Dusør på 30.000 kroner for fugledræbere

Angiv den person, der forgifter sjældne rovfugle, og få 30.000 kroner i dusør. Sådan lyder tilbudet nu til borgere på Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skal være slut med, at sjældne rovfulge forsøget myrdet ved at sprede forgiftet kød i naturen.

Det mener godsforvalteren på Bregentved Gods ved Haslev, der nu udlover en dusør på 30.000 kroner til den eller dem, der angiver fuglemorderen.

Gift gjorde hund alvorligt syg

Dusøren udloves sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening og gives for oplysninger, som kan føre til gerningsmanden.

Fugledrabene bliver begået ved brug af gift. I maj blev der fundet kød i Tureby Hestehave ved Bregentved Gods, som var forgiftet med nervegiften Carbofuran.

- Det er naturligvis fuldstændigt uacceptabelt, at nogen har udlagt forgiftet kød i en af vores skove, eller for den sags skyld alle andre steder, siger godsforvalter Anders Dolmer fra Bregentved Gods ifølge Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside.

Kødet blev fundet af en hund, som blev alvorligt syg på grund af giften, men den overlevede.

Gift-spredere skal findes

- Vi skal helt til bunds i denne sag. Uanset hvilke galninge, som måtte have udlagt kødet, så skal det opklares, og de skal modtage en forhåbentlig meget hård straf, siger han.

Tidligere i år blev en dusør udlovet i en lignende sag. Beløbet var på 50.000 kroner og blev udlovet af administrerende direktør Steen Græsted Larsen, som er jagtlejer på Hvidkilde Gods på Sydfyn.

Dusøren blev udlovet, efter at to havørne var blevet forgiftet med carbofuran, den samme gift, som er blevet anvendt ved Bregentved Gods.

Landbruget måske bag forgiftninger

Det er uvist, hvem der står bag forgiftningen af rovfuglene, men det har tidligere været fremme, at brodne kar inden for landbrug og minkavl udlægger forgiftet kød for at få ram på generende fugle.

De seneste år har der været en stribe sager landet over, som ikke bare er gået ud over fugle.

  • I april 2010 døde en rød glente ved Trelleborg på Vestsjælland, i juni 2010 døde to havørne ved Odense Fjord i juni 2010, i marts 2011 måtte havørn ved Bovballe på Langeland lade livet.
  • I marts 2012 gik giften ud over en kongeørn på Tjele Gods ved Viborg, to havørne ved Tranekær på Langeland døde i sommeren 2012.
  • En rød glente ved Køge oktober 2012 blev også fundet forgiftet, og en rød glente på Frijsenborg Gods i Østjylland døde ligeledes i november 2012.
  • Ved Præstø døde en hund i april i år efter at have indtaget kød forgiftet med carbofuran.

/ritzau/