Datter skal vidne om sin fars drab på advokat

En 68-årig mand fra Haslev forsøger at få mildnet straffen på fængsel på livstid i sagen om skyderi i fogedretten i København, hvor en advokat blev dræbt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et nyt vidne er indkaldt, når en sag om et planlagt drab på en advokat skal behandles af Østre Landsret. For første gang skal datteren til den nu 68-årige mand, der begik forbrydelsen og kommer fra Haslev, svare på spørgsmål i retten.

Hun var ikke indkaldt, da Retten på Frederiksberg i foråret idømte hendes far, Jørgen Saugsted, fængsel på livstid for skyderiet, der fandt sted 16. september sidste år i fogedretten i København og kostede en advokat livet.

Her var der retsmøde om samværsret til Saugsteds barnebarn. Saugsteds datter, barnebarnet mor, mødte ikke op, men det gjorde Jørgen Saugsted med en fuldmagt. Barnet var centrum for en langvarig og bitter strid.

Løb tør for ammuniation

Efter en diskussion i retssalen trak Saugsted pludselig en oversavet jagtriffel frem. Med våbnet dræbte han advokat Anders Lindholt, der repræsenterede barnebarnets far. Desuden forsøgte Saugsted at dræbe sit barnebarns far, som formentlig kun reddede livet, fordi Saugsted løb tør for ammunition.

Tirsdag skal Østre Landsret tage stilling til straffen, og i den forbindelse har den 68-åriges nye forsvarer besluttet at indkalde datteren som vidne.

- Jeg mener, det for landsretten bør belyses lidt bedre, hvad det var, der drev min klient så langt ud, at han - som jo ellers altid har være en "bedsteborger" - pludselig foretog en så desperat og fatal handling, siger advokat Mette Grith Stage til Ritzau.

Flere begrundelser for fængsel

Byretten havde i marts flere begrundelser for at idømme Jørgen Saugsted fængsel på livstid.

For eksempel havde det betydning, at advokaten blev dræbt, mens han var på arbejde.

- Advokater og ansatte i retsbygninger har krav på trygge rammer, lød det fra retsformanden på Frederiksberg.

Svigersøn bad for sit liv

Desuden udviste den 68-årige stor hensynsløshed. Efter at have skudt og såret sin tidligere svigersøn gik efter ham ud af retslokalet og skød efter ham igen.

- Han stoppede alene sit forehavende, fordi han ikke havde flere patroner, fastslog retsformanden i byretten.

Hele det dramatiske forløb blev optaget på en medbragt diktafon. Her kan man høre, hvordan Saugsted beklager, at han ikke havde taget flere patroner med. Han talte med en rolig stemme, mens den panikslagne tidligere svigersøn bad for sit liv.

/ritzau/