Beslutning om at fritage skoler for omdiskuterede test bliver mødt med begejstring

Det er slet ikke nødvendigt med national test, mener Holbæks borgmester.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er stille i klasselokalet denne fredag formiddag hos 8.B. på Midtskolen i Dalby i Faxe Kommune. 

Eleverne kigger ind i hver sin computerskærm og er koncentreret om en læseprøve i dansk. Prøven skal eleverne igennem hvert år og bliver her testet, hvor dygtige de er. Det bliver de ikke kun i dansk, men også i eksempelvis matematik. 

Siden 2010 har en stor del af prøverne, som skolen bruger, været de omdiskuterede nationale test.

quote Jeg stoler på, at lærerne og lederne på vores lokale skoler sagtens kan finde en model, hvor man finder ud af tingene.

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester, Holbæk Kommune 

Testene blev indført i folkeskolen for at følge med i elevernes faglighed og for at kunne sammenligne resultater på tværs af skolerne. 

Siden hen er de blevet kritiseret for at indholde for mange fejl og være upræcis. Det bekræftede analysecenteret Vive i en rapport tidligere på måneden.

Rapporten og den årelange kritik har gjort, at partierne bag folkeskoleforliget på Christiansborg har besluttet at gøre prøverne frivillige for fire ud af fem folkeskoler resten af året. Kun på de skoler med størst falige udfordringer bliver testene gennemført. 

God idé at gøre dem frivillige

Beslutningen vækker glæde hos Midtskolen.

- Der er nogle usikkerheder i forhold til de nationale test, som der har været talt om længe. Så jeg synes, det er en god idé, at man vil gøre dem frivillige, mens man udvikler på dem, siger afdelingsleder Thomas Sikura.

Også i Holbæk Kommune klapper man af beslutningen. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) mener, det ikke er nødvendigt med de nationale test. 
Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) mener, det ikke er nødvendigt med de nationale test.  Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Kommunen har tidligere truffet en politisk beslutning om, at den ikke vil have de nationale test i deres folkeskoler. En beslutning, der dog ikke kunne realiseres, da den siddende regering bestemmer over det.

Derfor fik kommunen i efteråret afslag på en dispentation fra de nationale test.

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) mener, det ikke er nødvendigt med prøverne.

- Jeg stoler på, at lærerne og lederne på vores lokale skoler sagtens kan finde en model, hvor man finder ud af tingene. Det er trods alt dem, der kender børnene og er omkring dem hver dag. Det skal vi fra politisk side ikke blande os i. Så det, at regeringen - gudskelov - heller ikke tror på de nationale test, er rigtig godt, særligt for børnene, siger hun. 

Planen er et nyt system

I Faxe Komunne skal skolederne nu sætte sig sammen og afgøre, om de vil beholde de nationale prøver. 
På Midtskolen håber man på en ting.

- At vi får et rigtig godt evalueringsværktøj, som er brugbart på individuelt plan, men også kan bruges til at sammenligne på tværs af skolerne, siger Thomas Sikura.

I første omgang går partierne bag folkeskoleforliget efter, at der kommer en forbedret version af de nationale test til næste år. På længere sigt er det planen, at testene skal erstattes af et nyt system.