Borgere i lang kø til teststation efter lokalt smitteudbrud

Den mobile testenhed i Terslev bliver flittigt besøgt af lokale borgere efter smitteudbrud blandt østeuropæiske håndværkere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En lokal corona-teststation er i disse dage opstillet i Terslev nær Haslev på Sydsjælland.

Og det udnytter de lokale borgere.  

quote Jeg kan godt forstå, hvis man er bekymret

Benny Jørgensen, Præhospital direktør i Region Sjælland

- Der er dukket flere op, end jeg havde regnet med, sagde leder af lokalpolitiet i Næstved, Jeppe Bruus, da vi besøgte teststationen ved Brugsen i Terslev torsdag formiddag. 

Teststationen er opstillet ved Brugsen, hvor flere af de smittede håndværkere handler.

152 personer blev testet ved den mobile testenhed torsdag.
152 personer blev testet ved den mobile testenhed torsdag. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Smitteudbrud blandt håndværkere

Den mobile testenhed er blevet indsat i Terslev efter en slovakisk medarbejder, der arbejder for den polske entreprenør Budomex, blev søndag konstateret smittet med covid-19.

Virksomhedens medarbejdere, som primært tæller polakker, bor  meget tæt sammen i tre ejendomme omkring Haslev på Midtsjælland. De arbejder tæt sammen på byggepladsen, sidder tæt sammen i skurvognene og tæt sammen i de busser, der fragter dem til og fra arbejde.

Siden det første smittetilfælde er 143 medarbejdere blevet testet. Onsdag kom det frem, at mindst 37 personer er smittet. Ingen af dem har dog haft behov for indlæggelse endnu.

152 lokale borgere testet

Cirka 152 borgere blev i dag testet på teststationen ved Brugsen.

Dagens fremmøde glæder den Præhospital Direktør, Benny Jørgensen.

- Jeg synes, det går helt fantastisk. Det er virkelig overraskende, der er så mange borgere, der vil tage imod tilbuddet om at blive testet, så det er vi rigtig glade for og tilfredse med, siger han og tilføjer:

- Jeg kan godt forstå, hvis man er bekymret for at have været i Brugsen samtidig med en udenlandsk håndværker, og det er netop derfor, vi har sat dette tiltag i gang, siger præhospital direktør i Region Sjælland, Benny Jørgensen

Flere af de fremmødte er mødt op for at få svar på, om de kan være blevet smittet af en for eksempel en handletur.

- Jeg var her i weekenden for at handle, og der var nogle polske håndværkere, så derfor tænker man jo, at man måske skulle lade sig teste, fortæller hun.

Anne Sørensen frygter, hun har fået corona efter en handletur
Anne Sørensen frygter, hun har fået corona efter en handletur

Også Anita Jespersen fra Haslev lod sig teste i dag.

- Jeg ved ikke, om det er selve sygdommen, der bekymrer mig. Det er mere senfølgerne, som man ikke rigtig ved hvad indebærer. Det, at få en influenza med forkølelses og hoste, bekymrer mig ikke så meget, det er mere i forhold til, hvad der sker bagefter, siger hun.

Forventer flere smittede

I dag er alle de håndværkere, der er testet positive, blevet samlet på Terslev Kro, mens deres kollegaer er sendt i frivillig isolation på andre lokationer.

Adskillige borgere var i dag mødt op for at blive testet.
Adskillige borgere var i dag mødt op for at blive testet.

Region Sjælland forventer, at endnu flere i løbet af de kommende dage vil vise sig at være smittet.

Derfor tester Region Sjælland dagligt på østeuropæernes bopæle.

- De føler, vi hjælper dem og gør en stor indsats for dem, så det er de rigtig glade for. Og så er de meget samarbejdsvillige, fortæller Tanja Viborg, der er en del af enhedens testpersonale.

Den mobile testvogn holder ved Terslev Brugs hver dag frem til på mandag, hvor man kan blive testet mellem klokken 14 og 16.