Brugtvogne hitter som aldrig før – forhandler melder alt udsolgt

Salget af brugte biler har slået alle rekorder. Sparede penge fra rejser til udlandet og bøvl med offentlig transport har skubbet til salget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Aldrig har der været solgt så mange brugte biler på en enkelt måned, som tilfældet var i juni. I alt blev der solgt 56.000 brugtvogne, viser tal fra Danmarks Statistik. 

Coronakrisen har som så meget andet lagt en dæmper på bilsalget, men det er nu for alvor på vej op i gear. Det gælder også her i regionen.

Ifølge en opgørelse fra FDM tegnede TV2 ØST-regionen sig for 7.085 brugtvognshandler i juni, hvilket er 20,5 procent flere end i samme måned sidste år.

quote Jeg kan ikke mindes, at jeg i mine 15 har måttet melde udsolgt på brugtvogne

Christian Busk, medindehaver, Arne Busk Automobiler i Faxe

Christian Busk, medindehaver af Arne Busk Automobiler i Faxe, fortæller, at salget af brugtvogne har slået alle rekorder.

- Jeg kan ikke mindes, at jeg i mine 15 år har måttet melde udsolgt på brugtvogne. For tre uger siden havde vi ikke flere og måtte vente på, at vi fik solgt nogle nye biler, så vi kunne få byttebiler ind, siger han og tilføjer:

- Vi har stillet spørgsmålet til os selv, hvad der gør, at salget har været så voldsomt – men vi er ikke rigtig kommet frem til det præcise svar.

Artiklen fortsætter under grafikken

For nogle af kunderne har besparelsen ved at holde sommeferie i Danmark givet luft i budgettet til en nyere bil.

- De, som plejer at brænde penge af på en rejse til en svømmepøl et eller andet sted, må blive hjemme, og så vil de gerne være ordentligt kørende på deres ferie - det er det, vi hører mange af kunderne sige, fortæller Christian Busk.

Også Kim Augustsen, indehave af VW og SEAT i Slagelse gennem 28 år, oplever, at salget af brugte biler går frem.

- Den sidste halvanden måned er brugtvognssalget accelereret.

Han peger på, at mangel på nye biler fra fabrikkerne i Europa har fået flere til at kigge på en brugt udgave i stedet for.

- Bilfabrikkerne har været lukket, og det har gjort, at der ikke har været så mange nye biler. Det gør, at nogle har valgt en nyere, brugt bil i stedet for.

Ifølge Kim Augustsen skal en del af salgsboomet i juni også tilskrives en pukkel fra coronanedlukningen. Men aflyste ferierejser har også givet flere råd til at skifte bilen ud i Slagelse, pointerer han:

- Og så er renten også ret lav på billån, så de kan få den finansieret fornuftigt.

Ifølge FDM's statistikker faldt ny-bilsalget her i regionen med 30 procent i både marts og april, hvor coronanedlukningen var på sit højeste, og i juni halter salget af nye biler langt efter brugtvognssalgets fremgang på 20 procent med en stigning på blot 4,4 procent.

Sporarbejde sælger biler

Ilyas Dogru, chefkonsulent i FDM,  fremhæver flere grunde til, at brugtvognssalget går strygende.

- Landsdækkende har vi oplevet den største vækst i brugtvognshandler nogensinde. Det skyldes blandt andet, at flere, som normalt ikke kører i bil eller kun har en bil, investerer i en bil på grund af corona-situationens påvirkning på kollektiv transport.

- Ingen ved, hvornår vi er tilbage ved det normale.

Men corona-nedlukningen bærer ikke hele ansvaret for de kronede dage hos brugvognsforhandlerne. En generel forringelse af kollektiv transport har også skubbet til salget, vurderer Ilyas Dogru.

- Flere familier investerer i bil nummer to, og nogle steder i landet endda bil nummer tre, da eksempelvis datteren skal på gymnasiet, og kollektiv transport ikke dækker optimalt.

Her i regionen er Banedanmark aktuelt i gang med et otte måneder langt sporarbejde mellem Ringsted og Næstved. Da det i december blev kendt, at rejsen med tog her ville blive erstattet med bus, fik det flere til at overveje bilen.

- De første i vores gruppe har sagt, at nu køber de sgu en lille bil i stedet. Det er ved at nå smertegrænsen, sagde pendlerformand i Næstved Robert Hansen i december til TV2 ØST.

Hos FDM nikker Ilyas Dogru også genkendende til, at både nedlukningen på bilfabrikkerne og luft i feriebudgettet har skubbet til brugtbilsalget i juni. Dertil er adgangen til brugte biler blevet lettere.

- Forhandlerne er blevet synlige på nettet. Det er ikke længere skræmmende at køre fra København til Jylland for at købe en brugt bil, da forhandlerne både er synlige, men også giver en tryghed i købet i eksempelvis to års service eller reklamationsret, siger han.