¨

Efter tuberkulose-udbrud på skole - yderligere seks elever smittet

Lothar Wiese, overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Sjællands Universitets Hospital oplyser om flere smittede. Foto: TV ØST

Nu er 19 elever fra Sofiendalsskolen i Haslev testet positive for lungetuberkulose, efter en elev på skolen har haft den smitsomme sygdom i udbrud.

- Vi har fundet yderligere seks personer, som er smittet. Men der er ingen af dem, som er syge, siger Lothar Wiese, der er overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Sjællands Universitets Hospital.

I efteråret blev det konstateret, at én elev i 9. klasse på Sofiendalsskolen i Haslev havde fået den smitsomme lungetuberkulose, og skolen har lige siden samarbejdet med medicinsk ambulatorium på Roskilde Sygehus.

Hvis vi finder mange i den gruppe, så slår vi ringen endnu større op

Lothar Wiese, overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Sjællands Universitets Hospital

De nye smittede har kun sygdommen i latent form, hvilket vil sige, at de ikke er syge, men de behandles med profylaktisk medicin, så de ikke kan smitte andre.

Flere elever skal undersøges

De seks smittede er en del af den gruppe på 26 personer, som blev indkaldt til nærmere undersøgelser, efter infektionssygdommen blev konstateret på skolen i Haslev.

Lothar Wiese fortæller, at man nu har indkaldt elever fra en ungdomsskole samt elever, der går i parallelklasse med den elev, der har haft lungetuberkulose i udbrud.  

HVAD ER TUBERKULOSE?

  • Tuberkulose skyldes en infektion med en bakterie, som hedder Mycobacterium tuberkulosis.
     
  • Bakterien sætter sig fortrinsvis i lungerne, men kan sætte sig i alle organer inklusive knogler og lymfeknuder. Det er kun lungetuberkulose, som kan smitte.
     
  • Bakterien vokser langsomt, og tuberkulose kan være flere år undervejs.
     

Medicinsk Ambulatorium, Roskilde Sygehus

Se mere

Omkring 100 personer er nu enten blevet undersøgt eller blevet indkaldt til undersøgelse for at finde ud af, om de er blevet smittet med tuberkulose. Og der er mulighed for, at endnu flere skal undersøges.

- Vi arbejder efter samme princip, hvis vi finder mange i den gruppe, så slår vi ringen endnu større op, siger Lothar Wiese.

Der er ikke nogen af de seks personer, der har fået konstateret smitten, der har sygdommen i udbrud, og de kan derfor ikke smitte andre.

- Der er ingen af dem, vi finder, som bliver testet positive, som kan smitte videre, understreger overlægen.  

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App