Borgergruppe protesterer - indsamler underskrifter mod planerne om ny omfartsvej

Næsten 900 borgere har skrevet under på en underskriftsindsamling, der går imod byggeriet af et nyt stykke omfartsvej ved Haslev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den koster 50 millioner kroner, skal løse et historisk problem med tung trafik gennem Haslev - og den er tilsyneladende særdeles upopulær blandt mange borgere i byen.

Planerne om en ny omfartsvej ved Haslev er kommet i alvorlig modvind blandt borgerne, efter byrådet sidste år afsatte pengene til at gøre byggeriet færdigt.

En borgergruppe, der især består af naboer til den planlagte vej, har således formået at rejse en større folkestemning imod byggeriet af vejen og indsamle næsten 900 underskrifter imod byggeriet.

Beslutningen om at bygge vejen udsprang sidste år af kommunens budgetforlig, der endte med at blive vedtaget af de borgerlige partier i kommunalbestyrelsen sammen med Lokallisten (tidligere kendt som Borgerlisten i Faxe).

quote Hvis det var så let at fikse, som modstanderne siger, så var det jo gjort for længe siden

Borgmester Ole Vive (V)

Borgmester Ole Vive (V) mener dog ikke, at der er nogen vej udenom en omfartsvej øst for Haslev. 

- Jeg kan slet ikke se, at man kan løse problemet med tung trafik ind igennem Haslev uden at bygge den omfartsvej. Det var derfor vi besluttede det. Man skal huske, at de nuværende store veje er hårdt belastede, og blandt andet går forbi en stor skole, siger han og fortsætter:

- Derfor er det vigtigt at flytte trafikken væk fra de veje og ud af byen. Hvis det var så let at fikse, som modstanderne siger, så var det jo gjort for længe siden. Problemet her er ikke nyt, siger borgmesteren.

Borgmester Ole Vive (V) lytter til kritikken, men betragter ikke underskriftindsamlingen som en meningsmåling, han vil bruge politisk.
Borgmester Ole Vive (V) lytter til kritikken, men betragter ikke underskriftindsamlingen som en meningsmåling, han vil bruge politisk. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Får ikke betydning

Ole Vive undrer sig over, at en del underskrivere på listen ikke har valgt offentligt at dele deres navne og adresser.

- Det ville klæde dem at stå ved det. Men det er deres demokratiske ret at lave sådan en indsamling. Men jeg håber, at de har fået indsendt høringssvar, for høringerne til vores helhedsplan er udløbet nu, og det er de svar, vi arbejder videre med.

- Det her er ikke en meningsmåling, som vi bruger politisk - det håber jeg meget, at folk har husket, siger borgmesteren.

Han mener, at de mange underskrifter er udtryk for, at mange borgere er bekymrede ved de forandringer, der er ved fornyelser.

Her er de forskellige forslag til linjeføring på den nye omfartsvej tegnet ind på én plantegning.
Her er de forskellige forslag til linjeføring på den nye omfartsvej tegnet ind på én plantegning. Foto: Faxe Kommune

- Det er klart, at så mange underskrifter gør et indtryk på mig. Vi skal bare huske på, at der bor 12.000 mennesker i Haslev - og vi ved ikke, hvor mange af dem, der støtter en omfartsvej, siger han.

Omfartsvejen skal forbinde to store veje syd for Haslev. Det er Køgevej, der i dag leder den tunge trafik gennem Haslev med Sydmotorvejen i retning mod nord - og så er det Ny Ulsevej, der leder trafikken mod Sydmotorvejen i retning mod syd. Sagen er, at der ved Køgevej kun er ramper ned til motorvejen mod nord, mens der ved Ny Ulsevej kun er ramper mod syd.

Vej splitter kommunalbestyrelse

Prioriteringen af omfartsvejen var den direkte årsag til, at Socialdemokraterne udvandrede fra forhandlingerne om budgetforliget - og der er endnu ikke kommet argumenter på bordet, der kan retfærdiggøre at bruge 50 millioner kroner på at bygge vejen. 

Det siger partiets spidskandidat til det kommende kommunalvalg, gruppeformand Camilla Meyer (S).

- Vi synes, at det er en rigtig dårlig ide at bygge den vej. Den er alt for dyr, og der er for mange gener i forhold til linjeføringen, hvor ikke kun borgere, men også naturen rammes. Vi vil meget hellere have kommunen til at intensivere arbejdet for at få nordvendte ramper vel Ulse, siger hun. 

quote Vi synes, at det er en rigtig dårlig ide at bygge den vej. Den er alt for dyr, og der er for mange gener

Camilla Meyer (S)

Hun mener, at man er nødt til at tage de mange borgerbekymringer seriøst.

- Det er ingen overraskelse, hvis naboer reagerer. Men det her er ikke bare naboer - det er langt flere, end vi normalt ser. Jeg tror, mange er bekymret for naturen - og så tror jeg også, at mange mener, at pengene kan bruges til noget langt mere fornuftigt i hele kommunen, siger Camilla Meyer

Hun peger på nordvendte ramper på Ny Ulsevej ved Sydmotorvejens Bregentved-afkørsel som det oplagte bud, der samtidig ville betyde en stor aflastning af den tunge trafik gennem Haslev.

De nordvendte ramper har længe været et bredt ønske hos politikerne i Faxe Kommune. Socialdemokraterne vil afsætte kommunale penge til ramperne her og nu, så de kan blive bygget hurtigere, ligesom man tidligere har set det ved Slagelse. Det er disse penge, som i stedet nu bruges på at bygge omfartsvejen, lyder det fra Socialdemokratiet.

Det er dog ikke et argument, som Ole Vive køber.

- Det her handler ikke om ramperne. Det er en statslig beslutning, om de skal komme. Denne omfartsvej udelukker i hvert fald ikke ramperne, siger han.

Modstanden er lokal

Underskriftsindsamlingen arrangeret af borgergruppen foregår digitalt på tjenesten skrivunder.net.

Her er det muligt at se en statistik over, hvorfra underskriverne kommer. Denne statistik viser, at mindst 700 af de knap 900 underskrivere har bopæl i Haslev. Derudover kommer underskriverne fra blandt andet Rønnede og Faxe. Meget få underskrivere kommer fra andre kommuner.

Det er samtidig muligt at se navne og adresser på hovedparten af underskriverne. Her iblandt er en række mennesker, der er kendte i lokalområdet fra blandt andet det kulturelle liv, idrætslivet og også tidligere politikere fra blandt andet de borgerlige partier.

Det er den her løbeseddel, Borgergruppen har delt ud.
Det er den her løbeseddel, Borgergruppen har delt ud.

Det har ikke været muligt at ringe til borgergruppen fra Haslev. Gruppen har delt løbesedler ud i byen - men har ikke som gruppe stillet op til interview. Gruppen oplyser dog til TV2 ØST, at de senere på ugen efter et møde regner med at kunne udtale sig om sagen.

På gruppens løbeseddel er det dog blandt andet vejens linjeføring mellem Haslev by og det nærliggende Bregentved Slot, der kritiseres. De mener, at vejen vil komme til at gå igennem en række fredede søer, og vil tilføje uoprettelig skade på sårbart dyre- og planteliv. Desuden vil vejen ifølge deres løbeseddel ødelægge det unikke herregårdslandskab i området. Samtidig siger de, at prisen på vejen vil gøre det svære at opnå nordvendte ramper på Ny Ulsevej.

Læs også
Borgere i opråb forud for politisk beslutning:
Udfletning er den eneste rigtige løsning ved Ringsted Station
Læs også
Borgere i opråb forud for politisk beslutning:
Udfletning er den eneste rigtige løsning ved Ringsted Station

Ole Vive mener dog, at man allerede har taget hensyn til naturen i den planlagte linjeføring.

- Vi har rykket vejen væk fra den tidligere planlagte rute for at skåne de nuværende beboere, og samtidig gøre plads til et nyt boligområde i Haslev med adgang til store rekreative områder, siger borgmesteren. 

De fredede søer skal således indgå i de rekreative områder, siger han.

Planen om omfartsvejen ventes endeligt behandlet i kommunalbestyrelsen i oktober 2021.