Dødssyge børn blev afvist: Vagtlæge og sygehus bliver frifundet af styrelse

Læger i forgiftningssagen fra Haslev kan ikke kritiseres. De havde ikke chance for at opdage giften, fastslår Styrelsen for Patientsikkerhed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der blev ikke begået fejl. Og det hele var endt meget værre, hvis ikke sundhedspersonalet havde været så professionelle i sagen om den forgiftede flygtningefamilie fra Haslev.

Sådan lyder konklusionen fra Styrelsen for Patientsikkerhed, der af egen drift har valgt at undersøge forløbet omkring familien, der mistede to børn og var tæt på at miste yderligere to efter en forgiftning.

Politiet har torsdag konkluderet, at der som antaget var tale om en svampeforgiftning, og fastslår, at der ingen forbrydelse er sket i sagen.

Styrelsen for Patientsikkerhed vælger med sin beslutning at bakke Region Sjælland op. Regionen har tidligere konkluderet, at der ikke blev begået fejl i sagen. 

Ingen grund til kritik

Styrelsen for Patientsikkerhed fastslår i undersøgelsen, at ingen kan klandres for ulykken.

- Det er en dybt ulykkelig sag for familien. Men det er også vigtigt at sige, at de ulykkelige og tragiske hændelser ikke skyldes svigt i sundhedsvæsenet. Her har man efter omstændighederne ydet en tilfredsstillende indsats for at undersøge og behandle medlemmerne af familien, siger enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri.

Hun understreger, at sagerne kunne være endt langt værre, hvis der rent faktisk var sket fejl.

- Tragedien kunne have været endnu større, hvis ikke sundhedspersonalet havde ageret så professionelt i den akutte fase, fortæller Anette Lykke Petri.

Familie kæmpede for at få hjælp

Tragedien i Haslev udspillede sig hen over en hel uge.

Allerede mandag var flere medlemmer af familien blevet syge og besøgte deres læge i Haslev.

Tirsdag var situationen ikke blevet bedre. Derfor blev den værst angrebne, den 15-årige pige, undersøgt på Næstved Sygehus. Her konkluderede man, at hun var ramt af blærebetændelse.

Onsdag var situationen ikke bedre i Haslev. Derfor blev en vagtlæge tilkaldt. Ifølge TV2 ville han udelukke kigge på den 15-årige pige, og andre syge børn i familien blev derfor ikke tilset.

Torsdag var flere børn meget dårlige i familien. Den desperate far prøvede at få sin sagsbehandlers hjælp til at komme i forbindelse med sundhedsmyndighederne. Han endte i stedet med at ringe 1-1-2.

Første ambulance ankom til stedet 10.06 – og herefter gik det stærkt. Inden klokken 11.00 havde to børn fået hjertestop, og 10 yderligere personer var blevet indlagt – heraf var flere dødssyge, og to måtte igennem en levertransplation for at overleve.