Efter forgiftningsdødsfald: Lærere og krisepsykologer tager hånd om skolekammerater

Lærerne på to skoler i Haslev skulle i dag fortælle eleverne, at to af deres skolekammerater er døde af forgiftning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det har været lidt forfærdeligt. Det har været en skrækkelig morgen, fortæller Sigurd Brønnum, der er skoleder for både Øst- og Vestskolen i Haslev.

De to børn, der torsdag døde af en formodet svampeforgiftning, var elever på henholdsvis Rolloskolen og Nordskovskolen, som hører under Øst- og Vestskolen.

Derfor skulle eleverne på de to skoler i dag have overbragt de triste nyheder. 

Berørt skoleleder

På Nordskovskolen er det en dreng fra 0. klasse, der er død af den formodede svampeforgiftning, og det er en tydeligt berørt skoleleder, TV ØST møder mandag.

- Vi har jo en dag, hvor en af vores elever er døde, og vi er jo så ude i de berørte klasser og snakke med eleverne og fortælle historien og det, vi ved, siger Sigurd Brønnum, og gør det klart, at det ikke er en nem dag for personalet.

- Man skal jo holde styr på mange forskellige ting, og vi har jo mange bolde i luften. Vi skal være her for børnene, samtidig med at vi også er berørte i vores hjerte over, at vi har mistet en elev. På den måde kan man sige, at man tager skjoldet på sådan en dag som i dag. 

Forældre og lærere indkaldt til møde

Også på Rolloskolen, hvor den afdøde 15-årige pige gik, er der blevet taget hånd om eleverne, da de i dag vendte tilbage fra efterårsferie.

Elise Nielsen er en del af det team af krisepsykologer, der i dag har taget imod eleverne.
Elise Nielsen er en del af det team af krisepsykologer, der i dag har taget imod eleverne. Foto: Line Strand - TV ØST

Her har krisepsykologer været tilkaldt siden i fredags, hvor de i første omgang mødtes med skolens personale.

I går blev forældrene til pigens klassekammerater så indkaldt til et møde, hvor de blev forberedt på at tackle børnenes sorg.

Vigtigt at sige død

Elise Nielsen fra Center for Børn & Undervisning i Faxe Kommune er en af de krisepsykologer, der har hjulpet på Rolleskolen.

Hun er meget klar i sit ordvalg, når det kommer til at fortælle børn om dødsfald.

- Man skal huske, at børn er meget konkret tænkende. Derfor skal man sige ordet død. Man skal ikke sige gå bort eller sove eller den slags, alle de udtryk skal man lade være med at bruge. Man skal sige ordet død, for det forstår børn, siger hun. 

Børn går ind og ud af sorgen

Elise Nielsen har i dag været med rundt i klasserne på Rolloskolen, og her har hun allerede oplevet børn, der er i gang med deres daglige læring.

- Børn er meget hurtigt videre, fortæller krisepsykologen.

Det betyder dog ikke, at man som forælder skal lade være med at snakke mere om det, understreger hun.

- For børnene dukker det op i løbet af dagen, og det vil også dukke op i løbet af de kommende dage, uger og måneder. Børn går ind og ud af sorgen meget hurtigt – meget hurtigere end os voksne. Det er vigtigt, at man som voksen ikke fortæller børnene mere, end det de spørger om. Til gengæld er det også vigtigt, at børnene får så mange konkrete oplysninger som muligt. Lige netop i denne sag har ledelsen haft det problem, at vi ikke ved ret meget konkret endnu, siger Elise Nielsen.

Resten af børnene i den congolesiske går også på de to skoler. Familiens 10 medlemmer er stadig indlagt på Rigshospitalet.