Borgmestre forud for møde med regeringen: - Håber på svar om teststrategi og genåbningsplaner

Regionale genåbninger hilses velkommen både lokalt og af en ekspert. Samtidig håber flere borgmestre på at få bedre, lokal adgang til test.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mandag skal alle regionens borgmestre til møde klokken 11 med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Her er de – sammen med resten af landets borgmestre – inviteret til at høre nærmere om regeringens strategi og drøfte kommunernes rolle i forhold til at understøtte en videre genåbning af grundskolerne såvel som det bredere samfund, står der i indbydelsen.

Samtidig har statsminister Mette Frederiksen (S) søndag nævnt muligheden for regionale genåbninger. Dette vil også her i regionen kunne betyde, at nogle kommuner måske får lov til at åbne mere end andre i nær fremtid.

quote Helt generelt er jeg stor fortaler for regionale forskelle. Selvom vi ikke kan åbne lige nu, fordi vi ligger højt, skal det ikke gå ud over alle andre

Ole Vive (V), borgmester, Faxe Kommune

I Faxe Kommune har man lige nu det største antal smittede i forhold til antallet af indbyggere her i regionen grundet et udbrud med den britiske coronavariant i en daginstitution. Her ser borgmester Ole Vive (V) regionale genåbninger som en god mulighed.

- Helt generelt er jeg stor fortaler for regionale forskelle. Selvom vi ikke kan åbne lige nu, fordi vi ligger højt (i smitte, red.), skal det ikke gå ud over alle andre, som ligger lavt. Og ligeledes, hvis det vender – og det gør det på et tidspunkt – da vil jeg ikke være særligt interesseret i, at vi ikke kan åbne i Faxe.

Imens Faxe Kommune lige nu har et stort antal smittede, står det anderledes til lidt længere mod syd i Vordingborg.

- I min optik, der ser det ud til, at når man har et lavt smittetryk, kan man også genåbne noget mere, hvis man har en ordentlig teststrategi – og det er det, vi bliver klogere på i morgen, siger borgmester Mikael Smed (S).

I Vordingborg Kommune ønsker Mikael Smed (S) en klar udmelding omkring kommunernes rolle i en kommende udvidelse af teststrategien. Her har man allerede ansat folk til at løfte opgaven for at være på forkant.
I Vordingborg Kommune ønsker Mikael Smed (S) en klar udmelding omkring kommunernes rolle i en kommende udvidelse af teststrategien. Her har man allerede ansat folk til at løfte opgaven for at være på forkant. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Klarhed om kommuners rolle

Begge borgmestre håber på, at der bliver skabt klarhed omkring, hvilken rolle kommunerne får i den kommende teststrategi, som der ifølge invitationen er lagt op til, skal følge en yderligere genåbning af grundskolerne.

- Umiddelbart ser jeg et scenarie med, at man starter op med 9. og 10. klasse, for det er dem, der skal til eksamen. Og hvis man skal i gang med en teststrategi på skolebørn, er det måske bedst at starte med dem – de allerældste folkeskoleelever, siger Faxe-borgmesteren, Ole Vive.

Uanset, hvordan regeringen og sundhedsmyndighederne vil gribe dette an, håber man i Vordingborg Kommune, at det bliver meldt klart ud, hvilken opgave kommunerne skal løfte i forbindelse med omfattende test.

- Jeg håber, vi får lidt mere klare linjer på, hvad bliver kommunernes rolle i forhold til teststrategien – sådan vi også ved, hvilke skridt de på onsdag måske løfter sløret for, når vi skal i gang med en genåbning af Danmark. For vi har en rolle – det er jeg ret sikker på, siger Mikael Smed.

I Vordingborg har man sat gang i rekrutteringen af testpersonale til et kommunalt kviktest-korps, som skal sørge for, at den kommunale opgave med coronatest af personalet i skolerne og institutionerne kan forløbe gnidningsfrit.

Også Odsherred er blandt de kommuner, som aktuelt har et lavt smittetryk – ifølge Statens Serum Institut var kommunen senest fredag det sted øst for Storebælt, hvor antallet af smittede var færrest per indbygger.

quote Vi er ligesom alle andre stærkt udfordret. Vi går på en tynd æggeskal i øjeblikket

Thomas Adelskov (S), borgmester, Odsherred Kommune

Et nyt smittetilfælde, som blev opdaget i går, lørdag, hos en ansat i en daginstitution, har dog givet kommunens borgmester, Thomas Adelskov (S), grund til bekymring:

- Vi er ligesom alle andre stærkt udfordret. Vi går på en tynd æggeskal i øjeblikket, siger han om den aktuelle situation, hvor man ikke ved, om smitten har nået at brede sig.

Om mødet nærer Thomas Adelskov håb for, at det bliver kommunerne selv, der får til opgave at udføre den testplan, som der efter alt at dømme skal tales om på mødet i morgen klokken 11.

- Når test er et værktøj for at genåbne, er det klogeste at lægge det i kommunerne, for det er vores medarbejdere og de børn og voksne, vi har med at gøre, som skal testes – og vi har længe efterspurgt bedre mulighed for at få test ud – blandt andet i vores mindre lokalsamfund, siger han.

Borgmester i Odsherred, Thomas Adelskov (S) ser allerhelst at det bliver kommunerne som får opgaven og erfaringen med at varetage de mange nye hurtigtest, som der er forlydender om, skal rulles ud i samfundet nær borgerne (arkivfoto).
Borgmester i Odsherred, Thomas Adelskov (S) ser allerhelst at det bliver kommunerne som får opgaven og erfaringen med at varetage de mange nye hurtigtest, som der er forlydender om, skal rulles ud i samfundet nær borgerne (arkivfoto).

Ekspert: Elever bør vende tilbage

Ingen af de tre borgmestre ønsker dog at svare på, i hvilket omfang, de mener, der skal åbnes igen.

quote Jeg kan godt være betænkelig for trivslen for nogle af eleverne, som sidder hjemme

Jakob Rud Hansen, forstander, Faxehus Efterskole

Det vil man derimod gerne på Faxehus Efterskole. For her håber forstander Jakob Rud Hansen, at der også bliver plads til efterskolerne, når først der åbnes for afgangsklasserne i folkeskolerne.

- Jeg håber, vi meget snart kan få vores elever tilbage på efterskolen. Foreløbigt kan vi håbe på 1. marts. Og så håber jeg, de regner sig frem til nogle retningslinjer, der er til at lave efterskole på, siger han og lader forstå, at en genåbning af efterskolerne ikke må følges af for mange restriktioner.

Han frygter særligt for elevernes trivsel under den nu over to måneder lange nedlukning for netop efterskolerne, der henvender sig til elever i 9. og 10. klasse.

- Vi har med unge mennesker at gøre, som går på deres eneste efterskoleår – og de sidder derhjemme nu. Jeg kan godt være betænkelig for trivslen for nogle af eleverne, som sidder hjemme – de trænger til at komme tilbage til deres venner, siger Jakob Rud Hansen.

Forstander på Faxehus Efterskole, Jakob Rud Hansen, fortæller, eleverne har et stort behov for at vende tilbage til deres skole og gense deres venner. "Jeg kan godt være betænkelig for trivslen for nogle af eleverne, som sidder hjemme," siger han.
Forstander på Faxehus Efterskole, Jakob Rud Hansen, fortæller, eleverne har et stort behov for at vende tilbage til deres skole og gense deres venner. "Jeg kan godt være betænkelig for trivslen for nogle af eleverne, som sidder hjemme," siger han. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Ifølge Hans Jørn Kolmos, der er professor i Klinisk Mikrobiologi ved Københavns Universitet, er det nuværende smittetryk ikke uforeneligt med, at man vender blikket mod genåbningen af særligt afgangsklasserne.

- Det er der, hvor behovet er for, at eleverne kommer tilbage til skolerne. 3G’erne ville have godt af at komme i skole nu, og det gælder også afgangsklasserne i folkeskolen, siger Hans Jørn Kolmos, som også vurderer, at efterskolerne kan være med i en sådan genåbning.

quote For mig at se øges risikoen for smittespredning ikke nævneværdig ved at flytte omsætning fra supermarkederne ud i de små forretninger

Hans Jørn Kolmos, professor, Københavns Universitet

- Hvis man kan være sikker på, at dem, som kommer tilbage på efterskolen, er negative, når de kommer ind og bliver testet med jævne mellemrum og lader være med at hænge ud med andre rundt omkring, det kunne man godt forestille sig (kunne føre til en genåbning, red.).

Støtter regionale genåbninger

Samtidig fremhæver professoren, at de nuværende store forskelle i smitten på tværs af landet, gør, at man bør kigge på regionale genåbninger inden for særligt de små erhverv.

- Der er mange steder, smitten er meget lav, og andre steder er det eksploderet, siger Hans Jørn Kolmos og tilføjer:

- Det er svært at forklare bornholmerne (hvor smitten er lav, red.), at de skal have samme restriktioner som i Kolding (der har landets højeste smittetryk, red.). Men det er ikke det samme som, at man kan være sorgløs i kommunerne med lav smitte. Erfaringen fra Kolding siger, at man skal have et øje på hver finger, og hvis det udvikler sig, skal man være klar til at gribe ind.

Ifølge professor Hans Jørn Kolmos så vil en genåbning for de ældste skoleklasser herunder også efterskolerne – med de rette forholdsregler – give mening, sådan som smitten er på nuværende tidspunkt. (arkivfoto)
Ifølge professor Hans Jørn Kolmos så vil en genåbning for de ældste skoleklasser herunder også efterskolerne – med de rette forholdsregler – give mening, sådan som smitten er på nuværende tidspunkt. (arkivfoto) Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Ifølge Hans Jørn Kolmos udgør det næppe nogen større smitterisiko, hvis der åbnes for de små forretningsdrivende, da det i princippet vil sprede de handlende ud på flere butikker og skabe mere plads.

- For mig at se øges risikoen for smittespredning ikke nævneværdigt ved at flytte omsætning fra supermarkederne ud i de små forretninger, konstaterer Hans Jørn Kolmos.

Omvendt ligger der en udfordring i at imødegå, at borgere fra kommuner, der er underlagt strengere restriktioner, rejser til kommuner med færre restriktioner for at handle. Men det må politikerne kunne løse, påpeger professoren.