De unge bliver væk - efter 100 år bliver garderforeninger slået sammen til én

Garderforeningen har svært ved at tiltrække nye unge medlemmer. Derfor blev to garderforeninger i dag opløst for at slå sig sammen til én.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var en helt særlig generalforsamling, Niels Christian Jørgensen stod i spidsen for lørdag i Haslev.

For nok var der masser af beretninger og ærestildelinger, men efter det var det også slut. Efter 98 år har Garderforeningen for Haslev og Omegn nemlig opløst sig selv.

Formanden for Garderforeningen for Haslev og Omegn, Niels Christian Jørgensen, synes sammenlægningen er både spændende og vemodig.
Formanden for Garderforeningen for Haslev og Omegn, Niels Christian Jørgensen, synes sammenlægningen er både spændende og vemodig. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Det er både spændende og vemodigt. Vi laver en afsluttende generalforsamling, og så skal vi lave en stiftende. Det er jo for at få noget mere gang i foreningerne, at vi lægger os sammen. Så har vi lidt mere volumen, forklarer formanden for Garderforeningen for Haslev og Omegn, Niels Christian Jørgensen.

Garderforeningen for Haslev og Omegn har gennem længere tid oplevet et faldende medlemstal – og de er langt fra de eneste med det problem. De sidste mange år er medlemstallet faldet fra over 16.000 til omkring 10.000 medlemmer i dag i Garderforeningerne.

Jens Crone håber, at årgangsklynger kan hjælpe på at fastholde unge i Garderforeningen.
Jens Crone håber, at årgangsklynger kan hjælpe på at fastholde unge i Garderforeningen. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Vi har jo problemer med at få de unge ind i foreningerne og fastholde dem i foreningerne i den gamle struktur. Det er jo nok grundet alle de mange tilbud, der er ude i verden i dag. De skal ud og opleve sig selv. De skal studere, og de skal alting. Så de tænker slet ikke på det, der hedder foreningslivet, fortæller Jens Crone, præsident for de danske garderforeninger.

Af samme årsag har Faxe og Omegns Garderforening ligeledes valgt at opløse sig selv i dag efter 106 år. 

I stedet slår de to foreninger sig nu sammen til Haslev-Faxe Garderforening, da de i mange år har haft et tæt samarbejde.

Har etableret årgangsklynger

En af dem, som har oplevet det store frafald gennem årene, er Knud Nielsen. Han har været med i Garderforeningen siden 1955. For ham er fællesskabet i foreningen vigtigt, og han forstår derfor godt, hvorfor man har valgt at slå de to foreninger sammen.

- Det er jo en nødvendighed. Der kommer ingen nye gardere til Garderforeningen. Der er ikke noget sammenhold mere.

Knud Nielsen har selv været med i Garderforeningen siden 1955.
Knud Nielsen har selv været med i Garderforeningen siden 1955. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

For at få de unge ind i foreningerne har Garderforeningen som noget nyt etableret årgangsklynger, hvor de unge, der har aftjent værnepligt sammen, kan mødes på deres egne præmisser. I første omgang vil foreningen forsøge at fastholde de unge i deres årgangsklynger i ti år.

- Så håber vi på, at når de er blevet uddannet, de har stiftet familie og de har fundet hvilken vej, de vil gå i livet, fundet deres faste bopæl, at vi så efter ti år kan få dem ud i foreningerne igen, så vi kan fastholde dem derude, siger Jens Crone.

Håbet er, at man fremadrettet kan bevare fællesskabet blandt gamle gardere.