beslutningen vækker harme hos den administrerende direktør i Nymølle Stenindustrier.

- Det synes jeg er uacceptabelt. Jeg synes heller ikke, det er reelt, når man ser på den miljømæssige påvirkning, som det rent faktisk vil have at grave grus, siger Ole Nørklit.

Bregninge Grusgrav
Læs også
Regioner foreslår erstatning til naboer til grusgrave
Bregninge Grusgrav
Læs også
Regioner foreslår erstatning til naboer til grusgrave

Direktøren har ikke tænkt sig at acceptere politikernes beslutning. Nu vil han gå rettens vej.

- Vi vil indkalde til domstolene og få en afgørelse, som vi er ret sikre på vil gå i vores vej, siger han.

Nymølle Stenindustrier vil desuden klage til ombudsmanden, fordi de mener, at Faxe Kommunes sagsbehandlingstid har været alt for lang.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er ligneden grusgrav som denne i Roskilde, som Nymølle Stenindustrier vil skabe ved Bjerrede nær Haslev.
Det er ligneden grusgrav som denne i Roskilde, som Nymølle Stenindustrier vil skabe ved Bjerrede nær Haslev. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Embedsmænd sagde god for projekt

Nymølle Stenindustriers plan var at indvinde 100.000 kubikmeter sand og grus om året under grundvandsniveauet i grusgraven ved Bjerrede.

Den plan så kommunens embedsmænd i Center for Plan og Miljø intet problem i.

De havde nemlig indstillet til, at man gav virksomheden tilladelse til at grave grus under grundvandets niveau. Forvaltningen mente ikke, at det ville have nogen konsekvenser for miljøet.

Læs også
Ny råstofplan lægger op til flere grusgrave i Region Sjælland
Læs også
Ny råstofplan lægger op til flere grusgrave i Region Sjælland

De bakkes op af rådgivere fra Rambøll. De har gennemgået en rapport over miljøkonsekvenser for Faxe Kommune, som Nymølle Stenindustrier har sendt med deres ansøgning. Rambøll har kontrolleret rapportens konklusioner om påvirkningen af vandspejlet, når man graver under grundvandsniveauet.  

Derfor lagde kommunens embedsmænd op til en tilladelse til Nymølle Stenindustrier.

Fagfolkenes vurdering valgte fire af de syv medlemmer i Teknik og Miljøudvalget dog at se bort fra.

Da punktet var på dagsordenen, kom udvalgets formand Eli Jacobi Nielsen (DF) med et andet forslag - nemlig at give Nymølle Stenindustrier et afslag af hensynet til naturen ved Bjerrede.

Det blev vedtaget med fire stemmer.

Udover Eli Jacob Nielsen stemte Lars Folmann (DF), Henrik Rützou Aakast (V) og Erik Rasmussen (V) for.

Entreprenør: - Politikere er inhabile

Beslutningen falder ikke i god jord hos direktøren i Nymølle Stenindustrier. Han mener, at flere af politikerne er inhabile.

- Hvis vi ser på sammensætningen i Teknik- og Miljøudvalget, som har gjort det, så synes vi, det er betænkeligt, at der sidder to personer, som vi vil antage er inhabile, da de selv bor lige klos op ad den grusgrav, som kommer, siger Ole Nørklit.

De to personer, som Ole Nørklit henviser til, er Henrik Rützou Aakast og Lars Folmann. De ejer begge ejendomme, som ligger i umiddelbar nærhed af området ved Bjerrede.

Et område vest for Tureby, som Region Sjælland har udpeget til råstofområde og er tiltænkt en rolle som grusgrav.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses et kort over, hvor man forestiller sig, at en grusgrav ved Bjerrede skal ligge. Samtidig kan man se, hvor tæt udvalgsmedlemmerne Henrik Rützou Aakasts (V) og Lars Folmanns (DF) ejendomme ligger på området.
Her ses et kort over, hvor man forestiller sig, at en grusgrav ved Bjerrede skal ligge. Samtidig kan man se, hvor tæt udvalgsmedlemmerne Henrik Rützou Aakasts (V) og Lars Folmanns (DF) ejendomme ligger på området. Foto: Grafik - Lonni Christiansen

Flertal ville beskytte naturen

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra Henrik Rützou Aakast og Lars Folmann for at høre dem om, hvorfor de gik imod forvaltningens indstilling. Ingen har dog ønsket at stille op til interview.

Heller ikke udvalgsformand Eli Jacobi Nielsen har ønsket at forklare, hvorfor han stemte for et afslag.

Læs også
Naboer går til kamp: Vil sætte kæp i hjulet på ny grusgrav
Læs også
Naboer går til kamp: Vil sætte kæp i hjulet på ny grusgrav

Han henviser dog til en begrundelse, der er beskrevet i referatet fra onsdagens møde.

- Der gives afslag på ansøgningen med henvisning til det nærliggende Natura 2000 område og de store vandindvindingsområder. Faxe Kommune ønsker at bevare den nuværende tilstand for hydrologi og kvalitet af grundvand og vil derfor ikke tillade aktiviteter, der indebærer risici for påvirkning af disse faktorer, skriver man i begrundelsen for afslaget til Nymølle Stenindustrier.

Afslag bakkes op af naboer til grusgrav

Onsdagens afgørelse om afslaget har borgere i området ved Bjerrede længe håbet ville ske.

I ti år har de i Foreningen mod grusgrav i Bjerrede og omegn kæmpet imod planerne om grusgraven med Finn Hansen i spidsen som formand. Foreningen mener nemlig, at en grusgrav vil få store konsekvenser.

- Det er jo støvgener. Vi har lastbiler med støj og vibrationer. Det er nogle af de der meget store og følsomme områder, som borgerne og vores forening har gjort et herligt arbejde for at forklare, sagde Finn tidligere sagt til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

En, der til gengæld gerne ville give Nymølle Stenindustrier lov til at grave efter grus og sten under grundvandsniveauet, er Finn Hansen (S).

Han er en af de tre medlemmer i Teknik- og Miljøudvalget i Faxe Kommune, der stemte for at give virksomheden den ønskede tilladelse.

- Det gjorde jeg ud fra den sagsfremstilling, der var lagt og med de hensyn, man havde taget til miljøet, og hvor man siger, at det ikke vil have nogen negativ indvirkning på vores miljø, siger Finn Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Finn Hansen (S) er medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Faxe. Han undrer sig over, at fire af de syv udvalgsmedlemmer gik imod forvaltningens indstilling
Finn Hansen (S) er medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Faxe. Han undrer sig over, at fire af de syv udvalgsmedlemmer gik imod forvaltningens indstilling Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Finn Hansen undrer sig over, at fire af de syv udvalgsmedlemmer gik imod forvaltningens indstilling. Samtidig kan han godt forstå, at Nymølle Stenindustrier gør det samme.

Entreprenøren (Ole Nørklit, red.) mener, at de to udvalgsmedlemmer er inhabile. Hvad mener du?

- Det er altid et problem, hvis man har økonomiske interesser i det, og hvis deres huspriser kan få en negativ påvirkning, så har de selvfølgelig en vis interesse i det. Uden at jurister kan sige det. Men man kan jo ikke udelukke noget, siger Finn Hansen (S).


Nyhedsoverblik