Butikker bange for aflivning af lukkelov

Personalet vil flygte fra specialbutikkerne på landet, når de skal arbejde sent om aftenen og i weekenderne. Det er frygten hos de små butikker, der gruer for udsigten til, at lukkeloven fjernes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lige nu tager politikerne tilløb til at fjerne lukkeloven. De mener, at det vil gøre butikslivet bedre, men i de små byer frygter man for, at mange vil dreje nøglen om.

- Jeg ved ikke, om jeg vil sige spøgelsesbyer, men på sigt ser jeg faren i, at der er langt færre specialbutikker i de mindre byer, siger Bjarne Simonsen, der ejer to tøjbutikker på Stevns. Han er samtidig næstformand i Handelsstandsforeningen i Store Heddinge.

Han er bange for, at politikerne som forventet vil fjerne lukkeloven. Han støttes af en ny meningsmåling, der er foretaget af Capacent Research for HK. Her mener et flertal af befolkningen, at politikerne har mere fokus på handelslivet i de allerstørste byer frem for at sikre, at handelslivet kan overleve i alle dele af landet.

- På sigt vil de små byer blive noget begrænset med tomme butikslokaler til følge, mener Bjarne Simonsen.

Han frygter, at borgerne vil handle ind i de store butikker i de store byer. Samtidig forventer han, at personalet vil flygte fra butikken, når arbejdstiderne går ud over livet med familien. Det vil i sidste ende betyde, at forretningen må dreje nøglen om.

- Hvis vi når så langt ud, at vi ikke kan få faguddanet personale til vores butikker eller i værste fald lukke dem, siger Bjarne Simonsen.

Ude på gaden er der mange, der bakker op om den bekymrede butiksejer.

- Jeg kan sagtens forstå hans bekymring, siger Per Essendrop, der bor i Haslev.

Politikerne er dog fast besluttet på at aflive lukkeloven.

- Det er afgørende for os, at det er muligt for forbrugerne at købe ind på de tidspunkter, der passer forbrugerne bedst. Og at butikkerne kan efterkomme forbrugernes ønske, hvis butikkerne ønsker at gøre det, siger Jacob Jensen, der er erhvervsordfører for Venstre.

Erhvervsordføreren mener, at personalet i forretningerne blot må indse, at man godt kan få et familieliv til at fungere med skæve arbejdstider.

- 30 procent af befolkningen arbejder på skæve tidspunkter. Det er indenfor politiet, landbruget, sundhedspersonale og mange andre steder, siger han.

Hvis det står til politikerne, vil lukkeloven allerede fra næste år være lavet om.