Efter 10 års arbejdsløshed: Martin fandt troen på fremtiden på genbrugspladsen

Faxe har succes med at få udsatte borgere i job. Kommunen er med i et landsdækkende projekt, som blandt andet har hjulpet Martin Pæregård Dam.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For ti år siden fik Martin Pæregård Dahm en svær depression, og siden har han været væk fra arbejdsmarkedet. Nu arbejder han AffaldPlus på genbrugspladsen i Rønnede. Her er han i virksomhedsrevalidering, som betyder, at kommunen og AffaldPlus samarbejder om at få ham i fast job i fremtiden.

quote Når man er far og har sine sønner, så vil man gerne være et forbillede og have et arbejde

Martin Pæregård Dahm, i praktik på AffaldPlus, Rønnede  

- Jeg synes, det er et drømmejob, jeg har nogle rigtig gode kollegaer, og jeg er også rigtig glad for de mennesker, som kommer her. At komme i arbejde betyder meget mere, end man tror. Det betyder alt, også når man er ude blandt mennesker, fortæller Martin Pærgegård Dahm.

- Det er så vigtigt, for når man ikke rigtig har et arbejde, så vil man hellere trække sig og blive væk, for man er ikke rigtig noget, fortæller Martin Pæregård Dahm, der er 38 år.

Artiklen fortsætter under billedet

Martin er kommet i praktik hos AffaldPlus i Rønnede - og han elsker at være ude blandt mennesker.
Martin er kommet i praktik hos AffaldPlus i Rønnede - og han elsker at være ude blandt mennesker. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Martin Pæregård Dahm har ADHD, og en depression slog benene væk under ham. Faxe Kommune har gennem årene forsøgt at hjælpe med forskellige tilbud, men intet lykkedes.

- Jeg gik fra at være velfungerende og kunne passe et 37 timers arbejde til at kunne ingenting og sidde og falde hen. Det ønsker man ikke for nogen. Det gjorde, at jeg blev stemplet til ikke at kunne arbejde, og fik den hængende over hovedet. Jeg følte også selv, at jeg ikke kunne noget. Det er meget nemt at tro på det, fortæller Martin Pæregård Dahm.

Artiklen fortsætter under billedet

Det vigtigste er at få borgerne til at tro på sig selv, forklarer Nicolai Egholm Murel, jobformidler i Team Job og Indsats i Faxe kommune.
Det vigtigste er at få borgerne til at tro på sig selv, forklarer Nicolai Egholm Murel, jobformidler i Team Job og Indsats i Faxe kommune. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Får en personlig mentor 

Men et nyt projekt, som jobcenteret i Faxe står for, ser ud til at give resultater. Det går blandt andet ud på, at den arbejdsløse borger får tilknyttet en personlig mentor. Samtidig er der bevilliget ekstra penge så sagsbehandlerne, der sidder med kontakten til de udsatte ledige, har færre sager.

Borgerene har samtidig en koordineret plan, der handler om arbejdsopgaver og ikke stillingsbetegnelser. Det betyder, at flere borgere bliver ansat i småjobs frem for virksomhedspraktik. Projektet bliver finansieret af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, og i Faxe Kommune er 111 borgere med.  

- Det vigtigste i forhold til at lykkes med den her udsatte målgruppe, er en grundlæggende tro på, at borgerne faktisk besidder nogle kompetencer og ressourser, som kan anvendes til at opnå en lønsom position på arbejdsmarkedet. For de tror ikke selv på det, siger Nicolai Egholm Murel, jobformidler i Team Job og Indsats i Faxe kommune.

Jobskabelse
Læs også
Nyt projekt skal få langtidsledige i arbejde
Jobskabelse
Læs også
Nyt projekt skal få langtidsledige i arbejde

Projektet ”Flere Skal Med” for udsatte borgere, der kæmper med sociale problemer og diagnoser, begyndte i juli 2017. Siden er fem langtidsledige kommet i ordinært arbejde, fire har fået flexjob, mens andre er begyndt på en uddannelse.

quote Før tænkte jeg på fortiden og nuet, men det er meget rarere at tænke på fremtiden.

Martin Pæregård Dahm, i praktik på AffaldPlus, Rønnede  

Der er afsat godt 260 millioner kroner til projektet, og Faxe er en af de kommuner i Danmark, som har været bedst til at give borgerne en virksomhedsrettet indsats, viser en opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Derfor er Faxe Kommune nu blevet udvalgt til at være med i et frontrunner-projekt, der skal videreudvikle modellen.

Artiklen fortsætter under billedet

Lars Marlan er kollega til Martin - og glad for hans altid gode humør.
Lars Marlan er kollega til Martin - og glad for hans altid gode humør. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Tør tænke på fremtiden 

For Martin Pæregård Dahm er en afgørende faktor for hans arbejdsglæde, den mentor han har fået, nemlig kollegaen Lars Marland.

- Han skal jo som udgangspunkt kunne styre pladsen her alene, og der er vi rigtig godt på vej, og han møder altid glad og fro på arbejde, fortæller Lars Marland, der er genbrugsvejleder hos AffaldPlus i Rønnede.

quote Jeg er blevet mere positiv og tror mere på mig selv.

Martin Pæregård Dahm, i praktik på AffaldPlus, Rønnede

Martin Pæregård Dahm er nu ved at uddanne sig til genbrugsvejleder, og han satser stærkt på en fremtid på genbrugspladsen.

- Jeg er blevet mere positiv og tror mere på mig selv. Det betyder meget i forhold til at kunne omgå sig i samfundet. Nu kan jeg tænke fremad. Før tænkte jeg på fortiden og nuet, men det er meget rarere at tænke på fremtiden. Det er en lettelse. Det gør livet bedre og nemmere, siger Martin Pæregård Dahm.

Han håber, at han med uddannelsen kan få et fast job.

- Når man er far og har sine sønner, så vil man gerne være et forbillede og have et arbejde, siger Maritn Pæregård Dahm.


Nyhedsoverblik