Butiksejer: Jeg er magtesløs

Flere butikker i Faxe blev nytårsnat ramt af hærværk. Det er langtfra første gang, og de unge hærværksmænd har ingen respekt for politiet. Butiksejerne aner ikke, hvad de nu skal gøre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hundredvis af glassplinter ligger strøet overalt i tøjbutikken Trin Tre i Faxe nytårsmorgen. Midt i det hele står Bente Thagaard, som ejer butikken.

- Hvad skal jeg gøre? Det er jo mit levebrød, siger hun, mens hun kigger rundt i butikken.

Stedet blev nytårsaften omkring midnat raseret af unge hærværksmænd. De sprængte butiksruden med fyrværkeri, der var så kraftigt, at det sendte glassplinter 15 meter over på den anden side af gaden.

- Jeg bliver rigtigt, rigtigt ked af det og rigtigt, rigtigt vred, siger Bente Thagaard om oplevelsen.

Politiet fik nemlig aldrig fat i hærværksmændene. De unge var så ligeglade med politiet, at de smed fyrværkeri mod patruljevognen, så betjentene måtte blive inde i bilen. Det var først, da der kom forstærkninger, at de unge kunne drives væk fra stedet.

Sidste år var ikke bedre. Da hyrede butiksejerne et privat vagtværn, men ligemeget hjalp det. De unge hærværksmand havde ingen respekt.

- Det er ihvertfald tredje år i træk, at der er massive ødelæggelser, så måske burde man fra politiets side gøre en indsats, siger Bente Thagaard.

Men intet tyder på, at mere hjælp er på vej.

Da politiet får spørgsmålet om, hvorvidt der kunne være afsat flere ressourcer til at få styr på urolighederne i Faxe i går, lyder svaret fra vagtchef Ole Hald sådan her:

- Nej. det vil jeg ikke mene, at vi kan. Vi har et stort område, vi skal dække sådan en nat, og der vil være en responstid uanset hvad.

Men hvis der ikke snart kommer en løsning, vil Bente Thagaard ikke kunne fortsætte:

- Det koster jo en krig hver gang. Og det koster arbejde og det koster energi. Og ja, altså jeg mister modet sådan lidt, siger hun.