Corona-karantæne giver ekstra arbejde for personalet i regioner og kommuner

Det har givet ekstraarbejde i landets kommuner, siden Sundhedsstyrelsen har skærpet krav for sundhedspersonale i kampen mod corona-smitte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nye krav fra Sundhedsstyrelsen til sundhedspersonalet har givet ekstra arbejde for både regioner og kommuner. Det gælder også for ældreplejen i Faxe Kommune.

quote - Jeg er da optimistisk, for jeg synes, at vi alle sammen tager vores forholdsregler

Tina Norking, chef, center for sundhed og pleje Faxe Kommune

- Jeg skal sikre mig, at alle mine enheder har styr på procedurerne, fortæller Tina Norking, chef i center for sundhed og pleje i Faxe Kommune.

Tirsdag krævede Sundhedsstyrelsen, at personale på sundheds- og ældreområdet, som har direkte kontakt til borgere og patienter, skal blive hjemme i to uger, hvis de har opholdt sig i et af de særlige risikoområder.

Risikoområderne omfatter blandt andet Kina, men også Norditalien, hvor flere danskere er blevet smittet.

Pårørende må blive hjemme

I Faxe Kommune er en enkelt medarbejder blevet bedt om at blive hjemme fra arbejde. Dog ikke fordi hun selv er blevet smittet.

Artiklen fortsætter under billedet

Tina Norking, chef i center for sundhed og pleje i Faxe Kommune, skal sikre, at alle enheder har styr på procedurerne. Der er med andre ord nok at gøre, siden Sundhedsstyrelsen satte nye krav til sundhedspersonalet i kampen mod corona-smitte.
Tina Norking, chef i center for sundhed og pleje i Faxe Kommune, skal sikre, at alle enheder har styr på procedurerne. Der er med andre ord nok at gøre, siden Sundhedsstyrelsen satte nye krav til sundhedspersonalet i kampen mod corona-smitte. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Det skyldes, at hendes ægtefælde er i karantæne. Hun er ikke selv i karantæne, men fordi hun er en pårørende, som er så tæt på, så har vi sagt, hun skal blive derhjemme for en sikkerhedsskyld, siger Tina Norking.

Det er ikke kun blandt personalet, at man i Faxe Kommune har taget sine forholdsregler. Også ved indgangene til kommunens plejehjem, hænger der sedler, som beder pårørende om at holde sig væk, hvis de indenfor en to ugers-periode har været udrejst til et af de særlige risikoområder.

- Jeg er da optimistisk, for jeg synes, at vi alle sammen tager vores forholdsregler og håber på, at vi hurtigst muligt kan få inddæmmet det, siger Tina Norking.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er ikke kun blandt personalet, at man i Faxe Kommune har taget sine forholdsregler. Også ved indgangene til kommunens plejehjem, hænger der sedler, som beder pårørende om at holde sig væk, hvis de indenfor en to ugers-periode har været udrejst til et af de særlige risikoområder.
Det er ikke kun blandt personalet, at man i Faxe Kommune har taget sine forholdsregler. Også ved indgangene til kommunens plejehjem, hænger der sedler, som beder pårørende om at holde sig væk, hvis de indenfor en to ugers-periode har været udrejst til et af de særlige risikoområder. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Flere andre kommuner har også sendt plejepersonale hjem fra arbejde.

På akutmodtagelsen på Slagelse Sygehus er en sygeplejerske eksempelvis blevet bedt om ikke at dukke op på arbejde, efter en rejse til Norditalien.

I hele Region Sjælland er det i alt mellem 10 og 15 medarbejdere, der lige nu er hjemsendte på grund af rejse i risikofyldte områder. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Region Sjælland.

Mød ikke op ved mistanke om coronasmitte

Ingen af landsdelens praktiserende læger har ifølge PLO, Praktiserende Lægers Organisation, været nødt til at holde sig hjemme fra arbejde på grund af smitterisiko.

Men det kan blive nødvendigt, hvis en coronasmittet patient dukker op i en praksis. Derfor er opfordringen fra PLO klar:

- Det er vigtigt, man ikke møder op nede hos sin egen læge. Hvis man går ind i venteværelset og hoster, så kan det betyde at ikke bare patienterne, men også personalet kan komme i karantæne. Det vil sige, de er sat ud af spillet i minimum 14 dage – det vil være ret uheldigt i den her situation, for vi skal bruge alle mand, siger Camilla Høegh-Guldberg, formand PLO Sjælland.

Lægehuset Rønnede oplyser dog, at  en læge er sendt i karantæne grundet ferie i et af risikoområderne.

Læger tager forholdsregler

Rundt om hos landets praktiserende læger har man sat skilte op for at understrege vigtigheden af, at patienter med symptomer på coronasmitte bliver hjemme.

Ifølge PLO har landets læger dog taget deres forholdsregler, hvis en mulig coronasmittet patient trodser anbefalingerne.

Artiklen fortsætter under billedet

Ifølge Camilla Høegh-Guldberg, formand PLO Sjælland har landets læger taget deres forholdsregler, hvis en mulig coronasmittet patient trodser anbefalingerne om at blive hjemme.
Ifølge Camilla Høegh-Guldberg, formand PLO Sjælland har landets læger taget deres forholdsregler, hvis en mulig coronasmittet patient trodser anbefalingerne om at blive hjemme. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Alle læger i Region Sjælland har fået både masker til patienten og heldragter og masker og handsker til lægen. Det er selvfølgelig også noget det øvrige personale kan bruge, hvis man har sygeplejersker eller sekretærer, sommer kommer i berøring med patienten, fortæller Camilla Høegh-Guldberg, formand PLO Sjælland.

I Danmark er samlet 20 personer smittet med cornavirusset. Dertil er 286 personer er i hjemmekarantæne.